Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2018
Adına rağmen, sessiz reflü, aynı zamanda Laringonfaringeal Reflü (LPR) olarak da bilinir, ancak sessizdir. Boğaz tahrişine ve ağrısına neden olan duruma sessiz reflü adı verilir. Çünkü genellikle GÖRH ve tipik asit reflü (mide ekşimesi) semptomlarından yoksundur. Boğaz reflüsünün birçok semptomu bulunmaktadır. Sessiz reflü olarak da bilinen boğaz reflüsü semptomlarına doğrudan veya dolaylı olarak mide özsuyu enzimi olan pepsinin verdiği hasardan kaynaklanan iltihaplanma neden olur.
Belirtileri nelerdir?
- Konuşma sırasında ses kısıklığı ve ağrı
- Boğaz ağrısı
- Astım benzeri semptonlar
- Solunum problemi
- Globus sendromu
- Disfaji
- KBB rahatsızlıkları
- Mukuz artışı
- Mide bulantısı
- Diş çürüğü
Ses kısıklığı ve ağrı
Larenjit, çok yaygın görülen sessiz bir reflü semptomudur. Larenjitte ses telleri ya da larinksin enfeksiyon kapar ve ses kalın, çatallı bir hal alır. Sesimiz herhangi bir rahatsızlığa şiddetle tepki verir. Bu nedenle bile küçük bir iltihaplanma ciddi ses sorunlarına neden olabilir. Ancak çoğu zaman, sadece gırtlak giriş bölgesi iltihaplanır. Ses telleri iyi olduğu halde konuşurken ağrı ve sıkıntıya neden olur. Ses tonunda herhangi bir değişim gözlenmeyebilir. Enflamasyonlu gırtlak “sadece” konuşma kaslarının doğru çalışmasını engeller. Ayrıca, boğazımızın ve hava yollarımızın diğer kısımları sesimizin bir parçasıdır. Böylece, gırtlak gayet iyi olmasına rağmen, diğer alanlar konuşmada sorunlara neden olabilir. Örneğin damağımız “c” ve “p” gibi en zor ünsüzleri yaratmak için gereklidir. Eğer burun ve burun arasındaki bu alan iltihaplanırsa, konuşmada zorlanacağız. Ayrıca, konuşmak için akciğerlerimize ihtiyacımız vardır. Doğru konuşabilmek için yeterli ve istikrarlı bir hava akışı sağlanmalıdırlar. Yani, eğer reflü akciğerlere sıçrarsa sesimizle de sorun yaşarız.
Boğaz ağrısı
İnflamatuar ve ağrılı boğaz, LPR için olan larenjit kadar yaygındır. Mide asidinin, yemek borusuna doğru kaçmasına gastroözofageal reflü hastalığı (GER ya da GERH) ismi verilirken; asidin gırtlağa doğru kaçmasına laringofarengeal reflü / ekstraözofageal reflü / sessiz reflü ismi verilmektedir. Her geri akış, özofagusunuzu tetikleyip boğazınıza çeker.
Astım benzeri semptomlar
Uzmanlar, astım tedavisi gören birçok hastanın aslında reflü içerdiğini belirtmektedir. İkisi arasındaki belirtiler çok benzerdir. İnsanlarda nefes darlığı olup olmadığına bakmak önemlidir. Hasta nefes almakta zorlasıyorsa astım olasılığı üzerine yoğunlaşılmalıdır. Nefes alırken yaşanan sorunlar ise sessiz bir reflü semptomuna benzemektedir.
Solunum problemi
Sessiz reflü olan insanlar, asit reflüsü nedeniyle solunum yolu rahatsızlığının bir sonucu olarak hırıltılı nefes alabilir veya nefeslerini almakta güçlük çekebilirler. LPR sıklıkla altta yatan astımı daha da kötüleştirir ve tedaviyi daha zor hale getirir. Sessiz reflü astıma neden olabileceği gibi, öksürüğe de neden olabilir. Bu, ciğerlerdeki hasarlardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca LPR hava yollarınızdaki mukoza zarı ile temas eder. Bu tahriş de öksürük ve boğaz temizlemeye neden olabilir. Bir doktorun kronik öksürüğün reflü nedeniyle olup olmadığını söylemesi zordur. Çünkü öksürüğe neden olan çok fazla hastalık vardır. Bu nedenle, kronik öksürüğü olan sessiz reflü hastaları genellikle doğru teşhisi kolay bir şekilde alamamaktadır.
Globus sendromu (boğazda yumru hissi)
Bazı hastalar boğazlarında yumru varmış gibi veya boğazına bir şey yapışmış gibi hissetmektedirler. İnflamasyon, mukus zarlarının şişmesine neden olur. Dolayısıyla, sessiz reflü olduğunda, boğazında şişlik gibi bir doku parçası olabilir. Şişkinlik büyük ve yuvarlak olmayacaktır, ancak rahatsız hissi vermek için yeterlidir. Globus sendromunun nedeni psikolojik olabileceği gibi sessiz reflü belirtisi de olabilir.
Disfaji (yutma güçlüğü)
Disfaji, globus sendromuna benzemektedir. Boğazda oluşan şişlik boğazınızda sıkışma hissine neden olur. Dolayısıyla yiyecekleri yutmakta zorlanırsınız. Ayrıca, şişme talihsiz bir noktada olduğunda, kasların yutma işlemi sırasında doğru şekilde çalışmasını engelleyebilir.
KBB rahatsızlıkları
Sessiz reflü, vücudunuzu tahriş edebilir. Boğazınızın, hava yollarının ve burnunun tüm parçaları tahriş edebilir. Bazı insanlar dillerinin yandığından bazıları ise burumlarıyla ilgili şikayet etmektedir. Ayrıca rüflüden kaynaklı kulak iltihabı da yaşabilme ihtimaliniz bulunmaktadır.
Mukus artışı
Mukoza zarları tahriş olduğunda savunma mekanizması olarak daha fazla mukus üretmeye başlarlar. Bu sessiz reflü solunum yollarınızın herhangi bir yerinde aşırı mukusa neden olabilir.
Mide bulantısı
Bazı insanlar sessiz reflü nedeniyle kusma hissi yaşamaktadırlar. Bunun nedeni, boğazınızın uyarılması ve kusmuk refleksi oluşturmasıdır. Ancak, reflüsünüzün temel nedeni olabilecek mide problemlerinden de gelebilir.
LPR çok farklı soruna neden olabilir. Sessiz reflünün, asit ve mide enzimi pepsin kombinasyonundan kaynaklandığını anlamak önemlidir.
Diş çürüğü
Ağıza geri dönen mide asidi, dişlerin koruyucu emayesinde aşındırarak dişlerin kırılgan ve renksiz olmasına neden olabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz LPR’den şüpheleniyorsa, teşhisini teyit etmek ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için bazı testler isteyebilir.
Bu testler şunları içerir:
- Baryum yutmak
- Endoskopi
- pH izleme
- Proton pompa inhibitörü testi
Baryum yutmak: Bu test, bir hastanın özel baryum solüsyonu içmesinden sonra üst gastrointestinal sistemin veya sindirim sisteminin bir dizi X-ışını ile incelenmesini içermektedir. Doktorların LPR ile ilişkili olabilecek yapısal sorunlar için sindirim sistemini değerlendirmelerini sağlar.
Endoskopi: Doktorlar boğazın içine küçük bir kameraya tutturulmuş ışıklı bir tüp sokarlar. Tüp gırtlak, farinks ve özofagusta asit reflü ile uyumlu hasar bulguları için kullanılır. Doku numuneleri genellikle laboratuarda kronik tahriş, enflamasyon, enfeksiyon veya anormal hücreler açısından test edilir.
pH izleme: İnce bir tüp hasta burnuna ve aşağı doğru özofagusa yerleştirilir. Tüpün ucundaki bir cihaz, bir ila iki gün süreyle özofagus içerisindeki asitliği veya pH değerini ölçer. Alternatif olarak, pH düzeylerini izlemek için yemek borusunun duvarına bir kapsül eklenir. Kapsül ayrılır ve hastanın sindirim sisteminden geçirilir. Aşırı derecede asidite, LPR’yi düşündürür.
Proton pompa inhibitörü testi: Doktorunuz mide tarafından salgılanan asit miktarını azaltmak için proton pompa inhibitörlerinin denenmesi ile sorununuzu teşhis etmeye çalışabilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri
Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri LPR belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz şunları tavsiye edebilir:
- Sigarayı bırakmak
- Alkol kaçınmak
- Kafeini ortadan kaldırmak
- Kilo kaybetmek
- Yatmadan önce üç saat yemek yiyin
- Yatağınızın başını dört ila altı inç arasında kaldırma
- Kısıtlayıcı giysilerden kaçınma
- Diyet değişiklikleri (yağlı, kızarmış, baharatlı, nane veya çikolata içeren gıdalardan kaçınılmalıdır)
Bazı durumlarda, yaşam tarzı değişikliklerine ve ilaçlara rağmen LPR semptomları devam edebilir. LPR rahatsızlık verici ve potansiyel olarak ciddi bir durum olsa da, doğru tanı ile belirtileri kontrol altında tutmak ve komplikasyonları önlemek mümkündür.