Skip links

Kontakt Lensi Ters Takınca Ne Olur, Nasıl Anlaşılır?

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2018

Kontakt lens kırma kusurlarını gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Gözde meydana gelen bozuklukların yanı sıra yalnızca estetik amaçlı kullanılan lensler de bulunmaktadır. Vücuttaki en hassas organlardan biri olan göz ile doğrudan temas eden kontakt lenslerin kullanımı oldukça önemlidir. Kontakt lensler aynı zamanda kornea tedavisinde de kullanılabilmektedirler.

Kontakt lenslerin başlıca işlevlerinin arasında ışığı odak almak ve gözü dışarıdan gelebilecek olan etkenlere karşı korumak yer almaktadır. Kontakt lensler kornea üzerindeki saydam olan dokunun üzerine yerleştirilerek kullanılırlar. Kontakt lens kullanımı oldukça önemlidir ve takılma şekline dikkat etmek gerekmektedir.

Kontakt Lens Ters Takılırsa Ne Olur?

Kontakt lensler göz ile doğrudan temas etmektedirler. Bu nedenle kullanımı esnasında herhangi bir hijyen problemi yaşamamak veya yanlış bir şekilde takmamak oldukça önemlidir. Kontakt lens kullanımı çok kolay olmamaktadır ve dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Lens takmadan önce kişinin ilk olarak el hijyenine dikkat etmesi gerektiği bilinmelidir. Sonrasında kişi kontakt lensin hangi yönünün gözün iç, hangi yönünün gözün dış tarafına bakacağını belirlemelidir. Kornea üzerine doğru bir şekilde yerleştirilmesi gereken kontakt lensin yanlış bir şekilde yerleştirilmiş olması sonucunda görme problemleri çözümlenmeyecek ve devam edecektir.

Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır. Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir.

Tüm bu nedenler kişinin kontakt lensi takmadan önce mutlaka yönüne dikkat etmesi gerektiğini göstermektedir. Çünkü bu durum görüş bozukluğu ile birlikte kalıcı göz problemlerine de neden olabilmektedir. Kontakt lenslerin öncelikle hangi tarafının içe ve hangi tarafının dışa geleceği belirlenmeli ve böylece kontakt lensler uygun bir şekilde kornea üzerine yerleştirilmelidir. Kontakt lensler farklı amaçlarla kullanılabilmektedirler. Bu sebeple kişi kullandığı kontakt lensin nasıl takıldığına dair bilgi sahibi olmalıdır. Bilgi sahibi olmanın yanı sıra kişi kontakt lens takarken el ve göz çevresi hijyenine daima dikkat etmelidir. El ve göz çevresinin hijyeninin yanı sıra kullanılan solüsyonun tarihi ve temizliği de oldukça önemlidir.

Doğru Kontakt Lens Kullanımı Nasıl Olur?

Kontakt lens kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedirler;

  1. Kornea üzerine yerleştirilen kontakt lensler göz içerisine iyi bir şekilde ortalanarak yerleştirilmelidirler.
  2. Kontakt lens yerleştirildikten sonra görüşte herhangi bir bozukluk veya görüş kaybı yaşanmamalıdır.
  3. Kontakt lens kenar şeridi yerleştirilme sonrasında gözde baskı hissi yaratmamalıdır. Kontakt lensin gevşeklik ve sıklık ayarı doğru bir şekilde yapılmalıdır.
  4. Kontakt lensi taktıktan sonra kişi gün içerisinde kontakt lens varlığını hissetmemelidir. Kişi görüşte herhangi bir problem yaşamamalıdır ve rahat hissetmelidir.
  5. Kontakt lens kesinlikle ters takılmamalıdır. Bu durum gözde ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kontakt lensi takma esnasında kişi öncesinde mutlaka hangi tarafın gözün iç hangi tarafın dış kısmına geleceğini belirlemelidir. Kontakt lens yönüne bakılmadan kullanılmamalıdır.

Kontakt Lensler Hangi Amaçla Kullanılırlar?

Kontakt lenslerin kullanım amaçları başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Göz rengini değiştirmek (estetik amaçlar)
  2. Gözde meydana gelen bozuklukların etkilerini giderme
  3. Kornea hastalıklarını tedavi etme
  4. Miyop, hipermetrop ve astigmat problemi yaşamaları sebebiyle gerçekleşen görme bozukluklarını giderme
  5. Geniş bir görüş açısı sunma
  6. Gözlük kullanması gereken kişiler için gözlüğe oranla gündelik yaşantıda daha fazla kolaylık sağlama
  7. Gözlüğe oranla daha kaliteli bir görüntü sunma

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar