kolon kanseri

Kalın bağırsak kanseri sindirim sisteminin en sık rastlanılan kanseridir.  Erkeklerde biraz daha fazla görülmesine rağmen cinsiyet açısından önemli farklılıkları yoktur. Daha çok ileri yaş grubu hastalığı olarak bilinen kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı 50 yaşından sonra giderek artar ve 80 yaşında maksimale ulaşır.

Kalın bağırsak kanseri risk faktörleri:

• Genetik faktörler: Kalın bağırsak kanserlerinin % 5-10'u ailesel eğilimi olan kişilerde görülür.
  • Diyet: Kırmızı et, yağdan zengin diyet ve yüksek kalorili diyet kanser gelişiminde rol oynamaktadır. Lifden zengin diyet, kalsiyum tüketimi, selenyum ve C vitamininin ise koruyucu rol oynadığı gösterilmiştir.
  • İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları: 10 yılı aşkın ülseratif kolitis varlığında kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı artar.

Klinik belirtiler:

• Dışkılama alışkanlığında değişim: Dönüşümlü olarak ishal veya kabızlık dönemlerinin olması
  • Rektal kanama: Kırmızı parlak renkli taze kan veya siyah sindirilmiş kanama
  • Karın ağrısı: En sık klinik belirtidir.
  • Anal bölgede ağrı, Dışkılama dürtüsü:
  • Dışkının şeklinde değişme olması:
  • Gizli kanamaya bağlı anemi gelişimi:

Polipler: Kalın bağırsağın içerisinde bulunan lümene doğru büyüme eğiliminde çeşitli ebat ve şekillerde olan et parçalarıdır. Kalın bağırsak kanserinin öncü lezyonu olabilecekleri için takip ve tedavileri önem kazanmaktadır. Kolonoskopi sayesinde tanı konulur.

Kalın bağırsak kanserinin tanısında fizik muayene ve rektal tuşe ilk sırada yer alır. Kalın bağırsak kanseri tanısında altın standart Kolonoskopi'dir.

Kolonoskopi: Ucunda bir soğuk ışık kaynağı ve kamera bulunan; esnek-bükülebilir, yaklaşık işaret parmağı kalınlığında kalın bağırsağın içerisini görmemizi sağlayan teknolojik bir alettir. Kolonoskopi sayesinde başta kalın bağırsak kanseri olmak üzere pek çok hastalığın tanısını konulabilinmekte  ve bazılarının tedavileri uygulanabilinmektedir.

Kimlere Kolonoskopi yapılmalıdır:

• Makattan kanaması olan veya dışkısında gizli kan saptananlara,
  • Dışkılama alışkanlığında kabızlık veya ishal yönünde değişiklik gösterenlere,
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı (Ülseratif kolit, Crohn) olanlarda,
  • Bağırsak kanseri veya polip öyküsü olanlarda,
  • Ailesinde rahim-yumurtalık ve meme kanseri olanlarda,
  • Birinci derece akrabalarında bağırsak kanseri olanlarda,
  • Nedeni açıklanamayan kilo kaybı olanlarda,
  • Nedeni açıklanamayan karın ağrısı olanlarda kolonoskopi yapılmalıdır.

Ayrıca 50 YAŞINI GEÇMİŞ HERHANGİ BİR ŞİKAYETİ OLMAYAN BİREYLERDE KANSER VE POLİP TARAMASI İÇİN KOLONOSKOPİ YAPILMASI GEREKMEKTEDİR.

Kolonoskopi işlemi UYUTULARAK (ANESTEZİ EŞLİĞİNDE) yapılmaktadır. İşlem esnasında hastanın endişesini giderici, rahatlatıcı ilaçlar uygulanarak herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissi duymaması sağlanmaktadır. İşlem öncesi bağırsak temizliği (hastayı ishal edici ağızdan sodalar ve makattan lavmanlar uygulanmaktadır) yapılmakta ve işlem sonrasında hastalar bir müddet istirahat ettikten sonra tabucu edilmektedirler.

Kalın bağırsak kanserinin primer tedavisi cerrahidir. Yardımcı tedavi yöntemleri olarak Kemoterapi ve Radyoterapi uygulanmaktadır.

Yrd. Doç. Dr. Serhan Yılmaz
Genel Cerrahi Uzmanı