Skip links

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2022

Diş eti iltihabı konusunda kişilerin ağız bakımına ve hijyene yeterince dikkat edip etmedikleri konusu oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımının yeterince yapılmıyor olması ciddi problemlerin doğmasına neden olabilmektedir. Günlük ağız bakımına dikkat etmemek ve düzenli diş kontrollerine gitmemek başta diş çürükleri olmak üzere birçok probleme neden olabilmektedir. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak dişlerini fırçalamaları ve diş ipi kullanmaları gerekmektedir.

Dişlerin gerektiği şekilde temizlenmemesi sonucunda diş üzerinde ve aralarında birikmekte olan yemek artıkları diş çürüklerine neden olurlar. Bu diş çürüklerini önlemek amacıyla kişinin günlük ağız ve diş bakımına dikkat etmesi, dişlerini düzenli ve gerektiği şekilde fırçalaması ve diş ipi kullanması gerekmektedir. Gerekli bakımın yapılmamasının sonucu olarak diş aralarında biriken yemek artıkları bakteri oluşumuna sebep olurlar. Oluşan tortular ise kişiyi olumsuz bir şekilde etkileyen diş plaklarına dönüşürler. Diş plakları ise dişte çürüklerin meydana gelmesi ile diş eti iltihabının görülmesinin başlıca nedeni olarak bilinirler. Diş eti iltihabına benzer şekilde kişinin gündelik yaşantısını olumsuz bir şekilde etkileyen diş taşları ise tükürüğün çökelmesi sonucunda meydana gelir.

Yemek artıklarında bulunmakta olan şeker, gerekli ağız ve diş bakımının yapılmaması sonucunda ağızda beklediği süre boyunca sindirilir. Şekerin sindirilmesi ise zararlı asit oluşumuna neden olur. Üretilen asit, çürüklerin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Diş çürükleri başta ağrı ve kötü görünüme sebep olmakla birlikte tedavi edilmediği takdirde diş kaybı gibi ciddi durumlara yol açabilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca erken tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Diş iltihabının gerekli sürede tedavi edilmemiş olması diş kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle kişi bu durum meydana geldiği takdirde ciddiye almalı ve mümkün olduğunca erken bir şekilde tedaviye başvurmalıdır. İltihabın kendiliğinden geçmesini beklemek çoğu durumda ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Diş etinde özellikle kanamaların ve şişmenin meydana gelmesi durumun ciddiyetini göstermektedir. Normal durumlarda açık pembe renkte olan diş etlerinde meydana gelen değişiklikler bir problemin olduğunun göstergesi olarak bilinmektedir.

Diş Eti İltihabının Belirtileri

Diş eti iltihabı belirtileri tüm kişilerde aynı şekilde görülmemektir. Bazı kişilerde bir veya birkaçı aynı anda meydana gelebilmektedir. Bu belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

a. Diş etinde meydana gelen kanamalar

b. Diş etinde kızarmalar

c. Diş etinde şişmeler

d. Diş eti çekilmeleri

e. Diş köklerinin açığa çıkması

f. Dişte artan hassasiyet

g. Ağız kokusu

Belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin vakit kaybetmeden bir diş uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Dişteki problem ilerlemeden tedaviye başlanılmasının tedavide daha başarılı sonuçların elde edilmesinde önemli olduğu unutulmamalıdır.

Diş Eti İltihabı Tedavisi

Diş rahatsızlıkları tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlerin yaşanmasına neden olmaktadırlar. Bu nedenle herhangi bir ağrı meydana geldiği takdirde kişinin bu durumu ciddiye alması gerekmektedir. Erken teşhis tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi diş rahatsızlıklarında da oldukça önemli olmaktadır.

Tıbbi literatürde jinjivit olarak adlandırılmakta olan diş eti iltihabı, oldukça kısa sürede ve kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Diş eti iltihabı gerektiği vakitte tedavi edilmediği takdirde bir uzman tarafından cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir.

Diş eti iltihabı başlıca bakterilerden ötürü meydana gelmektedir ve sızlamalara, ağızda kötü kokuya ve kötü bir görünüme neden olmaktadır. İltihap mevcut olduğu takdirde diş fırçalama esnasında kanamaların meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Kişilerin ağız ve diş bakımını gerektiği şekilde yapmaları diş iltihabını önlemede oldukça önemlidir. Bakteriler nedeniyle meydana gelen bu durum, belli koşullar dikkate alınarak önlenebilmektedir. Diş eti iltihabının ilerlemediği durumlarda koruyucu önlemler ile durumun tedavi edilebildiği bilinmektedir. Fakat ilerlediği takdirde mutlaka bir uzman tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir. Tedavi için geç kalınmış olma durumunda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Diş eti iltihabının ilerlediği durumlarda ilk olarak uzman tarafından diş taşları temizlenir. Sonrasında diş kökü düzleştirilir. Diş kökleri kolay bir şekilde temizlenecek duruma getirildikten sonra temizleme işlemi gerçekleştirilir.

Kişinin günlük ağız ve diş bakımına dikkat etmesi ve dişte meydana gelen ufak bir rahatsızlıkta dahi durum ilerlemeden ağız ve diş uzmanına danışması gerektiği unutulmamalıdır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar