Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2018
Diş morarması oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Dokulara rengini veren pigmentlerin zamanla yoğunlaşmasından ötürü diş eti morarması meydana gelir. Damak yapısına uygun olmayan diş tedavileri sonucunda da diş eti morarması görülebilmektedir. Diş etlerinin morarmasına etkisi olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;
- Aşırı alkol ve sigara tüketimi
- Aşırı kafein tüketimi
- Genetik nedenler
- Yanlış uygulanmış olan diş tedavileri
- Yeterli ve dengeli beslenmemek
Diş Eti Morarması Kimlerde Görülür?
Diş eti morarması kadınlarda özellikle hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde görülmektedir. Bu nedenle kadınlarda ergenlik, hamilelik gibi hormon değişimlerinin çok yoğun yaşandığı dönemlerde diş eti morarması görülme ihtimalinin arttığı söylenebilmektedir. Diş etlerinde bulunmakta olan melanin pigmentinin yoğunlaşması sebebiyle diş eti morarması görülmektedir. Hormon dengesizlikleri ise melanin pigmentinin yoğunlaşmasına sebebiyet vermektedir. Diş eti morarması kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkeste görülebilmektedir.
Diş Eti Morarmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Genetik sebeplerden kaynaklanmadığı sürece diş eti morarması önlenebilmektedir.
- Ağız ve diş sağlığı bakımı önemsemek
- Diş ipi kullanımı
- Dişlerdeki çürüklerin önlenmesi ve tedavi edilmesi
Diş Eti Morarması Nasıl Tedavi Edilir?
Damak yapısına uygun olmayan diş tedavileri sonucunda diş eti morarması görüldüğü takdirde öncelikle uygulanan işlemin diş eti ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Diş eti ile uygulanan tedavinin uyumlu hale gelmesiyle diş eti morarmaları tedavi edilecek ve kısa sürede iyileşme sağlanacaktır.
Diş etlerine doğrudan uygulanmakta olan pansuman ve solisyon tedavisi de diş eti morarmasına yönelik tedaviler arasında yer almaktadır.
Diş eti morarmaları başlarda ağrısız ve rahatsız etmeyecek boyutta olsa dahi ilerde diş eti kaybı, diş eti çekilmesi gibi problemlere neden olabilmektedir.
Diş eti morarmaları tedavi edilmediği takdirde siyahlaşabilme dahi görülebilmektedir. Diş eti morarmaları sağlık açısından engel olmasa dahi ağız yapısındaki görünüş ve estetiği oldukça fazla etkilemektedir.
Diş peelingi diş eti morarmaları için uygulanan tedaviler arasında yer almaktadır. Peeling yöntemi boğumlaşan deriyi inceltip soyulmasına neden olmaktadır. Bu yöntemle acısız bir şekilde elde edilmek istenen estetik yönteme kavuşulması mümkündür.
Diş eti morarması için evde yapılacak yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında tuzlu su ile gargara ve zerdaçal uygulaması yer almaktadır. Tuzlu su, zerdeçal ve hardal yağı macun haline getirildikten sonra fırçalanır. Bu karışım dişte uzun süre bekletilmez ve durulama yöntemiyle temizlenir.