Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2018
Tıbbi literatürde glokom krizi olarak geçmekte olan göz tansiyonu durumu, gündelik yaşantıda karasu olarak da bilinmektedir. Glokom krizi oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi glokom durumunda da erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Tedavinin gerektiği vakitte gerçekleştirilmesi ve geç kalınması durumu sonucunda kalıcı olarak görememe problemlerinin meydana gelebildiği bilinmektedir. Bu nedenle bu durumu önlemek için glokom krizi belirtileri görüldüğü takdirde kişinin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Gözün içinde yer almakta olan sıvı, gözün beslenmesi işlevini yerine getirmektedir. Göz içinde yer almakta olan kanallar aracılığıyla ise sıvı göz dışına atılmaktadır. Bu kanallarda tıkanıklığın görülmesi durumunda ise göz içerisinde yer alan sıvının dışarı atılması mümkün olmamaktadır. Sıvının dışarı atılmamasının sonucunda ise göz içerisindeki basıncın arttığı ve dolayısıyla glikom krizinin (göz tansiyonu) meydana geldiği bilinmektedir.
Glikom krizinin göz sinirlerine zarar verdiği bilinmektedir. Bu durumun sebebi tıkanıklıktan ötürü meydana gelen basınç nedeniyle görüldüğü bilinmektedir. Sinir hücrelerinin zarar görmesi sonucunda ise görme problemlerinin yaşanılması kaçınılmazdır. Gerektiği zamanda ve uygun tedavi yöntemiyle tedavi edilmediği takdirde glikom krizi kalıcı bir şekilde görme kaybına dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle glikom krizi oldukça ciddi bir durumdur ve görüldüğü takdirde mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Glikom krizi tek bir türde görülmemektedir. Hastalığın ilk dönemlerinde herhangi bir belirti görülmemesi durumuyla karşılaşmak mümkündür. İlk dönemlerde belirti görülmemesi nedeniyle kişinin görme kaybı yaşadığı takdirde göz tansiyonuna sahip olduğunu öğrenmesi dahi olasıdır. Görme kaybının meydana gelmesi sonucunda bu durumun geriye döndürülmesi mümkün değildir. Bu nedenle kişinin herhangi bir belirti olmasa dahi düzenli göz muayenesini aksatmaması görme kaybını engellemek açısından oldukça önemlidir.
Glokom Krizi Belirtileri Nelerdir?
Glokom krizi yavaş bir şekilde ilerleyen bir göz rahatsızlığıdır. Belirgin bir şekilde belirtilerinin görülmemesi nedeniyle oldukça fazla ilerlemesi mümkündür. Glokom krizinde genel olarak ağrı, kızarıklık, göz kapaklarında şişme gibi belirtilerin görülmemesi durumu nedeniyle çoğu hastada rahatsızlığın çok fazla ilerlediği bilinmektedir. Hastaların çoğunun görme kaybı yaşanmadan önce glokom krizine sahip olduklarının farkına varmadıkları bilinmektedir.
Hastaların bu durumun farkında olmaları çoğu zaman hastalık ilerlediğinde gerçekleşmektedir. Kişi ışığı gözlerinin seçemediğini, görmede problemler yaşadığını fark ettiği takdirde mutlaka bir uzman tarafından göz muayenesi gerçekleştirilmesi gerektiğini bilmelidir. Son evreye gelmeden önce durumu fark etmek glokom krizi durumunda oldukça önemlidir. Son evreye geldikten ve kişinin görme yetisini kaybettikten sonra herhangi bir eskiye dönüş durumunun gerçekleşmediği bilinmektedir.
Göz içerisindeki aşırı basınçtan ötürü nadiren de olsa bazı belirtilerin kişiler tarafından fark edilebildiği bilinmektedir. Bu belirtilerin arasında görmede bulanıklık, göz içerisinde meydana gelen kızarıklık ve ağrılar yer almaktadır.
Glokom Krizi Kimlerde Görülür ve Görülme Nedenleri Nelerdir?
Glokom krizinin göz içerisinde meydana gelen basıncın gerekenden fazla olması durumunda meydana geldiği bilinmektedir. Fakat buna rağmen, göz içerisinde fazla basınç olan her bireyde glokom krizi görülmemektedir. Glokom krizi riskinin görülme ihtimalinin fazla olduğu kişiler başlıca şu şekilde belirtilebilmektedir;
- 40 yaş üzeri olan kişiler
- Diyabet (şeker hastalığı) görülen kişiler
- Hipotiroidizm (guatr) olan kişiler
- Ailesinde glokom krizi görülmüş olan kişiler
- Gözü etkileyecek boyutta göze darbe almış ve göz yaralanmasına maruz kalmış kişiler
- Retina dekolmanı
- Gözde bulunan tümörler
- Kronik üveit
- İritis gibi gözde bulunan iltihaplar
- Miyop veya hipermetropi rahatsızlığına sahip kişiler
- Uzun süreli olarak kortizon (steroid) kullanan kişiler
- Korneanın (cam tabakası) ince oluşu
- Migren rahatsızlığı görülen kişiler
Glokom Krizi Nasıl Tedavi Edilir?
Glokom krizi sürekli olarak kontrol altında tutulması gereken durumlar arasında yer almaktadır. Glokom krizini kontrol altına almak veya tedavi edilmesini sağlamak için uygulanmakta olan yöntemler başlıca şu şekilde sıralanmaktadır;
- Göz damlaları kullanmak
- Ağız yoluyla alınan haplar
- Trabekülektomi (cerrahi müdahale)
- Trabeküloplasti (lazerle tedavi)