Skip links

Gözü Bozan Şeyler

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2018

Göz vücudumuzda bulunan en hassas organlardan biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle kişilerin göz sağlığına oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte göz tedavilerinde ciddi oranda gelişmeler görülmektedir. Fakat aynı zamanda gelişen teknolojinin akıllı telefon, televizyon gibi ürünlerin yanlış kullanımının gözü bozan şeyler arasında yer aldığı da bilinmektedir. Günümüzde göz rahatsızlıkları en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadırlar.

Göz Sağlığını Olumsuz Etkileyen Şeyler Nelerdir?

Göz sağlığını olumsuz etkilemekte olan birçok çevresel faktör bulunmaktadır. Bu faktörler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Uzun süre akıllı telefon kullanımı: Günümüzde akıllı telefonlar aracılığıyla oyun oynamak, dizi-film izlemek, sosyal medya kullanmak oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bu nedenle kişiler geçmişe oranla oldukça sık bir şekilde akıllı telefonları kullanmaktadırlar.
  2. Geceleri televizyon izlemek: Uyumadan önce televizyon izlemenin sağlık açısından oldukça zararlı olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra geceleri televizyon izlemek ışık süresinin sık değişimi nedeniyle oldukça zararlıdır. Işık seviyesinin daima değişiyor olması gözlerin değişiklikleri algılamasında problemlere neden olacaktır. Bunun sonucunda geceleri televizyon izlemek gözde kırmızılıkların görülmesi, ağrı ile acı hissedilmesi ve göz kuruluğunun meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Aynı zamanda bu durum kişide uyku düzeni bozukluğuna neden olacaktır. Gece televizyonun izlenmesinin yanı sıra düşük ışık eşliğinde kitap okumanın da gözü yorduğu, göz bozukluklarına ve kızarıklıklarına sebebiyet verdiği bilinmektedir.
  3. Kontakt lensi uyumadan önce çıkarmamak: Kontakt lens kullanmanın gözlük kullanmaktan daha teferruatlı olduğu ve daha fazla dikkat gerektirdiği bilinmektedir. Kontakt lens hiçbir istisna olmaksızın her gece uyumadan önce çıkarılmalıdır. Kontakt lensin çıkarılıp çıkarılmama durumu günlük, aylık ve yıllık olmasına göre değişmemektedir. Kontakt lensin çıkarılmaması enfeksiyona neden olabilmektedir.
  4. Su içerisine girmeden kontakt lensi çıkarmamak: Denize veya havuza girmeden ve duş almadan önce kontakt lens mutlaka çıkarılmış olmalıdır. Suda tehlikeli maddelerin üremesi mümkündür. Bu nedenle kontakt lensler solüsyon yerine suda bekletilmemelidir. Lens solüsyonu kullanımına dikkat etmek ve kontakt lensleri yerleştirip çıkarırken el hijyeninin sağlandığından emin olmak oldukça önemlidir.
  5. Gözleri ovalamak ve el hijyenine dikkat etmemek: Göz oldukça hassas bir organdır ve özellikle göz ile temas etme ihtimali bulunan el hijyenine dikkat etmek gerekmektedir. Göz çevresi mutlaka temiz tutulmalıdır. Göz ovalama nedeniyle göz bozuklukları ve göz kızarıklıkları oldukça sık bir şekilde görülebilmektedir.
  6. Gereğinden fazla olacak şekilde göz damlası kullanmak: Göz damlalarını gerekenden fazla kullanma durumu birtakım olumsuzlukları doğurabilmektedir. Göz damlaları kullanmak göz kuruluğunu yatıştırır ve gözdeki kızarıklıkları önlemeye yardımcı olur. Fakat gereken miktardan fazla göz damlası kullanma durumu göz bozukluğuna neden olur. Göz damlaları kullanımı göz kızarıklığı, gözde yanma hissi gibi durumlara neden olduğu takdirde bırakılmalıdır.  
  7. Beslenme ve diyet yapmaya özen göstermemek: Diyet ve beslenme düzeni göz sağlığını ciddi oranda etkilemektedir. Bazı sebze ve meyvelerin göz sağlığı için özellikle faydalı olduğu bilinmektedir. Göz sağlığı için özellikle omega 3 asitlerinin alımı ile C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiği tavsiye edilir. Beslenme düzeninin yanı sıra kişinin gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye dikkat etmesi de gerekmektedir.
  8. Koruyucu gözlük kullanmamak: Bazı tehlikeli aktiviteleri gerçekleştirirken koruyucu gözlüklerin kullanılmaması göz bozukluklarına neden olabilmektedir. Özellikle kimyasal maddeler ile temasın mümkün olduğu durumlarda kişinin koruyucu gözlük kullanması tavsiye edilir.
  9. Göz makyajını yanlış şekilde uygulamak: Özellikle kirpiklere yakın mesafede uygulanan kozmetik ürünlerinin göz kapağında bulunan yağ bezelerini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Göz hassas bir organdır ve bu nedenle göz üzerine uygulanan makyajın enfeksiyona neden olabilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra kozmetik ürünlerinin son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmek gerekmektedir.
  10. Yetersiz uyumak: Kişinin yetersiz uyuması sağlık problemleriyle birlikte psikolojik problemleri de beraberinde getirmektedir. Uykusuzluğun neden olduğu problemlerin arasında göz problemleri de yer almaktadır. Bu nedenle kişilere kendi uyku düzenlerini oluşturmaları ve 7 saatten az uyumamaları tavsiye edilir.
  11. Özellikle yazın güneş gözlüğü kullanmamak: Güneş ışığı içerisinde yer alan ultraviyole ışınların özellikle korneada yanıklara sebep olabileceği bilinmektedir. Özellikle güneşin etkili olduğu saatlerde kişinin güneş gözlüğü kullanmaması ciddi problemlere yol açabilmektedir. Korneada güneş yanıklarının meydana gelmesi görüş kaybına dahi sebep olabilmektedir. Bu durum göz kapaklarında deri kanserinin meydana gelmesine de yol açabilir. Güneş ışınlarının yanı sıra parlak ışıkların, görüntünün bulanık olmasının önlenmesi için de güneş gözlüğü kullanmanın oldukça önemli olduğu bilinmektedir.
  12. Göz bozukluğuna sahip olmaya rağmen gözlük kullanmamak: Uzağı veya yakını yeterince iyi görememe veya astigmat durumuna sahip olma sonucunda kişilere gözlük kullanımı önerilebilmektedir. Kişinin doktor tarafından önerilen gözlüğü kullanmaması ise ciddi sorunlara yol açabilmektedir.  
  13. Düzenli olarak göz kontrollerini gerçekleştirmemek: Sadece göze bakarak dahi anlaşabilecek birçok ciddi göz rahatsızlığı bulunmaktadır. Kişilere, herhangi bir görme bozukluğu veya gözde kızarıklık, yanma gibi şikayetlere sahip olmaları durumunda mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmeleri tavsiye edilir. Bu rutin muayeneler sonucunda dahi ciddi göz problemleri teşhis edilebilmektedir.
  14. Gözün odaklandığı aletle göz arasında yeterince mesafe bırakmamak: Gözün bir alete odaklanması gerektiği takdirde aradaki mesafenin 40 ile 50 cm aralığında olması tavsiye edilmektedir. Özellikle teknolojik aletlerle göz teması kuracak kişilerin teknolojik aletlerle göz arasındaki mesafeye dikkat etmeleri tavsiye edilir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar