Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2018
Kalp krizi, sol koldan başlayıp çeneye kadar uzanan bölgede oluşan ve ciddi boyutta olan kalp ağrıları şeklinde görülür. Kalp ağrısının yanı sıra kalp krizi sırasında nefes darlığı, mide bulanması ve terleme durumu da görülebilmektedir. Kalp krizi gerçekleşmesi durumunda bu belirtilerden hiçbirinin görülmemesi de mümkündür. Herhangi bir belirti olmadan gerçekleşen kalp krizi, hastanın yaşamını kaybetmesine neden olabilmektedir. Herhangi bir belirti olmaması sebebiyle kişinin fark edemeyeceği ve bu nedenle kalp krizi durumuna müdahale edilemeyeceği için herhangi bir çözüm uygulanamamaktadır. Kalp krizi gerçekleşmesi durumunda herhangi bir müdahale edilmemesi veya geç müdahale edilmesi sonucunda hastada hayati tehlike görülmesi durumu kaçınılmazdır. Kalp krizi gerçekleşmesi durumunda acilen en yakın tam donanımlı hastaneye gitmek gerekmektedir.
Kalp krizi durumu bazı kalp hastalıklar sonucu ortaya çıkabilmektedir. Kalp krizi, başta kalp hastalıkları olmakla birlikte şeker hastalığı gibi durumlardan da kaynaklanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra kalp krizinin başlıca nedenleri şunlardır;
- Sigara ve alkol tüketimi: Özellikle kalbi yormakta olan sigara ve alkol tüketimi birçok kalp rahatsızlığına neden olmaktadır. Bu kalp hastalıklarıyla birlikte kalpte ağrı, sıkışma durumu da görülebilmekte ve kalp krizini tetikleyebilmektedir. Bu nedenle kalp krizi riskini önlemek sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı veya bırakılmalıdır.
- Hareketsiz yaşam: Gündelik yaşantıda vücudun aktif olmaması obezite gibi birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Hareketsiz yaşam sonucunda yeterince aktif olmayan vücutta olumsuz belirtilerin görülmesi mümkündür. Özellikle vücuttaki yağ yakımının az olması gibi bir durumla ortaya çıkabilecek olan vücutta yağlanma, kalbi olumsuz etkilemektedir. Her bireyin gün içerisinde vücudunu yormadan ve vücut kapasitesini aşmadan aktif bir yaşantıya sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle kişilere özellikle yürüyüş ve koşu faaliyetlerine katılmaları tavsiye edilir.
- Kolesterol: Özellikle damar sertliğine neden olabilen kolesterol, kalp ve beyin damarlarında neden olabileceği hasarlar sebebiyle ciddi bir tehlike olmaktadır. Bu nedenle kolesterolü olan hastaların kalp krizi risklerine karşı önlem almaları ve yaşam şekillerini bu duruma göre düzenlemeleri gerekmektedir.
- Düzensiz ve dengesiz beslenme: Gün içerisinde vücuda alınan yağ türlerinden vitamin, protein oranlarına kadar her besin vücudu etkilemektedir. Bu nedenle tüketilen her bir ürün bilinçli bir şekilde tüketilmelidir. Tüketilen ürünlerin vücuda etkisi olduğu kadar kalbe de etkilerinin olduğu unutulmamalıdır. Kalbe iyi gelecek yağ türlerini tüketmek ve sebze meyve oranlarına dikkat ederek tüketmek oldukça önemlidir.
Kalp Krizi Anında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Kalp krizi gerçekleştirdiği takdirde kalp kasları, gerekli olan oksijeni alamayacağı için işlevini yerine getirme konusunda problemler yaşanacaktır. Kalp krizi görüldüğü anda müdahale edilmesi gerekmektedir. Müdahale süresi ne kadar uzarsa oluşacak hasar o kadar fazla olacaktır. Kalp krizi sonucunda müdahale geciktiği takdirde kalbin yerine getirdiği işlevlerde sorunlar meydana gelecektir. Kalp krizi sonucunda hastanın yaşamını kaybetme riskine nedeni kalbin yeterli oksijen alamamasıdır. Kalbe oksijen gitmemesiyle birlikte kalpte ritim bozukluğu görülür, hasta ani ve yoğun bir şekilde yorgun hisseder. Bu durum acilen çözümlenmediği takdirde hastada bilinç kaybı görülebilmektedir. Kalp krizi geçirildiği takdirde yapılması gerekenler sırasıyla şunlardır;
- Kalp krizi geçirildiği takdirde acilen ambulans çağırılmalı ve en yakın zamanda tam donanımlı bir hastaneye ulaşılmalıdır.
- Bir bardak su ve aspirin tüketilmeli ve bunların dışında hiçbir şey tüketilmemelidir.
- Kan akışını geçici bir süre de olsa hızlandırma işlevi bulunduğu için mümkün olduğunda güçlü bir şekilde öksürmek gerekmektedir. Kalp ritminin düzelmesini sağlayacak olan bu durum kalp krizi anında oldukça önemlidir.
- Kalp krizinin yoğunluğuna göre kişi dengesini kaybedebilir ve bu nedenle ani düşme riski bulunur. Kalp krizi geçiren kişinin ani bir düşme sonucu yaralanması durumunda kalp krizi tedavisinin uygulanamaması durumu dahi görülebilmektedir. Kalp krizi geçiren kişinin özellikle baş bölgesinden herhangi bir darbe almaması gerekmektedir. Bu nedenle kalp krizi anında kesinlikle ayakta durulmamalı ve en yakın yere oturulmalı veya uzanılmalıdır.
- Soğuk suyun vücutla temas ettiğinde kalp damarlarını büzdüğü bilinmektedir. Bu nedenle bu esnada vücudun soğuk veya sıcak suyla temas etmemesine özen gösterilmelidir.
Kalp Krizi Geçiren Birine Nasıl Yardım Edilebilir?
Tıbbi bilgi ve deneyimi olmayan kişiler kalp krizi geçiren kişiye kesinlikle herhangi bir müdahalede bulunmamalıdırlar. Kalp krizi geçiren birinin yanında olan ve tıbbi bilgisi olmayan kişi kesinlikle ilk olarak 112’yi arayarak ambulans çağırmalıdır. Kalp krizi esnasında en yakın sürede müdahale edilmesi kalbin işlevlerinde herhangi bir kalıcı bozukluk yaşanmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle hasta en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır. Ambulans gelene kadar geçen sürede hasta ayakta bekletilmemeli ve bir zemin üzerine yatmasına yardım edilmelidir. Hastanın ayakları kalp seviyesinin üzerine kaldırılmalıdır. Bu sayede kalbe daha fazla kan akışı iletilecektir. Hastayı çok fazla sarmamak şartıyla üzerinde dar bir kıyafet olması takdirinde kıyafetleri çıkartmak gerekmektedir. Kalp krizi için geçirildiği esnada durumu önlemek için tıbbi bilgisi olmayan birinin yardımcı olabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kalp krizine etken olan durum bir uzman tarafından ortadan kaldırılmalıdır. Uzman tarafından kalp krizi geçiren kişinin damarlarının mümkün olduğunca hızlı bir şekilde açılması gerekmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak damar açma veya pıhtı eritmeye yönelik tedaviler uygulanabilir. Damarlardaki tıkanıklık stent veya girişimsel balon yöntemiyle açılır.
Kalp Krizi Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kalp krizi geçirmiş olan kişi bu durum sonrasında yaşam şeklini gözden geçirmelidir. Kalp krizine neden olabilecek durumlar var olduğu takdirde ortadan kaldırılmalıdır. Kalp hastalıklarını ve kalp krizi durumunu tetikleyen belli unsurlar tespit edilmeli ve bu unsurlara uygun çözümler bulunmalıdır. Düzenli olarak kalbin durumunu öğrenmek amacıyla kontrole gitmek ve doktor tarafından verilmiş olan ilaçları düzenli bir şekilde takip etmek yeniden oluşabilme riski olan kalp krizi ihtimalini azaltacaktır. Birden fazla kalp krizi geçirme durumunun görülmesi mümkündür. Kalp krizi geçiren kişiye erken müdahale edilmesi durumunda herhangi bir kalıcı problemin oluşması durumu görülmez. Fakat yine de vaktinde müdahale edilememesinin yaratacağı sonuçlar göz önüne alınmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.