Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2024
Gündelik yaşantıda sorunlara neden olabilen bu durum, tüm kişilerin yaşantısında en az bir kez meydana gelmiş olmasıyla bilinmektedir. Bu durum meydana geldiğinde sıklıkla kişiler tarafından kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Fakat göz kanlanmasının ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceği unutulmamalı ve mutlaka bir uzman tarafından destek alınmalıdır.
Göz Kanlanması Nedir?
Gözün beyaz kısmının kanlanması sonucunda bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Genel olarak kişiler tarafından rahatsızlık önemsenmemektedir. Çoğu zaman rahatsızlığın kendiliğinden ortadan kalkabilmesi olasıdır. Fakat bu durum kişileri rahatsızlığı önemsememeye teşvik etmelidir. Bunun nedeni, göz kanlanmasının ciddi göz rahatsızlıklarının belirtileri arasında yer alıyor olmasıdır.
Göz Kanlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Göz kanlanmasının başta çevresel faktörler olmak üzere birçok nedenden ötürü meydana gelebildiği bilinmektedir. Sıklıkla tek gözde görülen bu durum her iki gözde aynı anda da ortaya çıkabilmektedir. Gözlerde mevcut olan damarların genişleyip kan dolması sonucunda göz kanlanması meydana gelmektedir. Göz kanlanmasının nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Göz Kuruluğu: Gözyaşı bezlerinin yetersiz miktarda gözyaşı üretmesi sonucunda bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Göz kuruluğu, gözde birçok rahatsızlığın sebepleri arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar arasında ise gözlerin tahriş olması, gözde enfeksiyon ve iltihaplanma sonucunda göz kanlanmasının görülmesi gibi durumlar yer almaktadır. Rahatsızlığın tedavisinde gözyaşı damlaları sıkça kullanılmaktadır. Göz kuruluğuna sahip olan kişilerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi ve muayene sonrasında gerekli tedavinin başlatılması gerekmektedir.
- Göz Nezlesi (Konjonktivit): Tıbbi literatürde konjonktivit olarak geçmekte olan göz nezlesi, özellikle çocuklarda sıkça görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklar arasında yer almakla birlikte oldukça sık bir şekilde meydana geldiği bilinmektedir. Göz nezlesi, göz akının enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise göz kanlanması durumu meydana gelecektir. Göz nezlesinin, kendiliğinden geçmesi beklenmemeli ve mutlaka bir uzman kontrolünde tedavinin uygulanması gerekmektedir.
- Göz Yaralanmaları: Göze alınan darbe ve travmalar göz kanlanmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadırlar. Gözakında mevcut olan damarların çatlaması ile gözde kanlanmanın meydana gelmesi kaçınılmazdır. Gözde yaralanma ortaya çıktığında vücut göze olması gerekenden daha fazla kan pompalar. Bunun amacı yaralanan bölgenin iyileşmesini sağlamaktadır. Böylelikle gözün beyaz kısmında kanlanmalar ortaya çıkar. Göze alınan darbeler görme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka kişilerin uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
- Alerji: Polen, tozlu hava ve kozmetik ürünler gibi alerjik reaksiyonların gözde kanlanmaya yol açabileceği bilinmektedir. Vücut bu alerjen maddelere direnç gösterme amacıyla histamin salgılamaya başlar. Histamin, kan damarlarının genişlemesine neden olmaktadır. Kan damarlarının genişlemesi ile kan akışı hızlanır. Böylelikle gözde kanlanmanın meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Kişilere, alerjik maddelerden kaçınmaları tavsiye edilmektedir.
- Kontakt Lens Kullanımı: Kontakt lensler göz bozukluklarına sahip kişilerin gündelik yaşantısını oldukça kolaylaştırmaktadırlar. Fakat bu lenslerin gerekli şekilde kullanılmaması ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Lenslerin olması gerekenden sık kullanılması veya kullanılma esnasında hijyen kurallarına dikkat edilmemesi gözde kanlanmaya sebep olacaktır. Kontakt lens kullanan ve gözde kanlanma durumuna sahip olan kişilerin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir. Kontakt lensler gözde kanlanma ile birlikte göz kuruluğuna da neden olabilmektedirler. Özellikle hijyen kurallarına uymadan kullanıldıkları takdirde ciddi rahatsızlıkların doğmasına yol açabilirler. En doğru kullanım şeklini öğrenmek için mutlaka bir uzman tarafından destek alınmalıdır.
- Uzun Süreli Bilgisayar Kullanımı: Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak kişinin daha az göz kırpmasına ve böylelikle göz kuruluğuna sahip olmasına neden olacaktır. Kişilerin bilgisayar kullanımında sıklıkla ara vermeleri gerekmektedir. Kişiler bir uzmana danışarak göz damlaları kullanabilmektedirler. Uzun süreli bilgisayar kullanması gereken kişilere, göz sağlığını korumak amacıyla özel üretilen gözlüklerin kullanılması tavsiye edilebilmektedir.
- Korneal Ülser: Göz enfeksiyon rahatsızlıkları arasında yer alan korneal ülser, kişinin görme yetisini kaybetmesine dahi neden olabilmektedir. Meydana geldiği takdirde kişilerin vakit kaybetmeden uzman tarafından belirlenen tedavi yöntemini takip etmeleri gerekmektedir.
- Oküler Herpes Hastalığı: Başlıca belirtisi göz kanlanması olan bu hastalık, herpessimplex virüsü nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında; gözde akıntının meydana gelmesi, göz çevresinde şişkinlik, gözde ağrı gibi faktörler yer almaktadır. Viral hastalıklar arasında yer alan oküler herpes hastalığı, kişinin görme yetisini kaybetmesine dahi neden olabilmektedir.
- Üveit: Nedeni bilinmeyen hastalıklar arasında yer alan üveitin belirtileri arasında göz kanlanması, bulanık görme ve ışığa hassasiyet gibi durumlar yer almaktadır. Bu rahatsızlık, gözde yaralanmaların meydana gelmesi, göz enfeksiyonu gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Gerekli zamanda tedavi edilmemesinin sonucunda kişinin görme yetisini kaybetmesi gibi ciddi bir soruna yol açabilmektedir.
- Glokom Hastalığı: İlerlediği ve tedavi edilmediği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine neden olabilen glokom hastalığının belirtileri arasında göz kanlanması, baş dönmesi ve görme kaybı gibi durumlar yer almaktadır.
- Soğuk Algınlığı ve Nezle: Soğuk algınlığı ve nezle rahatsızlığına sahip olan kişilerde sinüslerin dolması ve enfeksiyon kapılması sonucunda göz kanlanması ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın iyileşmesinin ardından göz kanlanması durumu ortadan kalkacaktır.
- Gebelik: Hormonal değişikliklerin en sık yaşandığı dönemlerden biri olan gebelikte, göz kanlanması sıkça meydana gelebilmektedir. Gebelikten ötürü meydana gelen göz kanlanması gebeliğin sonlanmasının ardından kendiliğinden geçecektir.
- Sigara ve Alkol Kullanımı: Tütün ve sigara kullanımı birçok göz rahatsızlığının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Alkol kullanımı ise kan hücrelerinde bulunan oksijen miktarının düşmesine neden olur. Böylelikle kişinin yüzünde ve göz akında kanlanmanın meydana gelmesi kaçınılmazdır.
- Çevresel Etkenler: Kişinin sigara dumanının yoğun bulunduğu veya hava kirliliğinin mevcut olduğu alanlarda uzun süre kalması göz kanlanmasına neden olacaktır. Gereğinden fazla bir süre güneşe maruz kalma, göze kum tanesinin kaçması gibi durumlar da göz kanlanmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
- Uykusuzluk: Kişilerin gerekenden az uyuması gözde kanlanmaya neden olacaktır. Bu durum kanlanma ile birlikte göz altı morlukları, gözde ve etrafında şişkinliklerin görülmesi gibi rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.
- Yüzme: Deniz ve havuzda mevcut olabilen bakteriler, göz kanlanmasına neden olabilmektedirler. Yüzme gözlüğünün kullanılması bu durumun önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
- Vitamin Eksikliği: Gün içerisinde kişinin yeterli vitamini alabilmesi genel sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yetersiz vitamin alımı göz kanlanmasına neden olabilmektedir. Vitaminlerin yeterli oranda alınması ise bu durumun kendiliğinden geçmesini sağlayacaktır.
Göz Kanlanması Tedavileri
- Soğuk-sıcak su kompresi: Biri ılık biri soğuk olmak üzere iki kap hazırlanır ve sırasıyla göz üzerinde bekletilir. Bu durum, damarlardaki basıncı dengelemeyi sağlar. Bununla birlikte buz kompresi de göz kanlanması tedavisinde oldukça etkilidir.
- Yüzü soğuk suyla yıkamak: Her sabah uyanıldığında yüzü soğuk su ile yıkamak göz kanlanmasını önlemekte etkilidir.
- Göz sağlığına dikkat etmek
- Bilgisayar kullanımına dikkat etmek, uzun süreli bilgisayar kullanımında sıkça ara vermek
- Gözü UV ışınlarından korumak
- Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmek
- Göz kapakları üzerinde sütle ıslatılmış pamuk bekletmek