Skip links

Liposuction Nedir? | Türleri, Operasyon Süreci ve Sonrası

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2020

Liposuction Nasıl Bir İşlemdir?

Liposuction, bir diğer adıyla yağ aldırma, diyet ve spor ile vücuttan uzaklaştırılamayan bölgesel ve inatçı yağ kütlelerinin, birkaç saatlik bir uygulama ile atılmasını sağlayan kozmetik bir prosedürdür. Alt ve üst beden açısından orantılı ve çekici bir görünüme ulaşmayı sağlayan bu işlem özellikle kalça, basen, karın, bel, diz gibi, yağ hücrelerinin kümelendiği bölgelere uygulanır. Bilinenin aksine, yağ aldırma tek başına bir kilo verme yöntemi değildir.

Dünya genelinde en çok gerçekleştirilen estetik operasyonlardan biri olan liposuction, sistemsel bir sağlık problemi bulunmayan; hamile veya yeni doğum yapmış olmayan herkes için uygundur. Ancak kalp hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik sağlık problemleri bulunan kişilere, operasyon öncesinde mutlaka birtakım testler uygulanarak risk faktörleri belirlenir ve tehlike arz edecek durumlara karşı gerekli önlemler alınır.

Liposuction, sıvılaştırılan ve vücuttan çıkarılmaya hazır hale getirilen yağ hücrelerinin vücuttan ince kanüller yardımıyla uzaklaştırılması prensibine dayanır. İşlem sırasında yalnızca minimal kesiler açıldığı için iz kalma riski çok düşüktür.

Liposuction Türleri Nelerdir?

Liposuction, hastanın istek ve ihtiyaçlarına göre birçok farklı yöntemle uygulanmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve etkili sonuçlar sunan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • (SAL) – Vakum Yardımlı Liposuction: Yağ alımının yapılacağı bölgeye medikal bir sıvı enjekte edilerek yağ hücreleri kırılır; kırılan ve atılmaya hazır hale gelen yağlar 3 mmlik kanüllerle vücut dışına alınır. Uygulama genel veya lokal anestezi altında yapılabilir.
  • (UAL) – Ultrasonik Liposuction: Geleneksel liposuction tekniği ile karşılaştırıldığında oldukça avantajlı olan bu yöntemde, yağ hücrelerini parçalamak için ultrasonik ses dalgaları kullanılır. Bu ses dalgaları çevre dokulara zarar vermeyecek kadar güvenlidir. Bu sebeple UAL sıklıkla tercih edilmektedir.
  • (PAL) – Güç Yardımlı Liposuction: Titreşim özellikli kanüller kullanılarak uygulanan yöntemde, yağ hücreleri hareket yardımıyla kırılır. Bu yöntem özellikle, çok miktarda yağ vücuttan alınacak ise tercih edilir.
  • (WAL) – Su Yardımlı Liposuction: Deri altına enjekte edilen medikal bir sıvının yardımıyla, yağ hücreleri inceltilir; ardından, sıvı hale gelmiş bu hücreler kanüller vasıtasıyla dışarı atılır.
  • (RFAL) – Radyo Frekans Destekli Liposuction: Klasik vakumlama yöntemi ile yağ emme işlemi, verilen radyo frekansıyla deri ısıtılarak gerçekleştirilir. Diğer liposuction türlerinden en belirgin farkı, ciltte sağladığı gerginliktir.
  • (LAL) – Lazer Destekli Liposuction: Yağ hücreleri lazer enerjisi ile sıvılaştırılır. Hücreler sıvılaştırıldıktan sonra, vakumlanır ve bölge yağdan temizlenir. LAL sırasında kullanılan kanül geleneksel lipoşaksın işleminde kullanılandan daha küçük olduğu için bu yöntem sınırlı alanlar için oldukça kullanışlıdır. Lazer destekli yöntemde yağ alımının dışında, lazer enerjisi ile kolajen üretimi de uyarılır; bu sayede cilt sarkmasını önlenir.

Liposuction Operasyon Süreci

Liposuction uygulaması, bütün süreç düşünüldüğünde 1 ila 3 saat arasında tamamlanır.

Yağ aldırma pek çok plastik cerrahi operasyonda ekstra bir yöntem olarak da kullanıldığından, farklı miktarda yağın vücuttan alınmasını sağlar. Bununla birlikte hastanın sağlığını tehdit etmeyecek miktar, bir operasyon için maksimum 4 litre olarak belirlenmiştir.

Yağ alma işlemine geçilmeden önce, şekillendirilmek istenen bölgeler ayrıntılı bir şekilde muayene edilir ve işaretlenir. Operasyon öncesi ve sonrası farkları ortaya koymak adına fotoğraf çekimi de bu aşamada gerçekleştirilebilir.

İşlem sırasında, kullanılan yöntemin yanı sıra hastanın ihtiyaç ve isteklerine göre lokal veya genel anesteziden biri tercih edilir. Anestezik maddenin vücuda girişinin ardından, 1 – 2 milimetrelik, oldukça minimal kesiler açılarak kanüller buradan yağ kütlesinin bulunduğu bölgeye yerleştirilir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz çeşitli teknikler yardımıyla sıvı hale getirilmiş yağ hücreleri, vakum makinesi marifetiyle çekilir. Bu aşamada yağın en fazla seviyede parçalanması amaçlanır.

Operasyonun ardından, ödem oluşumunu engellemek adına kesilere bir süre müdahale edilmez. Kısa bir süre beklendikten ve yağ kütlesi tamamen alındıktan sonra dikiş atılır ve bölge sıkı bir biçimde bandajlanır.

Liposuction Operasyonu Sonrası

Her ne kadar etkili sonuçlar sunan bir işlem olsa da liposuction zahmetsiz bir iyileşme süreci vaat eder. İşlem, lokal anestezi altında yapılmışsa, doktor da uygun görür ise hasta aynı gün hastaneden taburcu olur. Genel anestezinin tercih edildiği işlemlerin ardından ise, hasta, doktorun önerisi ile bir gece hastanede kalabilir.

Operasyon sonrası minimal düzeydeki ağrılar birkaç gün süreyle devam edebilir; bu ağrıların görülmesi oldukça doğaldır ve bu süreç de geçicidir. Bu aşamayı kolay bir şekilde atlatmak için doktor tarafından reçete edilen oral ağrı kesiciler ile enfeksiyon riskini azaltan antibiyotikler kullanılır.

Liposuction sonrasında 3 – 7 gün içinde günlük hayata dönülebilir. Pansuman, 2 gün içinde değiştirilirken, son dönemde kullanılan teknikler ile dikişlerin alınması gerekmez.

Hangi yöntem kullanılmış olursa olsun, doktor önerir ise, hastanın 3 hafta süre ile medikal korse kullanması gerekir. Medikal korse, operasyon sonrasında vücudu desteklerken, sıkı bir cilde kavuşmayı sağlar.

Hastalar yaklaşık 15 gün sonra, yürüyüş gibi hafif sporlara başlayabilir; ancak daha ağır aktiviteler için doktorun izni şarttır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi, liposuction, bir obezite tedavisi olmadığından sonuçların sağlıklı bir beslenme düzeni ve düzenli egzersiz ile desteklenmesi gerekir. Ayrıca iyileşme sürecinde bol sıvı tüketmek, lifli gıdalar ve yeşil sebzeler ile beslenmek önerilir. Ek olarak, tüm cerrahi işlemlerin gerektirdiği gibi, bu dönemde sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar