Güncelleme Tarihi: 5 Eylül 2022
Üzüm salkımı şeklini andırmakta olan geniz etinin oldukça önemli işlevleri bulunmaktadır. Bu işlevler arasında burun aracılığıyla vücuda ulaşmaya çalışan bakteri ile mikropları engellemek ve antikor üretimi yer almaktadır. Geniz etinin ürettiği antikorlar, vücudun mikroplarla savaşmasını sağlamak açısından oldukça önemlidir.
Burnun gerisinde ve boğazın üst kısmında bulunmakta olan geniz eti, dışarıdan gelen bakteriler ile mikropların engellenmesi işlevini yerine getirir. Bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan geniz eti, insan vücudu için oldukça önemlidir.
Geniz Eti Neden Oluşur?
Geniz bölgesinin alt kısmında mukoza adı verilmekte olan bir doku bulunmaktadır. Bu bölgede mikrop ve virüsler tarafından lenfoid oluşabilmektedir. Yoğun sigara dumanına maruz kalma gibi durumlar sonucunda lenfoid oluşumu görülebilmektedir. Bunun sonucundaysa geniz eti büyür ve uyku apnesi gibi problemlere neden olabilir. Uyku apnesi problemi uykuda solunumun durmasına dahi neden olabilmektedir. Geniz eti büyümesi problemi uyku apnesinin yanı sıra mikropların ve bakterilerin çoğalmasına da yol açabilmektedir.
Geniz Eti Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Birtakım nedenlerden ötürü geniz eti büyümesi meydana geldiği takdirde bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Geniz eti büyümesi problemini yaşayan her kişide aynı şekilde görülmemekle birlikte genellikle ortak görülmekte olan problemler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ciddi bir şekilde meydana gelen dikkat dağınıklığı ve odaklanamama
- Burun yerine ağız solunumu yapma durumunda kalma
- Burun tıkanıklığı
- Horlama
- Huzursuzluk ve asabiyet hali
- Uykuda altına kaçırma
- Yutmada bozukluklar
- Konuşma eyleminde meydana gelen bozukluklar
- İşitmede azalma
- Anormal yüz ve diş gelişimi
- Büyüme ve gelişmede gerileme
- Pulmoner hipertansiyon
- Orta kulak iltihabı
- Sinüzit
- Bademcik iltihabı
- Akciğer iltihabı
- Uykusuzluk
Geniz eti oluşumu çocuklarda zeka geriliğine dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle görüldüğü takdirde mutlaka ciddiye alınması gereken durumlar arasında yer almaktadır.
Geniz Eti Ameliyatı
Geniz eti ameliyatı öncesinde hastaya ilk olarak antibiyotik kullanımı başlatılır. Öncelikli amaç geniz eti iltihabının tedavi edilmesidir. Geniz etinde iltihabın görülmediği durumlarda doktor tarafından iltihabın sonuçlarını görmek amacıyla bir müddet beklenilir.
Ameliyatın gerçekleştirilmesi için geniz etinin belli bir miktarda büyümüş olması gerekmektedir. Geniz etinin büyümesiyle birlikte kişilerde;
- Uyku apnesi
- Nefes probleminin meydana gelmesi
- Solunum yollarının tıkanması
- Çene yapısının bozulması
- Sinüzit probleminin geçmemesi
- Orta kulak iltihabının sürekli olarak tekrarlanması
- Kronik geniz eti iltihabı
- Ağız kokusu
- Konuşma bozukluğu
- Kötü huylu tümör şüphesi
- Geniz eti iltihaplanmasının sıkça görülmesi meydana geldiği takdirde ameliyata başvurulabilir.
Kanın pıhtılaşmasında bozukluk görülmesi, yarık damak probleminin yaşanması halinde geniz eti ameliyatının gerçekleştirilmesi mümkün olmamaktadır.
Geniz Eti Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Neredeyse tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi geniz eti ameliyatında da kişilerin dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ameliyattan önceki gece 12’den sonra kişilerin sıvı veya katı hiçbir şey tüketmemesi
- Hastanın başka ilaçlar kullandığı takdirde doktora bildirmesi ve doktor tarafından herhangi bir sakınca görülmediği durumlarda ameliyatın yapılacağı sabah ilacı alması
- Çocuklarda gerçekleştirildiği takdirde çocuğun olması gereken aşıları var ise ameliyattan 3 hafta önce aşısının yaptırılmış olması
- Herhangi bir hastalığı mevcut olan kişilerle temastan hastanın kaçınması
- Hastanın enfeksiyon kapma ihtimaline karşı kendisini koruması
- Özellikle soğuk algınlığı gibi durumlardan hastanın kendisini koruması
Solunum yolu enfeksiyonu bulunan kişilerde ameliyatın gerçekleştirilmemesi gerekmektedir.
Hastanın ameliyat öncesinde doktoru bilgilendirmesi gereken durumlar;
- Genetik bir hastalığının bulunması
- Diş protezi veya köprüsüne sahip olması
- Yüksek tansiyon rahatsızlığına sahip olması
- Alerjik rahatsızlıkların bulunması
- Ritim bozukluğunun mevcut olması
- Son bir buçuk ayda aşı olup olmadığı
- Hamilelik
- Ani yaralanmaların bulunup bulunmadığı
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?
Hastaya ilk olarak narkoz verilir. Uyutulan hastanın ağzı cihaz yardımıyla açılır. Geniz eti tıbbi cihaz aracılığıyla kazınır ve çıkarılır. Bu işlem sonrasında kanama kontrol altına alınır ve ameliyat sonlanır. Cerrahi müdahalenin haricinde herhangi bir yönteme geniz eti probleminin tedavisinde başvurulamamaktadır.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?
Ameliyat sonrasında hasta okyanus suyu spreyi veya ağrı kesici kullanabilmektedir. Beslenme konusunda ile oldukça dikkatli olmalıdır. Ameliyat sonrasında özellikle ilk günlerde kişi katı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Ekmek kenarı, bisküvi gibi sert yiyeceklerden ziyade kişinin çorba gibi sıvı besinler tüketmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında kişinin duş almasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır fakat duş süresinin çok uzun olmaması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası özellikle ilk hafta kişilerin spor gibi fiziksel aktivitelerden uzak durması gerekmektedir.
Çocuklarda geniz eti ameliyatı gerçekleştirildiği takdirde ise ilk bir hafta çocuklar için izin alınması ve okula gönderilmemesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında ilk bir buçuk ayda çocukların aşı olması sakıncalıdır.
Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon gerçekleştiği takdirde kişinin mutlaka ameliyatı gerçekleştiren doktora danışması gerekmektedir.