Skip links

Kalp Kapakçığı Hastalığı Nedir ve Neden Görülür?

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2018

Kalp kapakçığı hastalığı, kalpteki dört kapakçıktan meydana gelen hastalıkları tanımlamaktadır. Kalp, yerine getirdiği işlevleri bakımından vücutta yer alan en önemli organlardan biridir. Kalp kapakçıkları kanın tek yönlü ve rahat bir şekilde akmasını sağlamaktadır. Kalbin dört kapakçığı bulunmaktadır ve bu kapakçıklarda herhangi bir hasar veya hastalık bulunması durumu cerrahi müdahale gerektirmektedir.

Vücuda temiz kan gönderimi işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir;

  1. Kalpte iki karıncık ve iki kulakçık bulunmaktadır. Sağ kulakçık kirli kan ile dolar ve sağ kulakçıktan sol karıncığa dolar.
  2. Sağ karıncık vasıtası ile kan akciğere iletilip temizlenir.
  3. Temizlenen kan sol kulakçığa yeniden iletilir ve buradan sol karıncığa aktarımı sağlanır.
  4. Son olarak sol karıncık vasıtası ile aorta parçalanır.
  5. Aorta parçalanması gerçekleştiğinde temiz kan aktarımı sağlanmış olur.

Kalp kapakçığını oluşturan dokularda sertleşmeler yolu ile kapakçıkların daraldığı durumlarda kalp kapakçığı hastalığı görülebilmektedir. Bu durumun kalp kapakçığı hastalığı durumunda en sık görülen neden olduğu bilinmektedir. Kalp kapakçığı hastalığı doğuştan veya sonradan görülebilmektedir. Kalp kapakçığı hastalığının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Doğuştan Gelen Kalp Kapağı Hastalığı: Kalp kapakçığı hastalığının doğuştan meydana geldiği durumlar oldukça sık görülmektedir. Aort kapağında üç yaprakçık bulunması gerekmektedir. Aort kapağında üç yaprakçık olması gerekirken iki yaprakçık bulunması durumunda kişilerde aort yetmezliği ve aort darlığı görülmesi mümkündür.
  2. Romatizmal Ateş: Çocuklarda beş ile onbeş yaş aralığında görülebilmekte olan boğaz enfeksiyonu romanizmal ateşe sebep olabilmektedir. Bu romanizmal ateş ise kalp kapakçıklarına hasar verebilmektedir. Romatizmal ateş durumu eklem yerlerindeki şişlikler ve ateş ile meydana gelmektedir. Romatizmal ateş durumunda en önemli etken erken teşhis olmaktadır. Bu durumun tedavisinde penisilin kullanılabilmektedir.
  3. Mitral Kapakçığın Kirlenmesi: Kapak yaprakçıklarında meydana gelebilme ihtimali olan kireçlenme ve kalınlaşma nedeniyle kapak yaprakçıkları daralır. Bu daralma sonucunda ise kapakçıkların açılımı zorlaşır.
  4. Kapak Enfeksiyonu: Halsizlik, ateş ve eklemlerde görülebilmekte olan ağrılar ile belirtileri görülen kapak enfeksiyonu genel olarak operasyon sırasında meydana gelmektedir.
  5. Mitral Kapak Prolapsusu: Daha sık kadınlarda görülebilmekte olan mitral kapak prolapsusu genel olarak ciddi problemlere yol açmamaktadır. Mitral kapak yaprakçıklarının normalden kalın, uzun olması durumunda gerçekleşen mitral kapak prolapsusu, ideal boyutlarda olmadığı için kapağın kapanmasında problemlere yol açabilmektedir.

Kalp Kapakçığı Hastalığı Kimlerde Görülür?

Kalp kapakçığı hastalığının her yaştan kişilerde görülebilmesi mümkündür. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte kalpteki kapakçıkların hasar görmesi ihtimalinin arttığı bilinmektedir. Her yaşta görülebileceği gibi bazı kişilerde görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Kalp Kapakçığı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kalp kapakçığı hastalığının belirtileri diğer tüm kalp rahatsızlıkları belirtileriyle benzerlik göstermektedir. Kapakçık darlığı görülmesi durumunda belirtiler daha erken ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda ise hastada hiçbir belirtinin görülmediği bilinmektedir. Hastada kalp kapakçığı hastalığı görülmesi durumunda meydana gelen belirtiler başlıca şöyle sıralanabilmektedir;

  1. Yetersiz kan akımı sebebiyle gerçekleşen göğüs ağrısı
  2. Yorgunluk hissi
  3. Kalpte meydana gelen çarpıntılar ve titreme
  4. Vücutta ödem oluşması
  5. Baş dönmesi
  6. Bayılma
  7. Uzun süren halsizlik
  8. Bacaklarda şişkinlik görülmesi

Kalp Kapakçığı Hastalığı Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

İlk olarak uzman bir doktor tarafından steteskop aracılığı ile hastanın kalbi dinlenir. Doktor tarafından hastanın kalp kapakçığı riski taşıdığı düşünüldüğü takdirde hastadan birtakım tetkikler istenebilir. Bu tetkikler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Elektrokardiyografi (EKG): Kalpte oluşan elektriksel tüm faaliyetlerin ve ritimlerin kaydedilmesi sebebiyle elektrokardiyografi çektirilmesi gerekebilmektedir.

Göğüs Radyografisi: Kalpte büyüme olup olmadığı ile sıvı birikimini tespit etmek amacıyla göğüs radyografisi çektirilmesi gerekebilmektedir.  

Kalp Kateterizasyonu: Lokal anestezi ile gerçekleştirilen yöntem, diğer yöntemler sonucunda gerekli bilgi alınamadığı takdirde gerçekleştirilir. Kalp kateterizasyonu damarlarda daralma olup olmadığını anlamakta kullanılan en ideal yöntemdir.

Kalp kapakçığı tedavisinde hastanın durumuna göre uzman tarafından hastanın ilaç tedavisine başlaması önerilebilmektedir. İlaç tedavisi ile birlikte kalp atış hızının düzenlenmesi ve vücuttaki ödemin atılması sağlanabilmektedir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda kapak cerrahisine başvurulması mümkündür. Kapak cerrahisinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Mitral darlığı sebebiyle kalp kapakçığı hastalığı görülen kişilere yönelik olan balon tedavisi uygulanabilmektedir.

Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi kalp kapakçığı darlığı operasyonlarında da birtakım riskler görülebilmektedir. Bu risklerin en aza düşürülmesi için hem hasta hem de doktor tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

 

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar