Kalp Teklemesi Nedir ve Neden Görülür?

kalp-hastaligi
Kalp Hastalıkları

Sağlıklı bir insan vücudunda bulunan tüm sistemler uyum içerisinde çalışmaktadır. Bu sistemlerden herhangi birinde meydana gelen problemler ise uyumun bozulmasına ve birtakım problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Birtakım nedenler sonucu kalbin işlevlerini am anlamıyla yerine getirememesi ise ciddi problemlere yol açabilmektedir. Kalp tekmelemesi ise kalbin işlevini tam anlamıyla yerine getiremediği durumlar arasında yer almaktadır.

Kalbin temel işlevleri arasında vücuda kan pompalanmasını sağlamak yer almaktadır.  Kalbin kan pompalaması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin ve oksijen vücuttaki diğer organlara iletilir. Kan pompalanması ile birlikte aynı zamanda kanın temizlenmesi ve vücudun temiz kan ihtiyacının karşılanması da sağlanmaktadır. Yeterince kan pompalanmayan organ ise işlevlerini yerine getirmekte güçlük yaşamaktadır.

Gün içerisinde kalp teklemesi yaşayan kişilerin bu durumu fark etmemeleri olasıdır. Kalp teklemesi özellikle ileriki yaşlarda görülmekle birlikte her yaşta görülme ihtimali olan bir durumdur. Kalp teklemesi tek başına ciddi bir problem yaratmamakla birlikte herhangi bir problem belirtisi de olabilmektedir. Bu yüzden bazı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceği unutulmamalı ve görüldüğü takdirde bir uzmana danışılmalıdır.

Yetişkin bir insanda kalp yaklaşık 60-100 kere atmaktadır. Kalp tekmelemesi durumu bazı kalp atışlarının geç gerçekleşmesi ile aniden hızlı bir şekilde kalp atışının gerçekleşmesi durumunda görülür. Kalp tekmelemesi durumu sağlıklı insanlarda dahi görülebilmektedir.  Fakat kalp teklemesi sık bir şekilde gerçekleştiğinde ve gündelik yaşantıda kişinin hissedeceği boyuta geldiğinde mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Kalp tekmelemesine neden olan birtakım durumlar da bulunmaktadır. Bu durumların arasında kişinin sigara ve alkol tüketimi, gereğinden fazla vücudunu yorması, gün içerisinde çok fazla stres ve baskı altında olması gibi etkenler yer almaktadır. Bu çevresel faktörlerin yanı sıra mitral kalp kapakçığının hasar görmesi durumunda da kalp teklemesi görülebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra sağlıklı bireylerde dahi kalıtımsal nedenlerle kalp teklemesi görülebilmektedir.

Kalp Teklemesi Belirtileri Nelerdir?

Kalp teklemesi belirtileri hastalığın teşhis edilmesi aşamasında oldukça önemlidir. Bu nedenle kişi kalp teklemesine dair belirtilerden bir veya birkaçını gördüğü takdirde mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmelidir. Kalp teklemesinin meydana geldiği durumlarda kişinin kalbinin durduğunu dahi hissetmesi olasıdır. Kalbi duruyormuş gibi hisseden kişide daha sonra kalp atışlarının birden hızlanması ve kişinin duyabileceği kadar kalp atışlarının belirgin hale gelmesi durumu görülür.

Kalp Teklemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp teklemesi birtakım kalp rahatsızlıklarından ötürü meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra kalp teklemesini meydana getiren bazı çevresel etkenler de bulunmaktadır.

Günümüzde tıbbi alanda teknoloji oldukça gelişmiş bir durumdadır. Bu nedenle kullanılan gelişmiş cihazlar ile hastalıkların teşhis ve tedavisinde oldukça önemli başarılar elde edilmektedir. Kalp teklemesi problemi ile karşılaşıldığında öncelikle doktor tarafından hastanın EKG(elektrokardiyografi) çektirmesi istenmektedir.  Elektrokardiyografi aracılığıyla kalp hakkında bilgi alındıktan sonra bu sonuç doktor tarafından incelenir. Elektrokardiyografi sonrasında herhangi bir sorunun tespit edilmediği fakat kalp teklemesinin yaşandığı kişilere 24 saat boyunca bir cihaz takılmaktadır. Bu cihaz aracılığıyla gün boyunca kişinin kalp ritminin ve elektriksel aktivitelerinin gözlemlenmesi sağlanır. Cihaz aracılığıyla 24 saatlik çizelge elde edilmiş olur ve daha sonra doktor tarafından çizelgeden yola çıkılarak uygun tedavi yöntemi belirlenir. Neredeyse tüm kalp rahatsızlıklarında görüldüğü gibi uygun tedavinin yanı sıra doktor tarafından uygun beslenme düzeni de kişiye sunulmaktadır. Kişinin tedavi sırasınca dengeli ve yeterli beslenmesi gerekmektedir. Uygun yiyecekleri tüketme durumu kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kişinin tedavi sırasında ve sonrasında sağlığı için kendisine uygun olan yaşam şeklini oluşturması ve sürdürmesi gerekmektedir. Yaşam şekli kişinin sağlığını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle kişinin tükettiği besinler, uyku düzeni ve günlük yaşamda aktif olup olmayışı oldukça önemlidir.

Leave your thought here

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir