Skip links

Kronik Faranjit

Güncelleme Tarihi: 4 Eylül 2022

Boğaz iltihabı olarak da bilinmekte olan kronik faranjit durumu, burun ve ağızda meydana gelen iltihaplanmayı tanımlamaktadır. Özellikle küçük yaşta olan çocuklarda görülmekte olan bu duruma sıkça rastlanılmaktadır. Faranjit sıkça 4-7 yaş aralığında görülür ve bu yaş aralığı dışında neredeyse hiç görülmediği bilinmektedir.  4 yaş altındaki çocuklarda ise faranjit durumuna rastlanılmaz.

Faranjit Nedir?

Üst solunum yolları enfeksiyonu olarak da bilinmekte olan faranjit, akut ve kronik faranjit olmak üzere iki şekilde görülebilmektedir. Akut faranjite oranla daha uzun ve zorlu bir şekilde geçen kronik faranjitte hasta gündelik yaşantıda daha ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir. İltihaplanma sonucunda meydana gelen bu durum yetişkinlerde nadiren görülmektedir.

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Faranjitin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kulak ağrısı
  2. Boğazda meydana gelen ve uçuğa benzeyen kabartılar
  3. Kas ağrıları
  4. Eklem ağrıları
  5. Ağızda meydana gelen koku
  6. Boğazda meydana gelen ani yanma
  7. Lenf bezlerinde şişmelerin meydana gelmesi
  8. Ses kısıklığı
  9. Yutkunma esnasında ağrının artması
  10. Ateş yükselmesi
  11. Gün içerisinde halsiz hissetme
  12. Gıcık öksürüğü
  13. Sıkça gelen boğazı temizleme isteği
  14. Yutkunma esnasında boğazda yabancı cisim olduğu hissine sahip olma

Üst solunum yolları enfeksiyonunun bu durum meydana geldiği takdirde görüldüğü söylenebilmektedir. Faranjit türlerinden biri olan kronik faranjitte bu belirtiler daha hafif bir şekilde yaşanmaktadır. Fakat kronik faranjit diğer faranjit türlerine oranla oldukça uzun sürmektedir. Akut faranjit durumunda ateş ve gün içerisinde görülen

Faranjit bebeklerde ise yetişkinlere kıyasla farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde faranjit; kusma, karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bazı bebeklerde kusma, ani bir şekilde yükselen ateş gibi durumlar görülebilmektedir.

Akut faranjitin sık bir şekilde meydana gelmesi sonucunda kronik faranjit meydana gelebilmektedir. Kronik faranjit durumu özellikle;

  1. Sıkça sesini kullanmak zorunda kalan ve bu şekilde mesleklerini icra eden
  2. Yüksek sesle konuşan
  3. Tozlu ortamda uzun süre kalan
  4. Kimyasal buharlı ortamda kalan kişilerde sıkça görülmektedir.

Aynı zamanda reflü durumuna sahip olan kişilerde de kronik faranjit durumunun sıkça görüldüğü bilinmektedir.

Faranjitin Nedenleri Nelerdir?

Faranjit birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilmektedir. Tüm kişilerde bu nedenler ortak olmayabilmektedir fakat çoğu kişide görülen nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Öksürme ve hapşurma gibi nedenlerle yayılan virüs ile bakteriler
  2. Grip
  3. Nezle
  4. Üst solunum yolları hastalıkları
  5. Ağız veya burnun mikropla temas etmesi
  6. Uçuk virüsü
  7. Gece yanığı

Kronik faranjitin nedenleri arasında ise;

  1. Kuru ve tozlu havaya maruz kalmak
  2. Geniz akıntısı
  3. Sigara ve alkol kullanımı
  4. Diş eti rahatsızlıkları
  5. Verem
  6. Cüzzam
  7. Frengi
  8. Kronik diş rahatsızlıkları
  9. Aşırı soğuk veya sıcak yiyecek, içeceklerin tüketilmesi
  10. Kronik romatizmal hastalıklar yer almaktadır.

Reflü rahatsızlığına sahip olan kişilerde de boğazın tahriş olması durumuna rastlandığı bilinmektedir. Bu durum faranjitin nedenleri arasında yer almaktadır. Burun tıkanıklığı sonucunda meydana gelen boğazın tahriş olması dahi faranjite yol açabilmektedir.

Faranjit Tanısı Nasıl Konulur?

Faranjit tanısı koyma sırasında öncelikle hastanın yaşadığı durumu nasıl tasvir ettiği dikkate alınır. Bunun yanı sıra hasta bir uzman tarafından muayene edilir ve muayene sonucunda tanı konulur. Tanının yanı sıra doktor tarafından faranjite neden olabilecek durumların tespiti gerçekleştirilir ve mümkün olduğu takdirde bu nedenler ortadan kaldırılır.

Faranjit Nasıl Tedavi Edilir?

Faranjit tedavisi ise uzman tarafından hastanın durumu dikkate alınarak belirlenir. Hastalığın seyri tedavi yöntemini seçmede belirleyicidir. Bunun yanı sıra virüs nedeniyle meydana gelen faranjitte uygulanan tedavi yönteminde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Faranjit virüsten kaynaklanıyorsa kişilerin antibiyotik kullanması faydalı olmayacaktır. Kişide ciddi derecede enfeksiyonun mevcut olması durumunda antibiyotik kullanımı mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda antibiyotik kişide bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla da hastaya kullandırılabilmektedir. Faranjit tedavisinde;

  1. Antibiyotik
  2. Ağrı kesici
  3. Öksürük engelleyici ilaç
  4. Burun açıcı spreyler
  5. Ağız gargaraları
  6. Alerji ilaçları kullanılabilmektedir.

Kronik faranjit akut faranjit tedavisine oranla daha zor bir şekilde tedavi edilmektedir ve tedavisi daha uzun sürmektedir. Kronjit tedavisinde tüm bunlarla birlikte hastanın başka bir rahatsızlığa daha sahip olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Başka bir hastalık bulunduğu takdirde ilk olarak bu hastalıkların tedavisi mümkün olduğunca gerçekleştirilmelidir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar