Skip links

Gözde Şaşılık

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2024

Gözde Şaşılık Nedir?

Sıklıkla bebek ve çocuklarda görülmekte olan şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi ve olması gerekenden farklı pozisyonlarda bulunması sonucunda meydana gelmektedir. Genellikle gözlerden birinin karşıya, diğerinin farklı yöne bakması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde kalıcı olarak görülebilmektedir. Gözde bulunmakta olan 6 göz dışı kastan bir veya birkaçında meydana gelen güç eksikliği veya fazlalığı gözde şaşılık durumuna sebep olmaktadır. Gözlerden biri düz bakarken diğerinin farklı yöne bakması, kişinin gündelik yaşantıda problem yaşamasına neden olabilmektedir. Gözlerin ikisinin de farklı yöne bakması durumu oldukça nadir bir şekilde görülmektedir. Kadın ve erkekte görülme ihtimali eşit olan şaşılık, özellikle çocuklarda görülmektedir. Yeni doğan veya 3 aylık olan bebeklerde görülen şaşılık durumu ise normal olarak nitelendirilmektedir. Bu şaşılık genellikle geçici olmaktadır. Kalıcı olması durumunda cerrahi yöntemlere başvurularak tedavi edilebilmektedir.

Gözde Şaşılık Nedenleri Nelerdir?

Gözde şaşılık birçok farklı nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Görüldüğü takdirde en doğru şekilde tedavi edilebilmesi için kişilerin ilk olarak uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene sonrasında ise şaşılığın nedenleri tespit edilir ve uygun tedavi yöntemi başlatılır. Gözde şaşılığın nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Sorunlu geçirilen hamilelik dönemi
  2. Doğum esnasında problem yaşama
  3. Çocuğun gelişim döneminde geçirdiği hastalıklar
  4. Kalıtımsal özellikler
  5. Göz bozukluklarına sahip olma
  6. Ateşli hastalık geçirme
  7. Travmanın meydana gelmesi
  8. Bazı cerrahi operasyonlar
  9. Kaza geçirme
  10. Kafaya alınan darbe
  11. İleri yaşlarda geçirilen hipertansiyon
  12. Diyabet hastalığı

Gözde Şaşılık Türleri Nelerdir?

Gözde meydana gelen kaymalar şaşılık olarak tanımlanmaktadır. Gözün kaydığı bölgeye göre şaşılık türleri ortaya çıkmaktadır. Şaşılık türleri üç başlıkta ele alınabilmektedir;

  1. Ezotropya: Her iki gözün de içeri kaydığı durumda ezotropya türü şaşılık meydana gelmektedir. Görüldüğü takdirde cerrahi müdahale ile gözlerin paralel hale getirilmesi gerekmektedir. Dışa doğru yöneltilen gözlerde problem müdahale sonucunda giderilmektedir. Ezotropya türü şaşılığın sıklıkla bebeklerde görüldüğü bilinmektedir.
  2. Gözün dışarı doğru kayması: Gözün uzağa odaklanması esnasında meydana gelen gözün dışarı doğru kayması durumuna sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu durum, genellikle kişiler yorgun ve dalgın olduklarında veya hastalık geçirdikleri esnada ortaya çıkmaktadır.
  3. Uyumsal içe kayma: Yakını görmekte güçlük çekme sorunu yaşayan kişilerde görülen uyumsal içe kayma durumuna sahip kişiler, uzak mesafeyi görmekte herhangi bir problem yaşamazlar. Bu kişiler, yakını görmeye çalışırken kayma durumuna sahip olabilmektedir. Gözün çaprazlaşması sonucunda meydana gelen bu durum, gözlük veya lens kullanımı ile giderilebilmektedir. Gerektiği takdirde uzman tarafından kişilere göz merhemi ile damlalarının kullanılması da tavsiye edilebilmektedir. Uyumsal içe kayma türünde meydana gelen gözde şaşılık, başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Gözde Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Gözde oluşan kayma sonucunda gözde şaşılık rahatsızlığı meydana gelmektedir. Şaşılık belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. İki gözün paralelliğinin yitirilmesi
  2. Gözde ağrının ortaya çıkması
  3. Gözde sulanmanın meydana gelmesi
  4. Etrafın bulanık olacak şekilde görülmesi
  5. Üç boyutlu görmede güçlük çekilmesi
  6. Çift görmeye başlanılması
  7. Başın veya yüzün sürekli olarak tek bir noktaya dönük olması

Özellikle bebek ve çocuklarda yalancı kayma durumunun sıkça meydana geldiği bilinmektedir. Yanıltıcı bir durum olan yalancı kayma ile karşılaşıldığı takdirde kişilerin bir göz doktoru tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Bu durum erişkinlerde neredeyse hiç görülmemektedir.

Gözde Şaşılık Durumunun Tedavisi Nasıl Olur?

Gözde şaşılık, birçok farklı nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Ortaya çıktığı nedene bağlı olarak tedavi yönteminde farklılıkların söz konusu olması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle ilk olarak şaşılığın hangi nedenden ötürü ortaya çıktığı tespit edilmelidir. Bunun için kişinin göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Gözlük ile Tedavi: Kırma problemleri nedeniyle ortaya çıkan gözde şaşılık durumunda kişilerin uzman tarafından muayene edilmeleri ve kendilerine en uygun olan gözlük tedavisine başlamaları gerekebilmektedir. En sık uygulanan tedavi yöntemleri arasında olan göz tedavisi, şaşılığın ortadan kalkmasında oldukça başarılı olmaktadır.
  2. Kapama Tedavisi: Hastada gözde tembellik mevcut olduğu takdirde kapama tedavisine başvurulmaktadır. Göz tembelliğinin giderilmesinin ardından şaşılık problemi ortadan kalkmaktadır.
  3. Ortoptik Tedavi: Ortoptik tedavi görme yeteneğini keskinleştirmekte oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Tedavi sonucunda gözler paralel hale tekrar kavuşturulmaktadır. Böylelikle kişilerin gündelik yaşantıda gözde şaşılık nedeniyle yaşadıkları problemler giderilmektedir.
  4. Cerrahi Müdahale: Doğuştan sahip olunan göz kaymalarında cerrahi müdahale yöntemine başvurulabilmektedir. Sıklıkla iki veya üç yaşında ortaya çıkan bu rahatsızlık, genellikle gözlük kullanımı aracılığıyla tedavi edilebilmektedir. Gözlük tedavisinin uygun olmadığı hastalarda ise en ideal yöntemin cerrahi müdahale olduğu bilinmektedir. Anestezi altında gerçekleştirilen müdahale sırasında kişi herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Müdahale sonrasında anestezinin etkisiyle ortaya çıkabilmekte olan ağrı ise ağrı kesiciler ile giderilebilecek şiddette olmaktadır. Ağrı kesicilerin doktor kontrolünde olmadan alınmaması gerekmektedir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar