Fazla kilo, rahim kanserine yol açabilir!

Çağımızın kabusu 'kanser' hastalığının en sık görülen türlerinden biri, 'rahim kanseri'... Rahim kanserinin gelişimine sebep olan çeşitli risk faktörleri bulunuyor ve bu risk faktörlerinin en başında ise hormonal bir sorun olan 'Progesteronla karşılanmamış uzun dönem östrojen kullanımı' bulunuyor.

Anormal kanaması olan kadınların, en kısa sürede bir Kadın Doğum uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Rahim kanseri durumunda 'cerrahi evreleme' uygulanıyor. Yani; rahim, tüpler ve yumurtalıkların yanı sıra karın boşluğunda da lenf örneklemesi yapılıyor.

Rahim kanseri ile karşı karşıya olan bir hastanın yaşam süresini belirliyen en önemli etmenlerden bazıları;

• Hastanın yaşı
  • Geniş tümör hacmi
  • Servikal (döl yatağı) yayılım durumu
  • Karın boşluğuna yayılım durumu
  • Lenf nod tutulumu ve
  • Kasa ilerleme derinliğinden oluşuyor.

Jinekolojik kanser alanında en sık rastlanan kötü huylu tümör olan Endometrium karsinomu; ABD’deki tüm jinekolojik kanserlerin yarısına yakınını oluşturuyor. Endometrium kanseri; sırasıyla meme, akciğer ve bağırsak kanserlerinin ardından kadınlarda dördüncü en sık rastlanan kanser türü ve kanser kaynaklı ölümlerin de sekizinci en sık sebebi.

Endometrium karsinomunun sıklıkla erken evrede tanısı konulabiliyor ve genellikle ışın tedavisi ya da radikal cerrahi yöntemler uygulanmadan tedavi edilebiliyor. Ancak, en sık menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda görülüyor ve yaşla birlikte seyri kötüleşiyor. Endometrium kanserlerinin çoğunun gelişiminde ise östrojenin rolü olduğu, açıkça ortaya koyulmuş bulunuyor.

En belirgin gösterge 'vajinal kanama veya akıntı'

Doğum yapmış kadınlara göre 'hiç doğurmamış' kadınlarda risk, iki üç kat artıyor. 52 yaşından sonra doğal menapoza giren kadınlarda endometrium kanseri riski, 49 yaşından önce menapoza giren kadınlara oranla 2.4 kat artıyor.

Endometrial karsinom en sık 60’lı ve 70’li yaşlarda ortaya çıkıyor. %75 gibi büyük bir çoğunluğu 50 yaşın üzerindeki kadınlarda oluşuyor. Bu kanser türüne yakalanmış kadınların yaklaşık % 90’ındaki tek şikayet ise 'vajinal kanama veya akıntı'.

Anormal perimenopozal ve postmenopozal kanama varsa -az ve kısa süreli olsa bile- ciddiye alınması ve araştırılması gerekiyor. Genital yollar dışındaki alanlar, idrarda ve gaitada kan araştırma testlerini de içeren muayene ve anamnezle değerlendiriliyor. Risk varsa; radyoterapi uygulanıyor ve bu da yaşam süresini uzatıyor.

Fazla kilolarınızdan, bir an önce kurtulun!

Endometrium kanseri riski, normalden 10 – 23 kg fazlası olan kadınlarda üç kat, 23 kg üzerinde fazla kilosu olan kadınlarda ise 10 kat artıyor. Şeker hastalarında ise bu risk 1.3 - 2.8 kata kadar yükselebiliyor.

Polikistik over sendromu ve fonksiyonel over tümörleri gibi uzun süreli östrojene maruz kalmaya yol açan diğer faktörler de endometrial kanser riskini arttırıyor. Meme kanseri tedavisi için anti-östrojen tamoxifenin kullanımının, endometrium kanseri gelişim riskini iki-üç kat arttırdığı tespit edilmiş bulunuyor. Hipertansiyon ve hipotiroidi gibi diğer medikal durumlar endometrium kanseri ile birlikte görülebilmekle birlikte, henüz 'nedensel bir ilişki' gösterilemiyor.

Endometrial kanser, genç hastalarda polikistik over sendromu, kronik anovulasyon ve infertilite gibi hastalıklarla birlikte olma eğiliminde ve bu da östrojen fazlalığına maruz kalındığını gösteriyor.

Kimler daha fazla risk altında?

• Menopoz öncesi dönemdeki kadınlar
  • Aylık adet dönemi gecikmelerle seyredenler
  • Normalin çok üzerinde kilosu olanlar
  • Şeker hastalığı olanlar
  • Polikistik over sendromu olanlar
  • Progesteronla karşılanmamış uzun dönem östrojen kullanımı olanlar

Amaç hiç kimseyi huzursuz etmek değil ama bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda ufacık bir şüphe dahi oluştuysa; en kısa sürede bir Kadın Doğum uzmanından randevu almanızı öneriyoruz.

Unutmayın; erken teşhis, hayat kurtarır…

Doç. Dr. Ahmet ERK
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı