Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2022
Sıkça karşılaşılmakta olan diş eti çekilmesi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Diş eti çekilmesi durumu tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde diş kaybına ve dişte sızlamalara yol açar. Kişilerin dişteki çürükleri önlemeleri için ağız ve diş hijyenine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diş hijyeni esnasında kullanılan diş macunu ve fırçasının yeterli kalitede olması gerekmektedir. Diş gıcırdatma ve kalem ısırma gibi yanlış alışkanlıkların da diş eti çekilmesi durumuna neden olduğu bilinmektedir. Dişleri düzenli fırçalamak ve dişteki birikintileri önlemek adına diş ipi kullanmak ağız ve diş hijyeni açısından oldukça önemlidir.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti sınırının diş minesindeki seviyenin altına düşmesinin sonucunda diş eti çekilmesi meydana gelmektedir. Bu durum yanlış veya gereğinden fazla diş fırçalama sonucunda görülebilmektedir. Diş gıcırdatma gibi yanlış alışkanlıklar da diş eti çekilmesine yol açabilmektedir. Diş eti çekilmesinin sonucunda diş kökünün açığa çıkması kaçınılmazdır. Bu durum kötü görünüme yol açmakla birlikte birtakım sağlık problemlerinin yaşanmasına da neden olmaktadır. Yanlış hiçbir uygulamanın yapılmamasına rağmen diş eti çekilmesinin görülmesi ise bazı diş hastalıklarına sahip olabilme nedeniyle görülebilmektedir. Diş eti çekilmesi nedeniyle meydana gelen diş kökü açılması durumu sıklıkla diş kaybına yol açabilmektedir. Bu nedenle bu durum meydana geldiği takdirde mutlaka ciddiye alınmalıdır.
Diş eti çekilmesini önlemek için;
a. Uygun diş fırçası kullanımı
b. Uygun diş macunu kullanımı
c. Dişlerin düzenli olarak ve doğru şekilde fırçalanması: Dişlerin sert ve yanlış biçimde fırçalanması bu duruma neden olabilmektedir.
d. Ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi
Dişte ağrı, sızıya neden olabilmekle ilerlediği takdirde diş kaybını doğurabilecek olan bu durum erken bir şekilde teşhis edilirse tedavisi daha kolay bir şekilde gerçekleştirilecektir.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?
Tüm kişilerde aynı şekilde görülmemekle birlikte sıkça rastlanılan diş eti çekilmesi belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Ağız kokusu
b. Diş etlerinin şişmesi
c. Dişlerin olduğundan uzun gözükmesi
d. Diş fırçalama sırasında acı hissi
e. Dişte meydana gelen ağrı ve sızılar
f. Diş çürükleri
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Oluşur?
Yanlış diş fırçalama ve ağız, diş bakımına yeterince dikkat etmeme gibi durumlarda meydana gelebilen diş eti çekilmesinin başlıca sebebi periodontisis rahatsızlığıdır. Mikroorganizmalardan ötürü görülen bu rahatsızlık, bağ dokusu yıkımı ile kemik kaybına neden olmaktadır. Kemik dokusunun erimesi sonucunda diş eti çekilmesi görülür ve diş kökleri açığa çıkar. Bu durumun sonucunda dişte hassasiyetin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Diş kökünde görülen çürükler ise estetik olmayan görünüm ile ağrılara neden olabilmektedir. Tüm bu durumlar meydana geldiği takdirde kişinin vakit kaybetmeden mutlaka bir diş uzmanına danışması ve gerekli tedaviye başlaması gerekmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Nedir?
Tedavinin başlatılması için öncelikle kişinin bir diş uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu muayene sırasında diş eti çekilmesi durumuna neden olan unsurlar tespit edilir. Diş eti çekilmesine kişinin dişlerini yanlış ve gereğinden fazla sert fırçalaması, yanlış diş fırçası ve macunu kullanımı neden olabilmektedir. Bununla birlikte periodontisis rahatsızlığı da diş eti çekilmesi durumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Rahatsızlığın nedenine uygun bir tedavi yöntemi uzman tarafından belirlenecektir. Tedavi, yaklaşık bir veya iki ay sürebilmektedir. Tedavi süresince kişinin endişe etmesini gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen tedavide kişinin herhangi bir acıya sahip olması mümkün değildir. Operasyonun ardından birsüre kişinin sigara içmemeye özenle dikkat etmesi gerekmektedir. Bu süre ve operasyon sonrasında dikkat edilecek unsurlar kişilere operasyonu gerçekleştiren uzman tarafından bildirilmektedir.