Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2020
- Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
- Burun Estetiği İçin Uygun Adaylar
- Burun Estetiğine Hazırlık
- Burun Estetiği Operasyon Süreci
- Burun Estetiği Sonrası Süreç & Sonuçlar
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Plastik cerrahi alanında “rinoplasti” olarak adlandırılan burun estetiği temelde, burnun boyutunu ve şeklini değiştirerek daha dengeli ve simetrik bir yüz hattı sağlamak için gerçekleştirilen cerrahi işlemdir. Yalnızca kozmetik amaçlarla gerçekleştirilmeyen bu işlem ile nefes almaya ilişkin problemler de kalıcı olarak ortadan kaldırılır.
Rinoplasti, kıkırdak ve kemiğin bir kısmını alarak burun küçültme, kıkırdak ekleme ile burun büyütme; küçültme ve büyütme yapmadan direkt olarak şeklini iyileştirme ve burun ile üst dudak arasındaki açıyı değiştirme işlemlerini kapsar. Doğumsal sebeplerin yanı sıra, burnun kırılmasına sebep olan herhangi bir travmanın ertesinde ve başarısız bir estetik ameliyatın sonuçlarını değiştirmek için de bu uygulama gerçekleştirilebilir. Bu durumda işlem, rekonstrüktif cerrahi olarak adlandırılır.
Burun estetiği öncesinde hasta, sağlık merkezi ve operasyonu gerçekleştirecek olan doktor ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmalıdır. Tüm yüzün görünümünü iyileştiren, oldukça etkili bir uygulama olan burun estetiğini yönetecek olan doktorun, nitelikleri ve deneyimleri (daha önce kaç adet operasyon gerçekleştirdiği) araştırılmalı; hasta memnuniyet oranlarına ilişkin kesin bir bilgiye ulaşılmaya çalışılmalıdır. Öyle ki, bu operasyonun başarısı doktorun becerisine ve sağlık merkezinin imkânlarına bağlıdır.
Burun Estetiği İçin Uygun Adaylar
Burun estetiği, salt nefes alma ile ilişkili ciddi sorunların iyileştirmesi için değil, tamamı ile kozmetik sebeplerle yapılıyorsa, kişinin tedaviyi almak için kemik ve kıkırdak oluşumunun tamamlandığı 18 yaşını beklemesi önerilir. Bunun haricinde, nefes alamama şikâyeti ile işlem gerçekleştiriliyor ise kişinin reşit olana kadar beklemesi gerekmeyebilir.
Yaş ile beraber, kişinin rinoplasti tedavisi görebilmesi için anesteziye karşı alerjik reaksiyon geliştirmiyor olması ve genel sağlık durumunun işlem için uygun olması gerekir. Ek olarak, burun estetiği yaptırmak isteyen kişi sigara kullanıyor ise, kişinin bu alışkanlığını operasyon öncesi ve sonrası süreçte bırakmaya gönüllü olması gerekir.
Burun Estetiğine Hazırlık
Burun estetiği yaptırmak amacıyla bir sağlık merkezine başvurulduğu durumda, ilk aşamada doktor hastanın tıbbi geçmişini araştırarak, hâlihazırda almakta olduğu bir ilaç olup olmadığını sorar. Bunun sebebi, kanamaya neden olabilecek, kan sulandırma özelliği bulunan bir ilacın kullanımı halinde komplikasyon oluşma riskinin bulunmasıdır.
Bunun ardından doktor fiziki muayeneye geçer. Bu aşamada ayrıca çeşitli kan testleri de yapılır ve işleme engel oluşturabilecek bir sorunun olup olmadığına bakılır. Eğer hasta tek bir operasyon sürecinde birden fazla estetik işlem yaptıracaksa, hazırlık aşaması biraz daha uzun sürebilir.
Rinoplasti ameliyatına girmeden önce hastanın dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Operasyondan 2 hafta önce ve 2 hafta sonra ibuprofen veya aspirin içeren ilaçların vücuda alınmaması (doktor bu yönde bir fikir belirtirse),
- Operasyondan 2 hafta önce ve 2 hafta sonra tütün mamullerinden ve alkolden uzak durulması,
- Gıda takviyelerinin doktorun belirlediği süreden itibaren vücuda alınmaması,
- Operasyondan yaklaşık 8 saat önce yeme-içme faaliyetlerinin sonlandırılması,
- Kolay giyip çıkarılabilecek, yakası geniş kıyafetlerin tercih edilmesi,
- Yüzün makyaj ürünlerinden arındırılması.
Burun Estetiği Operasyon Süreci
Burun estetiği operasyonu, işlem sırasında kullanılacak olan tekniklere bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Operasyon, dolgu tekniği (kolajen veya hyaluronik asit gibi maddelerin enjekte edilmesi) ile yapılıyor ise, lokal anestezi yeterli olacaktır; bununla birlikte burun deliklerinin içinde veya arasında kesi açılacak ise, genel anestezi kullanılır.
Kesi ile yapılan işlemlerde kıkırdak ve kemik şekillendirilerek, ciddi bir değişim sağlanabilir. Buna ek olarak günümüzde yapılan ameliyatlarda minimal kesiler açıldığı için iz kalma olasılığı çok düşüktür.
Sıradan bir burun estetiği operasyonu yaklaşık olarak 1 ila 2 saat sürer. Bununla beraber, işlem süresi kullanılan teknik ve gerçekleştirilmek istenen değişime bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Burun Estetiği Sonrası Süreç & Sonuçlar
Burun estetiği pek çok cerrahi operasyon ile karşılaştırıldığında, etkili sonuçlarına karşın, güvenli ve kolay bir işlemdir. Bu işlem sonrası hastanede kalmaya ilişkin karar doktora aittir.
İşlem ertesinde ilk 12 saat boyunca burun sargılı kalır; ilk 7 gün süresince de burun bir atel yardımıyla desteklenir. Bu süreçte, nefes almada hafif problemler yaşanabilir; morluk, şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bu belirtiler oldukça doğal bir biçimde gelişir ve kısa sürede ortadan kalkar. Bununla beraber, bu sürecin hemen ardından işe dönmek de mümkündür.
1 haftanın ertesinde dikiş uygulaması yapılmış ise bu dikişler alınır. Dikişlerin alınmasından itibaren en az 2 hafta boyunca hafif ve orta şiddetli egzersizlerden uzak durmak önemlidir.
İyileşme aşamasında hastaların dikkat etmesi gerekenler şöyledir:
- Duş sırasında çok sıcak veya soğuk su kullanılmamalıdır.
- Burun şiddetli bir biçimde silinmemeli; işlem görmüş bölge her türlü darbeden korunmalıdır.
- Operasyonunun ardından göz çevresinde ağrı ve uyuşma oluşur ise soğuk kompres uygulanmalıdır.
- En az 2 hafta boyunca gözlük kullanılmamalıdır.
- Hapşırırken dikkatli olunmalıdır.
- Tozlu ve dumanlı yerlerden uzak durulmalıdır.
- Kıyafet değişimi esnasında dikkatli olunmalıdır.
- 4 ila 6 hafta boyunca yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Diş fırçalama sırasında dikkatli olunmalıdır.
- Operasyonu takip eden ilk haftalarda güneş ışığına maruz kalınmamalıdır (güneş ışığı derinin renginin değişmesine sebep olabilir).
İşlemin hemen ardından sonuç görülebilir olsa da burnun tam anlamı ile oturması yaklaşık 8 – 10 ay alır ve zaman geçtikçe burnun daha dengeli bir görünüme kavuştuğu görülür.