Skip links

İmplant Tedavisi: Uygulama Yöntemi, Öncesi & Sonrası

Güncelleme Tarihi: 1 Ekim 2022

 İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi, diş protezlerini desteklemek veya ortodontik tedavilerde kullanılmak üzere bir veya birden fazla diş implantının çene kemiğine yerleştirilmesini içeren aşamalı ve uzmanlık gereken cerrahi bir prosedürdür.

Bu prosedürün belkemiğini oluşturan diş implantı ise eksik dişlerin yerine geçen, uzun ömürlü ve sağlam yapay diş köküdür. Kök, çiğneme fonksiyonunun geri kazanımını sağlarken, üzerine eklenen sabit veya hareketli protezler ile estetik bir görünüm sunar.

Diş kayıpları için uygulanan dental işlemler içinde, hem de estetik hem de işlevsel açıdan orijinal dişe en yakın sonucu sunan işlem, implant tedavisidir. Bu tedavi ayrıca, aşırı kemik erimesi sebebiyle protezin kullanılamaması ve uzun köprüler için destek diş bulunmaması durumunda da gerçekleştirilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi temelde, çene kemiği içerisine titanyum veya zirkonyumdan yapılmış özel medikal vidaların yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemin sonucunda, yeni bir diş kökü elde edilir. Her bir diş için yaklaşık olarak 30 dakika süren kök oluşturma uygulamasının ardından, kökün üzerine sabit protezler yerleştirilerek işlem tamamlanır.

Hekimin tercihi ve hastanın sağlık durumuna göre, implantın yerleştirilmesi ile protezin giydirilmesi arasında belli bir sürenin geçmesi ve implantın çene kemiğine tamamen kaynaması gerekebilir; bu biyolojik sürece osseointegrasyon adı verilir.

İşlem süresi, tedavi edilecek diş sayısına göre değişmektedir.

İmplant Tedavisi İçin Uygun Adaylar

İmplant tedavisi alacak kişilerin, aşağıda belirtilen özellikleri taşıması beklenir:

  • Anesteziye karşı duyarlılığın olmaması,
  • Çenede sağlıklı kemik dokusunun bulunması,
  • Çene kemiğinin yeterli genişliğe ve yüksekliğe sahip olması,
  • Diş etlerinin sağlıklı olması,
  • Genel sağlık açısından operasyona engel bir sorunun bulunmaması.

Bunların yanı sıra, üst yaş sınırı olmamakla beraber, kemik yapısı tam olarak oturmamış genç hastaların bu uygulamayı yaptırması mümkün değildir.

Diş İmplantı Öncesi Süreç

Diş implantı uygulaması öncesinde, diş kemiğinin implanta uyumluluğu çeşitli görüntüleme araçları vasıtasıyla incelenir. Yapay kökün ağız içine yerleştirilebilmesi için sağlıklı ve sağlam çene kemiğinin varlığı şarttır; kemikte erime olması durumda, tedavi öncesinde kemik tozu kullanılarak yeni bir işlem yapılması gerekebilir. Bununla beraber implant tedavisi öncesinde klinik ve radyolojik muayenenin eksiksiz bir biçimde yapılması elzemdir.

Hasta, diş implantı uygulamasına geçilmeden evvel, kullanmakta olduğu bir ilaç varsa bunu hekimine bildirmelidir. Öyle ki, implantın başarısı kemik dokusunun sağlıklı olması kadar, hastanın vücuduna aldığı maddelerle de ilişkilidir.

Diş İmplantı Sonrası Süreç

İmplant tedavisi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken hususlar şöyledir:

  • İşlemi takip eden ilk birkaç hafta sigara ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Bu ürünler enfeksiyon riskini artırırken, iyileşmeyi de geciktirir.
  • Operasyonun ardından ilk haftalarda alkol kullanılmamalıdır.
  • Reçete edilmiş antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Zor çiğnenen ve kabuklu yiyeceklerden uzak durulmalı, sıvı ağırlıklı bir beslenme düzeni tercih edilmelidir. Bununla beraber ilk 24 saat çok sıcak ve soğuk içecekleri tüketmemek önemlidir.
  • Ağız ve dişin genel bakımının sağlanması gerekir. Bu, hem işlemin sonrası için, hem de implantın ömrünü uzatmak için her dönemde elzemdir. Fakat, operasyonun ilk günü dişleri fırçalamamak gerekir.
  • İlk 2 gece, baş yüksek bir konuma getirilerek uyunmalıdır.
  • Hekim soğuk kompres önermiş ise, ilk gün dişe soğuk uygulama yapılabilir.

Bunların haricinde, operasyonun ardından işlem görmüş bölgede hafif kanama ve şişlik gözlenebilir. Bu sıradan bir durumdur ve ciddi bir sorun bulunmadığı sürece birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolur. Ayrıca, titanyum ve zirkonyumdan yapılan dental implantların vücut tarafından reddedilme ihtimali bulunmaz.

İmplantın çene kemiğine tam olarak kaynayarak, orijinal diş fonksiyonuna ulaşması yaklaşık olarak 3 ay ile 6 ay alır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Tüm dişlere implant yaptırmak mümkün müdür?

Evet. Özellikle periodontal doku hasarının ilerleyerek ağızdaki tüm dişlerin dökülmesine neden olması durumunda, tam dişsiz ağız için de implant tedavisi uygulamak mümkündür. Bu durumda, her bir diş kökü için bir implant yerleştirilmez. Diş hekimlerinin genel tercihi, üst çenede dört, alt çenede dört şeklindeki dizilimdir. Toplamda sekiz implant, tüm dişlerin yerine gelecek protezleri sabit tutabilir.

  • İmplant tedavisi ağrılı bir uygulama mıdır?

İşlem sırası ve sonrasındaki ağrıya ilişkin olarak, pek çok hasta implant tedavisinin basit bir diş çekiminden farklı olmadığını dile getirmiştir.

  • İmplant tedavisi pahalı bir uygulama mıdır?

İmplant tedavisi, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi aşamalı bir uygulamadır. Bu uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için elbette ki rutin diş bakımı için ödenen ücretin üstüne çıkmak gerekir. Bununla beraber, tedavi için kullanılan medikal ekipmanlar ile her hastaya özel olarak tasarlanan protez ve implantın da düşük ücretlere temin edilemeyeceği bilinmektedir. Bu noktada, Türkiye’nin diş tedavileri baz alındığında, maddi açıdan en uygun çözümleri sunan ülkelerden biri olduğunu da hatırlatmak gerekir.

Bunların yanı sıra, yapılan araştırmalar, tedavi ücretinin hastaların işlem sonrası memnuniyeti göz önünde bulundurulduğunda oldukça makul olduğunu göstermektedir.

  • Ağızda diş olmadığı durumda implant yaptırılabilir mi?

Evet. İmplant tedavisi, köprü işleminde olduğu gibi komşu dişlerin varlığına ihtiyaç duymayan bir uygulamadır, bu sebeple ağızda diş olmasa dahi tedavi gerçekleştirilebilir.

  • İmplant tedavisi gören diş doğal görünür mü?

Bu işlemin en önemli özelliği, hem görsel açıdan hem de işlevsel açıdan doğal dişe çok yakın sonuçlar sunmasıdır. Özellikle son dönemde geliştirilmiş olan zirkon protezler, hem üst hem de alt bölgede doğallık açısından tam uyum gösterir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar