Skip links

Kontakt Lensi Ters Takınca Ne Olur, Nasıl Anlaşılır?

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2024

Bazı insanlarda doğuştan veya sonradan görülebilen kırılma kusurları meydana gelebilmektedir. Bu kırma kusurlarını önlemek için kullanılan merceklere ise kontakt lens denmektedir. Kontakt lens, gelişen teknolojiyle birlikte ince ve şeffaf plastik materyal şeklinde üretilmektedir. Kontakt lens korneanın yerine getiremediği işlevleri yerine getirmeye yardımcı olur. Görme bozukluklarını düzeltmek amacıyla günümüzde oldukça fazla kişi tarafından kontakt lens kullanılmaktadır. Göz kusurlarını tedavi etmenin yanı sıra göz rengini değiştirmek amacıyla da renkli kontakt lensler kullanılabilmektedir.

Kontakt lensler gözün en ön, alt kısmında yer almaktadır. Gözü dış etkenlerden korumaya da yardımcı olan, ışığı odaklama işlevi olan kornea üzerine oturtularak kullanılırlar. Kontakt lensler hassas bir organ üzerinde doğrudan temas halinde yer almaları sebebiyle dikkatli bir şekilde kullanılmalıdırlar. Kontakt lens kullanımı birçok açıdan oldukça önemli bir konudur ve bu nedenle nasıl taktığınız önemlidir. Kontakt lens takarken dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır;

  1. Öncelikle kontakt lensin iç ve dış tarafları tespit edilmeli ve hangi kısmının içe hangi kısmının dışa geleceği belirlenmelidir. Görme sorunları yaşayan bir kişi kontakt lensin ters takılması durumunda göremeyecek durumuna gelecektir. Kontakt lensin ters kullanılması durumu devam ettirildiği takdirde ciddi göz problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kontakt lensi takmadan önce ilk olarak yönüne dikkat etmek oldukça önem arz etmektedir.
  2. Kontakt lens, yönüne dikkat ettikten sonra gözyaşı zarına yapıştırılır ve göz kapaklarının hafif basıncı ile gün kullanıldığı süre boyunca sabit bir şekilde durur.

Kontakt Lens Nasıl Kullanılmalı?

Kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta kontakt lensin korneayı tamamen sardığından emin olmaktır. Göz içinde kontakt lensin düzgünce ortalanmış olması gerekmektedir. Kontakt lensi takmadan önce gözün içine ve dışına bakacak olan kısımları belirlenmiş olmalıdır. Lensin ters takılmaması durumu göz sağlığını korumak ve görme problemi yaşamamak için önemlidir. Kontakt lens kullandığınız takdirde gün içerisinde sürekli olarak kontakt lensin varlığını hissetmeyecek şekilde oturtmanız gerekmektedir. Kontakt lens taktıktan sonra görüşünüzü kontrol etmeli ve net olduğundan emin olmalısınız. Kontakt lens takılıyken göz kırptığınızda görmeyle ilgili herhangi bir değişim olmamalıdır. Göz kırpma durumunda görüntü kaybı yaşanmaması gerekmektedir. Kontakt lens göze yerleştirildiğinde kenarları göze batmayacak şekilde olmalı ve lens kullanan kişi kontakt lensin baskısını gözünde hissetmemelidir.

Kontakt lens kullanımına ihtiyacı olan ve gözlük kullanmak yerine kontakt lensi tercih eden kişiler öncelikle bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi gereken göz muayenesinden geçmelidirler. Göz ölçümleri tamamlandıktan sonra kişiye uygun olan kontakt lens türü belirlenmeli ve bu lenslerin içerdikleri su miktarına dikkat edilmelidir. Kontakt lensin kullanım süresi, sert ve yumuşak olmak üzere hangi türde olduğu gibi önemli bilgiler kişi tarafından dikkate alınmalıdır. Bunların yanı sıra kontakt lensler satın alınırken ambalajlanmış olmasına ve son kullanma tarihlerine dikkat etmek gerekmektedir. Kontakt lensler üzerinde kodlar yer almaktadır. Bu kodlar göz numarasını göstermektedirler. Bu göz numaraları herhangi bir ihtimale karşı kontrol edilmelidir. Kontakt lenslerde kirlenme ve yırtılma olabileceği unutulmamalı ve takmadan önce muhakkak kontrol edilmelidir. Lensi takmadan önce yönüne dikkat etmek gerektiği hususu da unutulmamalıdır. Kontakt lens kullanımında önemli olan bir diğer nokta da solüsyon seçimidir. Solüsyon seçimi sırasında ürünler muhakkak araştırılmalı ve kaliteli bir solüsyon tercih edilmelidir. Lens kullanımında takma ve çıkarma sırasında hijyen faktörüne dikkat etmek ve herhangi bir olumsuz duruma karşı yedek losyon bulundurmak gerekmektedir. Yedek kontakt lens kullanmakta olduğunuz lensin yırtılma, kirlenme ihtimallerine karşı yanınızda bulunmalıdır.

Kontakt Lens Kullanmak Gerekli Midir?

Kontakt lenslerin öncelikli ortaya çıkış sebebi görme kusurlarının önlenmesini amaçlamaktır. Fakat günümüzde aynı zamanda estetik amaçla da kullanılabilmekte ve göz rengini değiştirmek için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Miyop olarak adlandırılan uzağı görmeme durumuna sahip olan kişilerle hipermetrop olarak adlandırılan yakını göremeyen hastalar kontakt lens kullanabilmektedirler. Astigmat adı verilen şekilleri eğik görmeye sebebiyet veren hastalar da kontakt lens kullanabilirler. Bunların yanı sıra bu hastalar tedavi amaçlı da kullanılabilen hibrit ve piggy back lensler de kullanabilirler.

Görme bozuklukları sebebiyle gözlük kullanmak durumunda kalan hastalar tarafından kontakt lensler, daha geniş bir görüş açısı sunabildiği ve estetik olarak daha iyi bir seçenek olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Kontakt lens, gözlük çerçevelerinden ötürü kenar görüşünün engellemesi gibi problemlere de çözüm olmaktadır. Sadece gözlük camının izin verdiği ölçüde değil de her açıdan net bir görüntü elde edebilmek büyük bir avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda kontakt lensler gözlükle kıyaslandığında daha iyi derinlik algısı sunar, doğal bir görüş sağlar. Gözlük kullanımı gündelik yaşantıda rahatsızlık veren birçok soruna neden olabilmektedir. Günümüzde gözlük kullanımının yaratmış olduğu tüm problemleri çözmesi açısından kontakt lensler, hayatı kolaylaştırmaları sebebiyle oldukça tercih edilebilir olmaktadırlar.

Kontakt Lenslerin Yan Etkileri Nelerdir?

Kontakt lenslerin gerek kullanım gerekse işlev olarak birçok faydası bulunmakla beraber, kontakt lenslerin doğru kullanım sonucunda etkili olacağı bilinmelidir. Her ne kadar faydalı olsa dahi yanlış kullanımla beraber kontakt lensler büyük zararlar doğurabilmektedir. Özellikle doktor tarafından herhangi bir bilgi alınmadan kişinin kendi kararıyla kullandığı kontakt lensler kişiye zarar vermektedirler. Tüm bunların yanı sıra kontakt lenslerin kişinin gözüne uygun olmaması ve kontakt lensi takıp çıkarırken hijyen kurallarına uymama durumu da birtakım olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Kontakt lensin doğru takılmaması ve gözde batma hissini uyandırması da hem görme kalitesini etkileyecek hem de uzun vadede göze zarar verecektir. Hamilelikte kullanıldığı taktirde kimi zaman göz altı morlukları da meydana gelebilmektedir.

Kontakt lens kullanan kişilerin gözde batma hissetmesi, lensin kaşıntıya ve acıya sebebiyet vermesi, bulanık görme gibi sorunlar yaşanması durumlarında bir göz doktoruna danışmak ve gerektiği takdirde kontakt lensi değiştirmek gerekmektedir. Bu belirtiler görüldüğü durumda lensin boyutu veya tipi kişiye uygun olmayabilir ve bir uzman tarafından karar verilip değiştirilmesi gerekmektedir. Kontakt lensin gereğinden fazla sıkı olması durumu da kişinin gözünde rahatsızlık hissetmesine de neden olacaktır. Bu durumların görülmesinde lensin yeterince temiz olmaması da söz konusu olabilmektedir. Kontakt lensi takıp çıkarma esnasında kişinin el temizliğine dikkat etmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Lensin çıkarılıp takılmasında hijyen kurallarına uyma durumu hem bu olumsuz sonuçların yaşanmasını önleyecek hem de uzun vadede göze zarar vermeyi önleyecektir. Gözün vücudumuzdaki en hassas organlardan biri unutulmamalı ve kontakt lens kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Kontakt lensler kesinlikle bir uzman tavsiyesi olmadan kişi tarafından verilen kararla kullanılmamalıdır. Uygun kontakt lensin seçimi ise mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde görme kusurlarını önlemek veya göz rengini değiştirmek amacıyla kullanılan kontakt lensler, göze zarar verecektir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar