Skip links

Neden Göz Seğirir? | Göz Seğirmesinin Asıl Nedenleri

Güncelleme Tarihi: 1 Şubat 2021

Neden Göz Seğirir?

Tıp dilindemiyokimi” olarak tabir edilen göz seğirmesi, alt ve / veya üst göz kapağını etkileyen istemsiz bir göz kapağı kasılmasıdır. Kesin nedeni bilinmemekle beraber bu durumun ortaya çıkış kaynağıyla ilgili birtakım tahminler bulunmaktadır:

  • Stres: Stres ve kaygı bozuklukları pek çok sağlık sorununun kaynağı olduğu gibi miyokiminin de en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Dolayısı ile stres ve kaygı kontrolünü yapamadığınız durumlarda göz kapaklarınızın normalden çok daha sık bir biçimde kasıldığını fark edebilirsiniz.
  • Aşırı kafein tüketimi: Güçlü uyarıcı maddeler içeren kafein, göz kaslarının kasılmasına sebebiyet verebilir. Kafein nedeniyle ortaya çıkan seğirme problemi beslenmenin düzenlenmesi ile beraber birkaç günde geçer.
  • Yorgunluk: Göz seğirmesi yorgunluğun bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir; bu yönüyle miyokimi, yapmakta olduğunuz işe ara vermeniz gerektiğine dair bir işaret olarak düşünebilir. Özellikle bilgisayar başında veya kitap okuyarak geçirilen bir günün sonunda bu problemle karşılaşmak normal kabul edilir.

Genellikle iyi huylu ve ilerleyici olmayan bir durum olarak kabul edilen göz seğirmesi nadiren beyin veya sinir sistemiyle ilgili bir sorundan kaynaklanır. Bu sorunlar şöyledir:

  • Parkinson hastalığı,
  • Beyin sapını etkileyen beyin hasarı,
  • Multipl Skleroz,
  • Yüz felci,
  • Sinir sistemi hareket bozukluğuna neden olan Meige sendromu,

Diğer sebepler ise şöyledir: Birtakım ilaçlar, uykusuzluk, genetik faktörler & kodlar, aşırı sigara ve alkol tüketimi, parlak ekranlara uzun süre maruz kalma, alerjiler ve göz kuruluğu.

Göz Seğirmesinin Belirtileri Nelerdir?

Şiddet ve sıklık açısından kişiden kişiye değişiklik gösteren miyokimi, yaygın olarak aşağıdaki semptomlarla karakterize olur:

  • Işığa karşı aşırı hassasiyet,
  • Gözlerde kuruluk,
  • Gözlerde tahriş,
  • Göz kırpma sıklığında artış,
  • Gözde kızarıklık, şişme veya akıntı,
  • Göz kapaklarında sarkma,
  • Yüz spazmları (ilerlemiş vakalarda),
  • Görüşte bozulma (ilerlemiş vakalarda).

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Göz seğirmesi yaygın olarak birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolur; bununla beraber, 1 haftadan fazla süren seğirme problemi için bir sağlık merkezine başvurmak gerekir.

Miyokimi, göz enfeksiyonu veya blefarit adı verilen göz kapağı iltihabı ile beraber görülür ise bu durumda bir uzman görüşü almak elzemdir.

Bununla beraber, seğirme her iki gözü birden etkiliyor ise blefarospazmden şüphe edilebilir. Özellikle 50 yaşın üzerindeki kadınları etkileyen kronik bir rahatsızlık olan blefarospazm, göz kapağının istemsizce kasılmasının yanı sıra gözün kendiliğinden kapanması durumudur. İlerleyici olan bu hastalık tedaviye ihtiyaç doğurduğundan, tıbbi müdahaleyi gerekli kılar.

Benzer şekilde, yüzün belirli bir kısmında etkili olan şiddetli göz seğirmesi – hemifasiyal spazm – teşhis ve tedavi edilmediği durumda daha da şiddetlenebilir. Genellikle iltihaplı yüz sinirlerinden kaynaklanan ve ciddi bir nörolojik sorunun habercisi olabilen bu durum, ilerleyen dönemde konuşma ve yeme faaliyetlerini de etkileyebilir.  Böyle bir sorunla karşılaşmamak adına elbette ki bir sağlık merkezine başvurmak gerekmektedir.

Geçmeyen göz seğirmesi şikâyeti ile bir hastaneye başvurduğunuz durumda bir sinir sistemi ve göz muayenesine tabi tutulursunuz. Bu aşamada, BT taraması veya MRI ile beynin ve sinirlerin görüntülenmesi istenebilir.

Göz Seğirmesinin Tedavisi Var Mıdır?

Göz seğirmesinin kendiliğinden, birkaç gün içinde geçmediği durumda, tıbbi destek talep edilebilir. Hangi tür tedavinin, nasıl gerçekleştirileceği ise seğirmenin sıklığına, kaynağına ve şiddetine bağlıdır.

Hafif ve orta şiddetteki miyokimi için oral veya damla şeklindeki topikal ilaçlar (antihistaminikler) reçete edilebilir. Bu türden ilaçlar doğrudan bir tedavi sağlamasa da kaslardaki kasılmaları seyrekleştirebilir.

Göz enfeksiyonu kaynaklı olmayan seğirmeler için ayrıca kafeini azaltmak, dinlenmek, düzenli bir biçimde uyumak ve stres kontrolü sağlamak da oldukça önemlidir. Diğer öneriler ise şöyledir: göz kapağına masaj yapmak, sıcak / ılık kompres uygulamak ve ihtiyaç durumunda güneş gözlüğü kullanmak.

Her iki gözün de seğirdiği durumda, kasları gevşetmek ve spazmları durdurmak için botulinum toksin enjeksiyonları ile tedavi sağlanabilir.

Çok daha ciddi seğirme vakalarında ise cerrahi yöntem bir seçenek olarak ortaya çıkabilir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar