Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2022
Gündelik yaşantıda diş fırçalama esnasında veya yemek yerken diş kanamasıyla karşılaşma durumu ciddi problemlerin habercisi olabilmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde kişinin mutlaka bir diş uzmanı tarafından muayene edilmesi ve gerektiği takdirde uygun tedavinin başlatılması gerekmektedir. Diş kanaması oldukça rahatsız edici bir durum olmakla birlikte sıklıkla ciddi problemler sonucunda meydana geleceği için dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır.
Diş Kanaması Neden Olur?
Diş eti kanaması birçok farklı nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Bu nedenler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Diş etini tahrip edecek durumların meydana gelmesi
b. Diş taşı (tartar) oluşumu
c. Periodontisis
d. Vitaminsizlik
e. Diş sıkma
f. Diş gıcırdatma
g. Bazı ilaç ve tedavilerin yan etkileri
h. Sigara kullanımı
i. Hamilelik dönemi
Bu nedenlerden bir veya birkaçı görüldüğü takdirde kişilerin mutlaka bir uzman tarafından destek almaları gerekmektedir.
Diş Taşı (Tartar) Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Diş taşı (tartar) oluşumu şu şekilde gerçekleşmektedir;
a. Tüketilen besinlerin şeker kalıntıları dişte tutunur
b. Ağız içinde bulunan bakteriler şeker atıkları ile tepkimeye geçerler
c. Tükürük, besin ve bakteri tepkimesi diş taşı oluşumuna sebep olur.
Oluşan diş taşının üzerine yeni şeker kalıntılarının gelmesiyle birlikte taş giderek sağlamlaşır. Sıklıkla diş etinin altına yerleşen diş taşı, birçok probleme neden olmaktadır. Bu problemler arasında dişin sararması ve diş etlerinin çekilmesi gibi durumlar yer almaktadır. Çekilen diş etlerinde ise dış fırçalama esnasında kanamaların görülmesi olasıdır. Diş fırçalamanın yanı sıra kişi yemek yerken de diş etinde kanamaların meydana gelmesi mümkündür.
Gingivitis (Diş Eti İltihaplanması) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin ağız ve diş bakımına dikkat etmedikleri durumlarda gingivitis (diş eti iltihaplanması) meydana gelmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde diş etlerinde kırmızılaşma ve şişmelerin meydana gelmesi olasıdır. Diş eti iltihaplanması genellikle bakterilerin diş etiyle teması sonucunda gerçekleşmektedir. Bununla birlikte kişinin diş taşına sahip olması da diş etinde meydana gelen iltihaplanmanın sebebi olabilmektedir. Diş eti iltihaplanmasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Sigara kullanımı
b. Şeker hastalığı (diyabet)
c. Beslenme düzeninde ve içeriğinde hatalar yapmak
d. Uyuşturucu madde kullanımı
e. HIV enfeksiyonuna sahip olmak
f. Hormonlarda meydana gelecek önemli dönemlerde olmak (ergenlik, hamilelik)
g. Yaşın ilerlemesi
Periodontisis Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Gingivitis (diş eti iltihaplanması) tedavi edilmediği takdirde peroidontisis durumunun meydana gelmesine neden olacaktır. Dokularda meydana gelen bakteriyel enfeksiyon periodontisisin başlıca nedenidir. Bu durum görüldüğünde diş etinde kızarma, şişme ve morarmalar meydana gelir. Diş plakları çoğalır ve diş eti çekilmesi durumu ilerler. Diş kaybına dahi neden olabilen bu durum meydana geldiği takdirde mutlaka zaman kaybetmeden gerekli tedavinin başlatılması gerekmektedir. Kemik ve doku kaybına dahi neden olabilen bu durum mutlaka ciddiye alınmalıdır.
Vitaminsizlik
Vitaminlerin sindirilememesi sonucunda enzimlerin aktifleştirilmesi işlevi yerine getirilmez. Enzimlerin yeterli şekilde çalışmaması ise rahatsızlıkların doğmasına neden olabilmektedir. Özellikle C vitaminin eksikliği diş kanamasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle kişilerin tükettikleri besinler arasında yeterince C vitaminine sahip besin olup olmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir. B12 ve B9 vitaminlerinin de diş kanamasının nedenleri arasında yer aldığı bilinmektedir. K vitamini eksikliği ise diş kanamalarıyla birlikte burun kanamalarına da sebep olabilmektedir.
Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma
Genellikle bilinçdışı gerçekleştirilen diş sıkma ve diş gıcırdatma durumları diş kanamasıyla birlikte diş ve diş etinin ciddi oranda zarar görmesine neden olabilmektedir. Kişiler gündelik yaşantıda stres ve baskılar sonucunda farkında olmadan dişlerini sıkıp gıcırdatabilmektedirler. Genellikle uyku esnasında gerçekleştirilen diş sıkma ve gıcırdatma problemlerinin belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Yüz kaslarında ağrıların meydana gelmesi
b. Baş ve boyun etrafında ağrıların meydana gelmesi
c. Dil etrafında görülmekte olan diş izleri
d. Dişte aşınmalar
e. Dişte sızlanma hissi
Kişilerin uyku esnasında diş sıkma ve gıcırdatma problemine sahip olmaları durumunda uzman tarafından gece koruyucusu önerilebilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin mutlaka psikolojik destek almaları gerekmektedir. Aksi takdirde durumun kendiliğinden geçmesi mümkün olmamaktadır.