Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2018
Gün içerisinde duygusal iniş ve çıkışların görülmesi durumu oldukça normaldir. Fakat bu duygu iniş ve çıkışlarının herhangi bir olayla ilişkisinin olmaması ile çok sık görülmesi durumu bipolar bozukluk olarak bilinmektedir. Duygu değişimlerinin gereğinden yoğun ve uzun sürmesi bipolar bozukluğun belirtileri arasında yer almaktadır. Duygu değişimleri kişilerin sosyal hayatları engelleyecek kadar ciddi boyutlarda gerçekleşebilmektedir. Duygu, düşünce ve davranışlarda olması gerekenden fazla değişiklik görülmesi durumunda kişide bir ruhsal problemin olduğu söylenebilir ve bu durum tedavi edilebilir.
Mani ve Hipomani Nedir?
Mani ve hipomani durumları genel olarak kişinin durumlara verdiği aşırı tepkiler olarak bilinmektedir. Mani ve hipomani durumuna sahip kişilerde aşırı öfke, coşku ile konuşmada hızlanma görülebilmektedir. Bu durumun gerçekleştiğini söyleyebilmek için durum en az 4 gün sürmelidir. Görüldüğü takdirde gün boyu gerçekleşen belirtiler gündelik yaşamı oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu duruma sahip olan kişilerde görülen belirtiler şunlardır;
- Aniden aşırı mutlu ve heyecanlı hissetmek
- Aşırı enerjik hissetmek
- Fazla özgüvenli hissetmek
- Narsistlik
- Hızlı düşünmek
- Odaklanmada problem yaşamak
- Diğer insanlardan üstün olduğunu düşünmek
- Kişinin yargılama sisteminde aşırı değişikliklerin görülmesi ve karar verememe
- Kişinin olması gerekenden gergin ve sinirli olma hali
- Gereğinden fazla para harcama ihtiyacı
- Cinsel dürtülerde aniden görülen artış
- Düşünceler arasında hızlı geçişlerin yaşanması ve düşüncelere odaklanamama
- Dikkat eksikliği ve dağınıklığı
- Yapılan işe konsantre olamama
- Karar alma mekanizmasında problemlerin yaşanması
- Uykuya duyulan ihtiyacın giderek azalması
- Komik olmayan durumlarda gülme, üzücü olmayan durumlarda üzülme gibi duygu bozuklukları yaşanması
- Konuşma hızında olması gerekenden fazla artış
Mani ve hipomani durumu görülen kişilerde genel olarak hiç yapmadıkları davranışları birden yapma eğilimleri görülebilmektedir. Kişi bunun bir rahatsızlık durumu olduğunu fark etmeyip, benliğini bulduğuna kendisini inandırabilmektedir. Bu durum bir uzman yardımıyla çözülmediği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Depresif Dönem Nedir?
Depresif dönemde kişi yoğun bir şekilde üzgün, durgun hissedebilmektedir. Depresif durumda olan kişi genel olarak duygusuz, değersiz ve karamsar hissedebilmektedir. Depresif dönem kısa sürmemektedir ve en az iki hafta boyunca sürdüğü takdirde kişi depresif dönemde olabilme ihtimalini dikkate almalıdır. Depresif dönemde olan kişilerde gündelik yaşantısında yaşadığı şeylerden keyif almama, yaşantını sorgulama ve sonlandırma istekleri görülebilmektedir. Depresif dönemde görülen başlıca belirtiler şunlardır;
- Kişinin genel olarak keyif aldığı şeylerden artık keyif alamıyor oluşu
- Kişinin kendisine karşı ilgi ve beğenisinin azalması
- Çok az veya çok fazla uyuma durumu
- Sürekli bir şeyleri unutma hali
- Konsantrasyon problemleri yaşama
- Belirgin bir şekilde yaşanan enerji ve güç kaybı
- İştahın gereğinden fazla veya az oluşu
- Kişinin kendisini önemsiz hissetmesi
- Herhangi bir durum yaşanmamasına rağmen kişinin kendisini suçlaması
- Kişinin yaşantısından memnun olmayışı ve yaşamını sonlandırmak istemesi
- Sürekli olarak boşlukta ve kaybolmuş hissetme
- Durumlarla baş edememe hissi
- Halsizlik ve enerji düşüklüğü
- Gün içerisinde daima yorgun hissetme
- Ciddi biçimde kilo azalması veya artışı
- İştahın birden artması ve azalması
- Her gün gerçekleştirilen işleri yapmada problemler yaşamaya başlama
- Dikkat eksikliği ve dağınıklığı
Bipolar Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluk mani ve hipomani durumu gibi özellikle kişinin sosyal hayatında büyük problemlere neden olabilmektedir. Her yüz kişiden üçünde görülebilmekte olan bipolar bozukluk, yoğun bir şekilde mutsuzluk yaşarken aniden aşırı mutluluk hissetme duygusunun görülmesine neden olabilir. Bipolar bozukluk hem kişi hem de çevresindekiler için zor durumlar yaratabilmektedir. Bipolar bozukluk yaşayan kişilere çevresi tarafından anlayış gösterilmelidir.
Bipolar bozukluk sırasında görülmekte olan mutsuzluk, depresyon olarak tanımlanmaktadır. Taşkınlık durumu ise manik atak olarak tanımlanmaktadır. Taşkınlık durumunun hafif bir şekilde gerçekleşiyor olması ise hipomani olarak bilinmektedir. Duygu durumlarındaki bu değişiklikler oldukça uzun sürebilmektedir. Bu nedenle bu durum olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Yaşam kalitesini düşürmeye dahi neden olabilmekte olan bu durum özellikle sosyal yaşantıda problemler yaşanmasına neden olmaktadır.
Bipolar bozuklukların belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bipolar bozukluk durumuna sahip olan kişilerde mani ve depresyon belirtileri görülebilmektedir. Ayrı ayrı görülebilmekle birlikte kişi hem mani hem depresyon belirtilerine sahip olabilmektedir. Bu belirtilerden birkaçına aynı anda sahip olma durumu görüldüğü takdirde bir uzmana danışmak gerekmektedir. Özellikle manik belirtilerden depresif belirtilere kayma durumu oldukça ciddidir.
Bipolar Bozukluk Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
Bipolar bozukluk durumunda doğru tanının konulması oldukça önemlidir. Yanlış tedavi veya tanıların teşhis edilememesi durumunda kişi bipolar bozukluk nedeniyle problemleri yaşamaya devam edecektir. Bu durumda zaman ilerledikçe yalnızca ruhsal değil fiziksel olarak da kişinin zarar görmesi mümkün olmaktadır. Her rahatsızlıkta olduğu gibi bipolar bozuklukta da erken teşhis oldukça önemlidir. Fakat unutulmamalıdır ki kişinin kendi kendine tanı koyması mümkün değildir. Bu nedenle belirtileri taşıdığını düşünen kişiler mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
Bipolar bozukluğu belirtileri görülmesi durumunda kişide bipolar bozukluktan ziyade farklı durumlar da görülebilmektedir. Kişide tiroid bezi sorunları olabilmekle birlikte kişi uyuşturucu bir maddenin etkisi altında olabilir. Aynı zamanda kişi birtakım farklı tedavilerin yan etkisi olarak bu belirtileri yaşıyor olabilir. Bu belirtiler başka bir ruhsal rahatsızlık sonucu da ortaya çıkabilmektedir.