• Uzun süre ayakta sabit durmaktan ya da oturmaktan kaçınmak,
  • Uzun süre oturulması gereken durumlarda örneğin yolculuklar sırasında yada ofiste otururken her saat kısa yürüyüşler yapmak,
  • Otururken bacak bacak üstüne atmamak,
  • Kan dolaşımını engelleyecek sıkı kıyafetler giymemek,
  • Bacakları aşırı ısıdan korumak
  • Hamam, kaplıca ve sauna gibi sıcak ortamlar damarların genişlemesine ve şikayetlerin artmasına yol açabilirler.
  • Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme gibi düzenli egzersiz, baldır kaslarını çalıştırarak kanın pompalanmasına ve bacaklarda birikmemesine yardımcı olur.
  • Bacaklardaki yükü azaltmak için ideal vücut ağırlığında olmak,
  • Varis yada destek çorapları kullanmak. Ayakta durmayı gerektiren meslekler, ailede varis öyküsü yada yeni başlamış varisler gibi varis gelişimi için riskli durumlar varlığında en azından diz altı düzeyine kadar uzanan düşük basınçlı korucu varis çoraplarının kullanılması da gerek bireylerin şikayetlerini azaltmada gerekse varis oluşumunu engellemede oldukça etkilidir.
  • Karın içi basıncının artmasını ve bacaklarda kanın göllenmesini engellemek için kabız kalmamak.

Yrd. Doç. Dr. Serhan YILMAZ
Genel Cerrahi Uzmanı