Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

baypass-ameliyatı
Kalp Hastalıkları

Kalp ve damar hastalıklarının oldukça sık bir şekilde görüldüğü bilinmektedir. Kalp hastalıkları zamanında teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Kalp hastalıkları tedavi edilmedikleri takdirde ölüme dahi yol açabilmektedir. Kalp rahatsızlıklarına neden olabilen başlıca faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Yaşın ilerlemesi
  2. Diyabet
  3. Sigara ve alkol kullanımı
  4. Kronik akciğer rahatsızlığı
  5. Böbrek yetmezliği hastalığı
  6. Hareketsizlik
  7. Akciğerde basınç fazlalığı
  8. Kalıtımsal faktörler
  9. Kalp kapasitesinin azalması
  10. Damar hastalıkları
  11. Damar tıkanması

Bu faktörlerin görülmediği kişilerde dahi kalp rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir. Bu faktörlerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir. Bazı kişilerde ise hiçbir faktörün görülmemesi durumu olasıdır. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak kalp muayenesi yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Bypass Ameliyatı Nedir ve Kimlere Uygulanabilmektedir?

Bypass ameliyatı kalp damarlarında tıkanıklığın meydana geldiği durumlarda uygulanmaktadır. Eski dönemlerde bypass ameliyatı sırasında robotik cihazlar kullanılırken günümüzde gelişmiş teknoloji sonucu üretilen ve başarılı sonuçlar alma ihtimali oldukça yüksek olan cihazlar kullanılmaktadır.

Bypass ameliyatı genel olarak yaşı ilerlemiş ve yaş sebebiyle kişilerin damarlarında tıkanıklık, yıpranma görülen kişilere uygulanmaktadır. Sıklıkla 40 yaş üzeri kişilere uygulandığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra kadınlarda ise menopoz döneminin başlangıcıyla birlikte görülme riskinin arttığı bilinmektedir.

Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bypass ameliyatı sırasında öncelikle göğüs kafesindeki sternum kesilmeden 4-5 cm olacak şekilde kesiler açılır. Kalp damarlarından birkaçının tıkanmış olduğu durumlarda bypass ameliyatının uygulanmaması gerekmektedir. Klasik bypass ameliyatı uygulandığı takdirde kalbin durdurulması ve akciğer makinesine bağlanması gerekmektedir. Bu nedenle klasik bypass ameliyatı sonucunda kalbin zarar görmesi mümkündür. Kalbin akciğer makinesine bağlanmasına ihtiyaç duymadan gerçekleştirilen ameliyatlar ise kalbe herhangi br zarar vermemekle birlikte oldukça başarılı bir şekilde geçmektedir.

Bypass Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bypass ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatın riskleri oldukça azaltılmıştır. Her 100 kişiden 1-3’ünde ölüm riskinin bulunduğu bilinmektedir. Bypass ameliyatı uzun vadede kişinin hayatını oldukça olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle gerektiği takdirde ameliyatın gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.

Bypass ameliyatında lezyon aracılığıyla tutulan damarın uzun olması durumunda stent kullanılması gerekebilmektedir. Stent sayısının fazla olması ise damarların olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Birtakım unsurlar ise yerleştirilmiş stentlerin faydalarının azalmasına neden olabilmektedir. Bu unsurlar arasında damar çapının küçük olması ve kişinin diyabet hastalığına sahip olması gibi durumlar yer almaktadır.

Bypass ameliyatında genel olarak ameliyat dışı sebeplerle ölüm riskinin mevcut olduğu bilinmektedir. Kişinin yaşının ileri olması, kişinin farklı hastalıklara sahip olması gibi durumlar birtakım risklere neden olabilmektedir. Bypass ameliyatı sırasında en sık böbrek, beyin ya da solunum yollarında meydana gelen komplikasyonlar görülmektedir.

Bypass Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bypass ameliyatı sonrasında kişinin özellikle gündelik yaşantısında birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. Kişi öncelikle kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklarını değiştirmelidir. Bunun yanı sıra sağlıklı ve düzenli bir yaşantı için kişinin beslenme düzenine dikkat etmesi ve hareketli bir yaşantıya sahip olması gerekmektedir.

Bypass ameliyatı sonrası hastanın sosyal yaşantıya geri dönmesi için 2 ay sürmekte olan rehabilitasyon sürecinden geçmesi gerekebilmektedir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar başlıca şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Sigara ve alkol kullanımının bırakılması
  2. Düzenli uyku hayatına sahip olunması
  3. Düzenli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmesi
  4. Hareketli bir yaşantıya sahip olunması
  5. Kalp sağlığını besleyen besinlerin tüketilmesi

Leave your thought here

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir