Skip links

Diş Taşı Temizleme

Güncelleme Tarihi: 8 Ocak 2022

İyi temizlenemeyen dişler nedeniyle dişte rahatsız edici plak oluşabilmektedir. Diş taşı oluştuğu takdirde görülebilecek durumlar arasında; diş etlerinin iltihaplanması, kanama, kötü koku, diş etlerinin şişmesi ve kızarması, diş ağrısı gibi faktörler yer almaktadır. Bu durumlar gündelik yaşantıda kişileri oldukça fazla rahatsız etmektedir.

Diş Taşı Temizleme Yöntemleri

Diş taşı temizleme işlemi alanında uzman bir diş hekimi tarafından oldukça kısa bir sürede başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. İşlem sırasında herhangi bir acı hissedilmemektedir. Anestezi kullanılmamaktadır. İşlem esnasında ultrasonik ve periodontal aletler kullanılmaktadır. İşlemin düzenli olarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Böylelikle oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Evde Diş Taşı Temizliği

Diş taşı oluşumunu engelleyen bazı durumlar mevcuttur. Evde kişilerin diş taşı temizliğine dair uygulayabilecekleri yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  1. Düzenli Diş Fırçalama:Ağız ve diş hijyeni açısından kişilerin düzenli olarak diş fırçalamaları oldukça önemlidir. Düzenli diş fırçalama plak oluşumunu önler. Böylelikle diş taşı oluşmamasını sağlar.
  • Florürlü Diş Macunu:Diş macununun içeriğinde bulunmakta olan florür, diş minesinin güçlenmesini sağlamaktadır. Bakterileri öldürmek, zararlı yiyecek ve içeceklerin dişte meydana getireceği etkileri önlemek gibi işlevleri bulunmaktadır. Diş taşı temizliğine yönelik olan diş macunlarının tercih edilmesi tavsiye edilir. Diş macunu seçiminde kişilerin özenli olmaları gerekir.
  • Portakal Kabuğu:Portakal kabuğu, ağızda mevcut olan zararlı bakterilerin yok edilmesi ile plakların oluşmasını engeller. Dişleri ovalayarak portakal kabuğunun dişlerin tüm bölgelerine temas etmesi sağlanır. Kişilerin ağızlarını geceden sabaha kadar temizlememeleri gerekmektedir. Bu nedenle bu işlemin diş fırçalamanın ardından gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. 
  • Karbonat:Islatılmış diş fırçasına karbonat ve tuz eklemek oldukça etkili sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Bu yöntem, dişlerin temizlenmesini sağlamakla birlikte diş plaklarının önlenmesinde etkilidir.
  • Meyve ve Sebzeyi Isırarak Yeme:Yemek yeme ardından meyvelerin ısırılarak tüketilmesi, artıkların temizlenmesinde oldukça etkilidir. Böylelikle birikintiler önlenecek ve plak oluşumu engellenecektir. Bu durum aynı zamanda diş etlerinin güçlenmesinde de etkilidir.
  • Sağlıklı Besinler Tüketme:Bazı yiyecek ve içecekler diş sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bunun aksine incir, baharatlı gıdalar ve susam tüketmek diş plaklarının oluşmasını engellemektedir. Bu nedenle kişilerin diş sağlığı açısından zararlı ve yararlı olan yiyecek ile içeceklerin bilincinde olmaları ve buna göre seçim yapmaları gerekmektedir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Diş taşı temizliği herhangi bir olumsuz duruma yol açmamakla birlikte oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır. İşlem, herhangi bir ağrı ve acının yaşanmasına neden olmamaktadır. Yaklaşık yarım saat sürmektedir. Kişilerin düzenli olarak işleme başvurmaları, yaşam boyunca başarılı sonuçlar elde etmelerini sağlayacaktır. Diş taşı temizliğinin, diş minesine ve diş yapısına zarar verdiğine dair bilgilerde kesinlikle bir doğruluk payı bulunmamaktadır. Olumsuz durumların aksine diş taşı temizliği, dişteki oluşabilecek ciddi sorunların önlenmesinde etkili olmaktadır.

Dişteki plak oluşumu, ağız kokusu, diş ağrısı ve kötü görünüme yol açmaktadır. Bu durum ise gündelik yaşantıda kişilerin rahatsız olmalarına ve hatta ilerleyen durumlarda psikolojik olarak rahatsızlıklara sahip olmasına dahi yol açabilmektedir. Bu nedenle bu duruma sahip olan kişiler vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman tarafından destek almalıdırlar. Oldukça kısa süren diş taşı temizliğinin ardından bu problemden ağrısız bir şekilde kurtulabilmeleri mümkündür. Diş taşı temizliğinin zararlardan ziyade birçok faydası olduğu durumu unutulmamalıdır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Tüm işlemlerde olduğu gibi diş taşı temizliğinde de dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. İşlemin ardından dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında; özellikle ilk hafta plak giderici sıvılardan kaçınma, ilk dönemde diş ipi ve kürdan kullanmama, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ile içecek tüketmeme gibi faktörler yer almaktadır. Diş taşı temizliğinin ardından bir süre dişlerin hassas olabileceği unutulmamalıdır. Bu sürenin ardından ise kişiler rutin ağız ve diş bakımına dikkat edecek şekilde davranmalıdırlar. Kişiler, düzenli olarak dişlerini fırçalamalı, diş ipi kullanmalı, diş sağlığı açısından zararlı olabilecek yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınmalıdırlar. Özellikle sigara kullanımı ile asitli içecekler tüketiminin diş sağlığı açısından olumsuz etkilere yol açtığı ve plak oluşumuna neden olduğu unutulmamalıdır. Tüm bu faktörler dikkate alındığı takdirde kişiler, ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ciddi problemler ile karşılaşmayacaklardır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar