Skip links

El Bileği Kırıkları ve Tedavileri İle İlgili Bilmek İstediğiniz Her Şey

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2021

El Bileği Kırıkları

El bileğini oluşturan radius ve ulna adında iki uzun önkol kemiği ve bunlara komşu sekiz küçük kemikte meydana gelen kırıklar el bileği kırıkları olarak adlandırılır. Genellikle düşmeye bağlı olarak oluşur, sıklıkla yaşlılarda ve çocuk yaş grubunda görülür.

El Bileği Kırıkları Belirtileri ve Teşhisi

El bileği kırıkları sonrası oluşan şikayetler sanılanın aksine burkulmalardan pek farklı değildir. En sık şu şikayetlerden biri veya birkaçı görülür:

  • Ağrı
  • Şişme,
  • Hassasiyet,
  • Morarma,
  • Bazen şekil bozukluğu,
  • Parmak uçlarında karıncalanma ve uyuşma hissi.

Bunların hepsi görülebileceği gibi sadece biri dahi görülebilir. Bazen el bileğinde kırık olduğu halde şikayetler çok belirgin olmayabilir, hasta el bileğini hareket ettirebilir. Bu nedenle hareket kısıtlı olmasa dahi bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Bahsedilen şikayetler ile sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda ilk olarak dikkatli bir muayene, sonrasında kırık olup olmadığını değerlendirmek için Röntgen (Grafi) istenir. Gerekirse kırığı görmek için veya ameliyat gerekip gerekmediğini değerlendirmek için Bilgisayarlı Tomografi veya MR istenebilir.

El Bileği Kırıkları Tedavileri – El Bileği Kırığı Ameliyatı

Tedavi sıklıkla alçı-atel uygulamasıdır. Alçı-atel uygulamalarının süresi kırığa bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 3-6 haftadır. Bazen alçı-atel uygulaması öncesi kırığı düzelmek ve kemikleri hizalamak amacı ile kapalı redüksiyon olarak adlandırılan uygulama yapılabilir.

Ameliyatsız takip edilen el bileği kırıklarında düzenli olarak kontrollere gitmek oldukça önemlidir. Bu kontrollerde röntgen çekilerek iyileşme ve kırık pozisyonu yakından izlenir.

Cerrahi yöntemde ise, el bileğindeki kırığa doğrudan ulaşmak için kesi açılır ve kırık titanyum pimler, plakalar, vidalar ve dışarıdan uygulanan fiksatörler ile sabitlenir.

Ameliyat Sonrası Süreç

Ameliyat sonrasında iyileşmeye yardımcı olmak adına hastalara yaygın olarak fizik tedavi önerilir. Fizik tedavi, hasar görmüş olan bileğin hareketini ve işlevini geliştirmede oldukça yararlıdır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar