Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022
Oldukça ciddi olan kalp hastalıkları arasında yer alan koroner arter hastalığı, birçok sağlık problemine yol açabilmektedir. Sağlık problemlerinin yanı sıra kişinin hayatını kaybetmesine dahi neden olabilen bu durum meydana geldiği takdirde kişinin vakit kaybetmeden uzman tarafından gerekli tedaviye başlatılması gerekmektedir.
Koroner Arter Hastalığı Nedir ve Neden Olur?
Atardamarlar arasında yer almakta olan koroner arter damarları işlevleri bakımından vücut için oldukça önemlidir. Başlıca kalbin beslenmesini sağlamakta olan koroner arterlerde gündelik yaşantıdaki bazı alışkanlıklardan ötürü problemler meydana gelebilmektedir. Bu alışkanlıklar arasında düzensiz ve sağlıksız beslenme ile gün içerisinde yeterince hareket etmeme ve fiziksel aktivitede bulunmama yer almaktadır. Bu durumlar sonucunda kan miktarında artış görülür ve basınç artışı tansiyon gibi problemlerin yaşanmasına neden olabilir.
Düzensiz, aşırı ve gerekenden yağlı besinler tüketme ile hareketsiz bir yaşantıya sahip olma koroner arter hastalığının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Özellikle beslenme alışkanlığında mevcut olan bozukluklar sonucunda koroner arter hastalığı meydana gelmektedir. Her yaşta görülebilen bu durumun yaşı ilerlemiş olan kişilerde çok daha sık bir şekilde görüldüğü bilinmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kişilerin sigara ve alkol tüketmesi de koroner arter hastalığına neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
Koroner Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtileri çoğu zaman belirgin bir şekilde görülebilecek durumdadır. Hastalığın belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Şiddetli göğüs ağrısı
b. Göğsün orta kısmında meydana gelen baskı hissi
c. Göğüste sıkışma hissi
d. Karın, sırt, sol ve sağ kol, boğaz, çenede meydana gelen ağrı
e. Nefes darlığı
f. Soğuk terleme
g. Mide bulantısı
h. Kalp krizi
i. Sersemlik hissi
Koroner arter hastalığı, yaşı ilerlemiş olan kişilerde görülme ihtimali oldukça fazladır. Bu nedenle yaşı ilerlemiş olan kişilerin yukarıda belirtilmiş olan belirtilere sahip olmasalar dahi düzenli olarak kontrole gitmeleri tavsiye edilmektedir.
Bu belirtiler meydana geldiği takdirde kişi, dinlenerek belirtilerin ortadan kaldırılması
Koroner Arter Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Koroner arter hastalığı belirtileri meydana geldiği takdirde kişilerin vakit kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu muayenenin ardından ise gerekli tedavi vakit kaybetmeden başlatılır. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri meydana gelecektir. Hastalığın tanısının konulmasında kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Elektrokardiyografı: EKG olarak da bilinmekte olan elektrokardiyografi, tanı konulma sırasında en sık kullanılmakta olan yöntemdir. Bu yöntem aracılığıyla kalp ritimi incelenir.
b. Eforlu EKG: Koşu bandı üzerinde gerçekleştirilen Efor ile hastanın kalp ritimleri başarılı bir şekilde kaydedilir.
c. Talyum Miyokard Sintigrafisi: Talyum maddesi damarlar aracılığıyla vücuda verilerek hastanın kalp kasında beslenme durumu incelenir. Bunun sonucunda kalp kası beslenmede herhangi bir işlev bozukluğunun olup olmadığı teşhis edilir.
d. Koroner Anjiyografi: Damarların ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan bu yöntem aracılığıyla görüntülenmesi kolay olmayan damarların dahi başarılı bir şekilde incelenmesi sağlanır.
Koroner Arter Hastalığı Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Genel olarak belirtileri belirgin bir şekilde ortaya çıkan koroner arter hastalığına sahip kişiler öncelikle uzman tarafından muayene edilirler. Sonrasında uzman tarafından uygun tanı konulur. Tanının ardından ise hastanın durumuna uygun olacak şekilde tedavi yöntemi belirlenir. İlaçlı, cerrahi ve egzersizler aracılığıyla gerçekleştirilebilen bu tedaviler sonucunda hasta genel sağlığına kavuşur. Hangi tedavi yönteminin belirleneceği ise uzman tarafından tanıda elde edilen veriler sonucunda belirlenir.
Koroner arter hastalığı tedavisi şu şekilde gerçekleştirilebilmektedir;
a. Kişiye koroner arter hastalığı teşhisi konulduktan sonra ilk olarak hastalığa neden olabilecek ve hastanın kalp sağlığı için zararlı olabilecek unsurların hastanın yaşamından çıkarılması istenir. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar arasında; sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, düzensiz ve sağlıksız beslenme gibi unsurlar yer almaktadır.
b. Hastanın durumuna göre uzman tarafından ilaçlı tedavi uygulanması tercih edildiği takdirde göğüs ağrıları azalır ve damarların gevşemesi sağlanır. İlaçlı tedavi uygulaması esnasında doktor tarafından kan sulandırıcı ilaçların kullanılması da hastaya önerilebilmektedir. Tedavi esnasında kişilerin doktor tarafından verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanması, aksatmaması ve bu ilaçlar haricinde herhangi bir ek ilaç kullanmaması gerekmektedir. Kişi, ilaçlı tedavi esnasında doktora danışmadan kullandığı ilaçları kesinlikle bırakmamalıdır. Kişide koroner arter hastalığının yanı sıra herhangi bir hastalık bulunduğu takdirde bu durum doktor tarafından dikkate alınmalı ve bu hastalıkların tedavisi için de gerekli olan ilaçların kullanılması gerekmektedir.
c. Hastalığın yaşam şartlarını düzenleme ve ilaçlı tedaviye başlama ile tedavi edilemeyeceği ve ilerlediği durumlarda uzman tarafından cerrahi operasyon uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Girişimsel veya cerrahi operasyon, hastalığın sıklıkla ciddi manada ilerlediği durumlarda uygulanmaktadır. Bu duruma, uzman doktor tarafından karar verilmektedir.
d. Koroner arter bypass ameliyatı, koroner arter hastalığı tedavisinde sıklıkla başvurulan cerrahi operasyonlar arasında yer almaktadır.
Hastaya en uygun olan tedavi yöntemi belirlenirken; hastanın genel sağlık durumu, yaşı, hangi damarlarda tıkanmanın görüldüğü, tıkanmaların hangi boyutta ve nerede gerçekleştiği uzman tarafından dikkate alınır.