Skip links

Löseminin En Önemli 10 Belirtisi

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2018

Nedeni henüz tam olarak bilinemeyen hastalıklardan biri de lösemidir. Yapılan araştırmalar ağır kimyasallara maruz kalan ya da radyasyona maruz kalan kişilerin lösemiye yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ancak halen löseminin nedeni net bir şekilde bilinemiyor.

Löseminin Belirtileri

Lösemi bazı belirtiler ile kendini belli eden hastalıklar arasında yer alır. Löseminin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Ayrıca yayın çocukluk çağı hastalıklarını öğrenmek için tıklayabilirsiniz.

1- Cilt Üzerinde Lekeler
Genellikle kırmızı ya da mor renkte olan bu küçük cilt lekelerine peteşi adı verilir. Çoğu zaman bu cilt lekeleri kümeler şeklinde görülür. Göğüs ve sırt başta olmak üzere yüzde, kollarda ve bacaklarda meydana gelir. Bu lekelerin nedeni genellikle kanın lösemiden kaynaklı şekilde pıhtılaşmamaya başlamasıdır. Lösemi hastalarında trombosit sayısı son derece düşüktür. Bu nedenle trombosit azlığı kanın pıhtılaşmasını önler ve bu küçük lekeler meydana gelmeye başlar.

2- Kemik ve Eklemlerde Ağrı
Kemik iliğinde bulunan beyaz kan hücrelerinin anormal bir şekilde birikmesi neticesinde kemiklerde ve eklemlerde ağrı meydana gelir. Bu birikim hücrelerde genişlemeye sebebiyet verir. Ağrı ise vücudun genelinde hissedilebildiği gibi en çok kollarda ve bacaklarda görülür.

3- Baş Ağrısı
Baş ağrısı löseminin en yaygın belirtileri arasında yer alır. Özellikle akut lösemi söz konusu olduğunda şiddetli ve uzun süren baş ağrılarından söz edilebilir. Aynı zamanda baş ağrısına yüksek ateş de eşlik edebilir. Geceleri terleme ve ciddi bir baş ağrısı ile gece uykusundan uyanma gibi sıkıntılar da yaşanabilir. Bu duruma genellikle hafif beyazlamış ve solgun görülen bir ten rengi de eşlik eder. Beyin ve omurilik kan akışı yavaşlar ve beraberinde kan damarlarında büzülme meydana gelir. Migren gibi atak şeklinde baş ağrıları da görülebilir.

4- Şişmiş Lenf Düğümleri
Lenf düğümlerinin şişmesi de lösemi hastalığının yaygın belirtileri arasında bulunur. Bu hastalık nedeniyle kemik iliğinin görevini tam olarak yerine getirmesi mümkün olmaz. Bu da kan hücrelerinin yeterli oranda üretilmesini engeller ve beraberinde beyaz kan hücreleri deforme bir hale gelir. Beyaz kan hücrelerinin deforme olması lenf düğümlerinde şişme sonucunu doğurur. Ancak bu şişlik ağrısız bir şekilde oluşur. koltuk altı, kasık ve karın üstü ile boyun bölgesinde sıklıkla görülür.

5- Halsizlik ve Yorgunluk
Aslında pek çok kişi çeşitli hastalıklara bağlı olarak halsizlik ve yorgunluk yaşayabilir. Bu nedenle löseminin en geç fark edilen ya da şüphe uyandıran belirtileri arasında yorgunluk ve halsizlik vardır. Sağlıklı olan kan hücrelerinin sayısında meydana gelen azalma nedeniyle bu sorun doğar. Aynı zamanda vücuda yeterince oksijen ulaşmaz ve bu oksijenin taşınması esnasında da fonksiyon bozuklukları yaşanır. Tüm bunlara bağlı olarak da yorgunluk ve halsizlik sorunu ortaya çıkar.

6- Kanama ve Morarma
Bacaklarda morarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisidir. Vücudun pek çok farklı yerinde de meydana gelebilir. Bu morarmaların nedeni trombosit miktarında azalma meydana gelmesidir. Buna bağlı olarak kanın yenilenmesi de az olduğundan, vücuda herhangi bir darbe almadan bazı morluklar oluşabilir. Özellikle bacaklarla birlikte ellerde, kollarda ve parmaklarda morarmalar görülür. Morarmaya çoğu zaman açıklanamayan kanamalar da eşlik eder. Burun kanaması en sık görülendir. Aynı zamanda herhangi bir diş eti hastalığı olmamasına karşın diş etlerinde de kanama meydana gelebilir. Kadınlarda adet kanamaları hem daha ağrılı olur hem de çok daha uzun sürer.

7- Sıklıkla Enfeksiyon Geçirme
Kronik ya da akut löseminin belirtilerinden biri de çok sık enfeksiyon hastalığına yakalanılması ve yüksek ateş durumudur. Lösemi nedeniyle vücutta yeteri miktarda beyaz kan hücresinin olmaması nedeniyle enfeksiyona karşı vücut savunmasızdır. Buna bağlı olarak da enfeksiyon hastalıkları sık bir şekilde yaşanır. Yüksek ateş akut lösemide daha fazla olur. Kronik lösemide bazen yüksek ateş görülmeyebilir.

8- İştahsızlık ve Kilo Kaybı
Lösemi hastalarında iştahsızlık da görülür. Buna bağlı olarak kilo kaybedilir. İştahsızlık ve kilo kaybı beraberinde yorgunluk ve halsizlik şikayetlerini de getirebilir. Çoğu zaman hastalarda mide bulantısı, kusma gibi sıkıntılar ile birlikte ishal ya da kabızlık gibi sindirim sistemi ile ilgili sorunlar da yaşanabilir.

9- Olağanın Dışında Solunum
Kırmızı kan hücreleri lösemi durumunda oksijeni dağıtmakta yetersiz kalır. Bu nedenle vücudun tüm dokuları ve iç organlar yeterli miktarda oksijen alamaz. Hem halsizlik hem de yorgunluk gibi çeşitli şikayetleri de beraberinde getiren bu durum olağan dışı bir nefes alma ihtiyacını da doğurur. Derin ve düzensiz solunum da lösemi belirtileri arasında yer alır.

10- Karın ağrısı ve şişkinlik
Kaburganın altında bir dolgunluk hissi, karın ağrısı ve şişkinlik lösemide yaygın görülen belirtileri arasında yer alır. Bu duruma karaciğer şişmesi ya da dalak şişmesi de eşlik edebilir. Bazı hastalarda ender durumda bel ağrısı şikayeti de görülür.

Lösemi Tanısı Nasıl Konur?
Yapılacak basit bir kan testi ile hekim tarafından kronik lösemi tespit edilebiliyor. Ancak bazı hastalarda kan testi tanı konması için yetersiz kalabiliyor. Bu durumda farklı tetkiklerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulabiliyor. Lösemi tanısı konması için yapılması gereken testleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Fiziksel test:
Bu aşamada hekim tarafından hastalığın gösterdiği fiziksel işaretler izlenmeye çalışılır. Fiziksel bir muayene ile löseminin belirtilerinin kişide mevcut olup olmadığına bakılır.

Kan testi:
Kan testinde özellikle trombosit ve beyaz kan hücrelerine bakılır. Bunların seviyelerinin normal değer aralığında olmaması lösemi şüphesini bir hayli güçlü kılar.

Kemik iliği testi:
Kalça kemiğinden bir örnek alınarak gerekli incelemeler gerçekleştirilir. Bu incelemeler de lösemi tanısı konmasında belirleyici unsurlar olmaktadır.

Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasıl bir tedavi protokolünün uygulanacağına hastanın yaşı, durumu ve hastalığın seyri gibi pek çok unsur düşünülerek hekim tarafından karar verilir. Tedavide öncelikle bir yol haritası çıkarılır. Sonrasında ise tedavi aşamasına geçilir. Lösemi tedavisinde en temel yöntem kemoterapidir. Lösemi hücrelerinin yok edilmesini hedefleyen kemoterapiye alternatif olarak biyolojik tedavi de uygulanabilir. Bu tedavide de vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve lösemi hücrelerinin vücudun savunma mekanizması ile yok edilmesi amaçlanır. X-ray ışınları ile radyasyon tedavisi uygulanması da bir diğer yöntem olur. Aynı zamanda kök hücre nakli de yine uygulanan tedavi kapsamında gerçekleştirilir. Tedavi kapsamında hastaların moralinin de büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Tedavi sürecinde endişe ve stresten uzak kalmak gerekir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar