Güncelleme Tarihi: 9 Temmuz 2018
Güneş ışıklarına maruz kalma sonucunda meydana gelen güneş lekeleri, cildi oldukça olumsuz biçimde etkilemektedir. Güneş lekelerinin renklerinde ve boyutlarında kişiden kişiye farklılıklar görülebilmektedir. Lekeler özellikle güneşin en fazla maruz kaldığı bölgelerde meydana gelmektedirler. Bu nedenle cildin zararlı olabilecek güneş ışınlarına maruz kalmaması için birtakım önlemler alması gerekmektedir. Güneş lekelerine maruz kalmamak için alınabilecek önlemler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yaş ve kış boyunca güneşten koruyucu krem veya jel kullanmak
- Özellikle güneşin en fazla etkiye sebep olduğu saatlerde güneşe çok fazla maruz kalmamaya çalışmak
- Özellikle yazın şapka kullanmak
Güneş lekelerinin görülebildiği bölgeler şu şekilde sıralanabilmektedirler;
- Burun üzerinde
- Yanaklarda
- Dudak çevresi ve dudak üzerinde
- Kulaklarda
- Boyun ve boyun çevresinde
- Avuçların arka kısımlarında güneş lekeleri görülebilmektedir.
Bazı güneş lekeleri siğil biçiminde görülebilmektedir. Bu güneş lekelerinde kaşıntıların meydana gelebilmesi mümkündür.
Güneş lekeleri çiller ile aynı şekilde meydana gelmemektedirler. Görünüş olarak benzer olsalar dahi zararlı olup olmmaları ve meydana geliş şekilleri bakımından farklı oldukları bilinmektedirler. Güneş lekelerinin çillerin aksine herhangi bir yaşta görülebildiği bilinmektedir. Cilt üzerine yer alana genellikle küçük boyutlara sahip olan lekeler çil olarak adlandırılmaktadırlar.
Güneş Lekelerinin Nedenleri Nelerdir?
Güneş lekelerinin meydana gelmesinin başlıca nedeni kişinin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasıdır. Güneş lekelerinin nedenler arasında gerekenden fazla olacak şekilde ultraviyole ışınlara maruz kalmak yer almaktadır. Özellikle parlak cilde sahip kişilerin güneş ışınlarının dha fazla olumsuz yönde etkilendikleri bilinmektedir.
Güneş alerjileri görülen kişilerde de bazı nedenlerle güneş lekelerinin meydana gelebildiği bilinmektedir. Kişinin vücudunun olağandan fazla miktarda melanin üretmesi durumu da ciltte birtakım lekelerin görülmesine sebebiyet verebilmektedir. Güneş yanıklarının meydana gelmesi de güneş lekelerinin görülmesine sebebiyet verebilmektedir.
Güneşe uzun süre maruz kalmak güneş lekelerinin yanı sıra kişinin erken yaşlanmasına ve birtakım cilt rahatsızlıklarına sahip olmalarına da neden olabilmektedir. Güneşe maruz kalınan süre arttıkça kişide cilt problemlerinin meydana gelme ihtimali artmaktadır.
Güneş Lekelerinin Tedavileri Nelerdir?
Güneş lekelerini önlemek için güneş lekelerini meydana getiren faktörlerin bilincinde olmak oldukça önemlidir. Güneş lekelerinin görülme ihtimali fazla olan kişiler, mutlaka bir cilt doktoruna gözükmelidirler. Bu sayede gerekli tavsiye ve önlemler aracılığıyla güneş lekelernin meydana gelmesini önlemeleri mümkündür.
Güneş lekeleri meydana geldiği takdirde kişi için rahatsız edici sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sonuçları önlemek için kişinin uygulayabileceği birtakım yöntemler bulunmaktadır. Cilt lekeleri meydana geldiği takdirde kişi için uygulanabelecek yöntemler bulunmaktadır fakat kişilerden özellikle cilt lekelerinin önlenmesi için tavsiyelere uymaları beklenmektedir.
Güneş Lekelerinin Engellenmesine Yönelik Tedavi Yöntemleri
Güneş lekelerinin engellenmesi için uygulanabilecek başlıca yöntemler arasında en az 15 koruma faktörüne sahip olan bir güneş losyonu kullanmak, kış ve yaz boyunca özellikle güneşin aktif olduğu saatler sırasında güneş kremi olmadan dışarı çıkmamak ve solaryuma gitmekten kaçınmak yer almaktadır. Olası güneş lekelerini önlemek için otomobille seyahat eden kişilerin otomobil camlarında UVB koruyucu tabaka bulundurması tavsiye edilmektedir. Herhangi bir koruyucu olmayan otomobil camları aracılığıyla cilt kolay bir şekilde olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir?
Güneş lekeleri meydana geldiği takdirde uygulanabilecek yöntemler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Limon suyunun ciltte yer alan koyu bölgelerin açılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte limon suyu ciltte yer alan ölü hücrelerin atılmasını sağlar, yeni ve canlı hücrelerin oluşmasını sağlar. Limon suyunun yanı sıra limon dilimi de cilt üzerinde bekletilebilmektedir. Limon suyu veya limon dilimini cilt üzerinde günde iki kez uygulayabilirsiniz. Limon uygulamasının ardından cildin iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Limon suyu cildin hassaslaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle limon suyu uygulamasının ardından kişinin güneşe çıkmaması tavsiye edilir. Hassas bir cilde sahip olan kişilerin limon suyu uygulamasından olumsuz yönde etkilenebilmeleri mümkündür. Bu nedenle kişinin öncelikle yoğun bir şekilde olmadan limon suyu uygulamasına başlaması, cildin olumsuz etkileneceğini düşündüğü takdirde uygulamaya devam etmemesi gerekmektedir.
Tüm bunların yanı sıra limon suyu şeker ile karıştırılıp macun haline getirilebilir ve yüz üzerinde beş ile on dakika bekletilebilir.
- Aloe vera bitkisini veya kremini uygulamanın da cilde iyi geldiği bilinmektedir. Aloe veranın faydalarından günümüzde oldukça sık bir şekilde faydalanılmaktadır.
- Yeşil çayın antioksidan açısından oldukça zengin olması, güneş yüzünden oluşan lekeler konusunda oldukça faydalı olmaktadır. Demlenen yeşil çayın poşeti bir pamuğa sıkılmalı ve güneş lekeleri üzerinde bekletilmelidir.
- Süt ve ayranın içerdikleri laktik asitler sayesinde deri rengini açmak ve meydana gelen lekeleri iyileştirmek açısından faydalıdır. Bu nedenle lekelerin üzerinde on beş dakika bekletilmeleri, lekelerin yok edilmesi açısından yararlı olacaktır.