Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2018
Genellikle ansızın oluşan ve günler geçmesine rağmen azalma göstermediği için günlük yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyen boğazda takılma ve gıcık hissi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Aslında bu hissin bazı rahatsızlıkların belirtisi olarak da görülebildiği bilinir. Bu nedenle boğazında bir cisim hissetme ya da gıcık hissi yaşayanların bu durumu ciddiye alması ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.
Boğazda Gıcık ve Takılma Hissine Neden Olan Durumlar
- Geniz akıntısı
- Boğaz reflüsü
- Kronik faranjit
Boğazda Gıcık Geniz Akıntısı Belirtisi Olabilir!
Boğazda gıcık hissi şikayetiyle sağlık kuruluşuna başvuranların büyük bölümü aslında geniz akıntısı sorunu yaşıyor oluğunu fark ediyor. Geniz akıntısı özellikle hastaların bağışıklık sistemi zayıfladığında, mevsim değişimleri yaşandığında ya da soğuk ve kuru havalarda çok daha ciddi sıkıntılara yol açarak kronik bir hal de alabiliyor.
Geniz Akıntısı Belirtileri
- Boğazda gıcık ve takılma hissim
- Sürekli boğazı temizleme ihtiyacı
- Ağızda kötü koku
- Balgam
Geniz Akıntısı Nedir?
Burun ve sinüsler bir nazal akıntı salgılar. Bu akıntı solunum havasının nemlenmesini sağlar. Bazı nedenlere bağlı olarak nazal akıntı daha koyu, daha yapışkan ve aynı zamanda kokulu bir hal de alabiliyor. Bu durum geniz akıntısı olarak adlandırılıyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu durumunda nazal akıntıda söz konusu değişimler yaşanabiliyor. Sinüzit sorunu yaşayan kişilerde de çoğunlukla geniz akıntısı problemi yaşanır. Özellikle kronikleşmiş sinüzit durumunda enfeksiyon atakları ile birlikte ortaya çıkan geniz akıntısı burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi sorunları da beraberinde getirir. Geniz akıntısı bazı kişilerde iltihaplı bir hal alıyor ve bu durumda yaşanan sıkıntılar d daha ciddi bir boyut kazanıyor.
Geniz Akıntısı Nasıl Azaltılır?
Elbette öncelikle bir sağlık kuruluşunda muayene olmanız gerekiyor. Hekim tarafından önerilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Bununla beraber Günlük sıvı alımını arttırmanız yaşadığınız sıkıntıyı da azaltır. Sıcak bitki çayları tüketmeye özen gösterin. Evde bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek burnunuzu bu suyla temizlemeniz rahatlamanızı sağlar. Alkol, sigara ve kafein içeren içecekler geniz akıntısını arttırır, bunlardan uzak durun. Havası kuru bir yerde yaşıyorsanız burun nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz.
Geniz Akıntısı Tedavisi
Tedavi için öncelikle geniz akıntısına neden olan sorun tespit edilmelidir. Ardından bu sorunu gidermeye yönelik bir tedavi uygulandığında geniz akıntısı da kendiliğinden ortadan kalkar. Bu aşamada sadece geniz akıntısına yönelik ek tedavi de uygulanabilir. Dekonjestif burun damlaları kullanılabilir ve hekim tarafından burun içi nemlendirici kremlerin kullanımı önerilebilir.
Boğazda Gıcık Boğaz Reflüsü Belirtisi Olabilir!
Boğaz reflüsü mide asidinin yemek borusundan geçmesi ve boğaza kadar ulaşması ile ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle boğazda takılma hissi, gıcık hissi gibi sorunlarla kendini belli eden boğaz reflüsü oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Astım krizi yaşanmasına dahi sebebiyet verebilen bu sorunun mutlaka tedavi dilmesi gerekir. Boğaz reflüsü mide reflüsünden farklıdır. Mide reflüsünde yanma hissi oluşmasına karşın boğaz reflüsünde böyle bir sorun olmaz.
Anne ve çocuklar için olan detayları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Boğaz Reflüsü Belirtileri
- Boğazda gıcıklanma ve takılma hissi
- Ses değişimi
- Balgam
- Sıklıkla boğaz enfeksiyonu geçirmeye başlama
- Sürekli boğazı temizleme ihtiyacı
- Orta kulak iltihaplanması
Boğaz Reflüsü Nedenleri
Yapılan araştırmalara göre boğaz reflüsünün en yaygın nedeni düzensiz beslenmedir. Aynı zamanda asitli ve gazlı yiyecek ve içeceklerin sıklıkla tüketilmesi de boğaz reflüsüne adeta davetiye çıkarıyor. Baharatlı yiyeceklerin sık tüketilmesi bu soruna neden olan bir diğer etmendir. Ağrı kesici ve antibiyotik ilaçları çok fazla kullananlarda da bu problem oluşabiliyor. Kansızlık, vitamin eksikliği, yemek yedikten sonra hemen yatma alışkanlığı olması da nedenler arasında yer alıyor. Ayrıca sigara ve alkol kullanımının da bu hastalığa neden olduğu bilinmelidir.
Boğaz Reflüsü Tedavisi
Öncelikle boğaz reflüsüne sebep olan etmenler tespit edilerek ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi uygulanır. Tedavide en önemli unsur kişinin beslenme ve yaşam alışkanlıklarını değiştirmesidir. Düzenli ve sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi, yemekten hemen sonra yatmama ve hareket etme alışkanlığına geçilmesi gerekir. Örneğin yemek ile uyku arasında en az 3 saat bulunması gerekir. Yemek sonrası uzanmak yerinde dik oturmak ve haraket etmek yaşanan sorunu azaltacaktır. Ayrıca şeker hastalığı, vitamin eksikliği ya da kansızlık gibi sorunlar varsa, bunların ortadan kaldırlmasına yönelik tedavi de uygulanmalıdır. İlaç tedavisi mide asidini önlemeye yönelik olarak hekim tarafından tercih edilebilir. Tedavi öncesi endoskopiye de gereksinim duyulabilir.
Boğazda Gıcık Kronik Faranjit Belirtisi Olabilir!
Yaşam kalitesini sekteye uğratan boğazda gıcık ve takıma hissi yaratan hastalıklardan bir diğeri de kronik faranjittir. Kronik faranjit aslında sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Çünkü rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için öncelikle neyden kaynaklandığının tespit dilmesi ve bu kaynağın ortadan kaldırılması gerekir. Bu da hastalar için uzun ve zorlu bir tetkik süreci anlamına gelir. Ancak mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu da unutulmamalıdır.
Kronik Faranjit Belirtileri
- Boğazda kuruluk ve gıcık hissi
- Boğazda yanma ve takılma hissi
- Yutkunmada zorluk çekme
- 10 günden daha uzun süren boğaz problemleri
Kronik Faranjit Nedenleri
- Alkol ve sigara tüketimi
- Sinüs enfeksiyonları
- Sürekli tekrarlayan akut faranjitler
- Genel bir hal almış çeşitli hastalıklar
- Ses tellerinin yoğun şekilde kullanılması
Kronik Faranjit Tedavisi
Kronik faranjite mikrop ve bakteriler neden olmaz. Bu nedenle enfeksiyon ya da infeksiyon tedavisi uygulanmaz. Öncelikle kronik faranjitte hastanın şikayetlerini gidermeye yönelik çeşitli ilaçların kullanımı hekim tarafından önerilebilir. Bununla beraber bu rahatsızlığa neden olan etmen araştırılır ve bu etmenin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi uygulanır.
Boğazda Gıcık ve Takılma Hissine Neden Olan Diğer Etmenler
- Vücudun susuz kalması
- Psikolojik etmenler
- Boğaz iltihabı
- Boğaz tahrişi
- Çeşitli alerjiler
Boğazda Gıcık ve Takılma Hissini Nasıl Yok Edebilirsiniz?
Elbette bu sorunu yaşayanlar öncelikle sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi görmelidir. Bununla birlikte evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de yaşadığınız sıkıntıyı büyük oranda azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir.
Damla ve Sprey Kullanımı
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor.
Tuzlu Su ile Gargara
Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın. Günde 3 defa tekrarlamanız rahatlamanızı sağlayacaktır.
Zencefil ve Bal
Bir çay kaşığı bala bir çay kaşığı zencefil karıştırarak tüketmeniz ya da çayınıza eklemeniz bir hayli rahatlamanızı sağlar. Özellikle boğazı yumuşatma etkisi olan bu karışım yutkunma zorluğu sorununu da ortadan kaldırır.
Zerdeçal ve Süt
Bir bardak ılık süte bir çay kaşığı zerdeçal ekleyerek içmeniz hem gıcık hissini hem de takılma hissini azaltabilir.