Meme Kanseri Farkındalık Ayı
Meme Sağlığı İçin
Haydi Esencan’a!
Meme Kanseri Nedir?

Meme dokusundaki süt kanallarında yer alan ve süt üretiminden sorumlu hücrelerin değişime uğrayıp kontrolsüz şekilde vücudun çeşitli yerlerinde çoğalmasına bağlı olarak gelişen kanser türüne meme kanseri denir. Bu kansere kadınların yakalanma olasılığı ABD merkezli yeni araştırmalarla 1/8 olarak belirlenmiştir.
Meme kanseri erken döneminde belirtilere rastlanmamaktadır. Kanserli kitle ele gelebilecek duruma gelmeden tespit edilmesi, 2 yıl önceden yapılan mamografi taramasıyla saptanabilmektedir. Bu nedenle her yıl yapılacak mamografi taramaları büyük önem taşımakta ve erken teşhis konulmasında yardımcı olmaktadır.
Meme kanseri ilk olarak yakın olduğu memede ve memeye yakın olan lenf bezlerinde yayılım göstermektedir.
Meme Kanseri Risk Faktörleri
Meme kanserine her kadının yakalanması mümkün olmaktadır. Bazı risk faktörleri bulunan kadınlar diğer kadınlara göre yakalanma ihtimali daha yüksek olmaktadır. En önemli risk faktörü aile hikâyesinde meme kanseri olan kadınlardan oluşturmaktadır. Anne, kız kardeş ve kızında kanser görülen kadınlar en önemli risk faktörü grubundadırlar. Bir diğer önemli risk faktörü ise erken ilk adet ve geç menopozdur. Bu dönem ne kadar uzun sürer ise kadın o kadar östrojen hormonuna maruz kaldığı için meme kanseri riski artırmaktadır.
Kadınların yaşam biçimleri de meme kanseri risk faktörlerini etkilemektedir. Haftada hiç egzersiz yapmayanlar, haftada 4 saat egzersiz yapan 40 yaş altı öncesi kadınlara göre % 60 daha fazla olmaktadır. BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları kanser riskini artırmaktadır. Ayrıca radyasyon bazlı işlerde çalışan kadınlarda risk faktörü grubunda bulunmaktadır. Diğer risk faktörleri;
- Erken hamilelik
- Alkol kullanılması.
- Sigara
- Obezite

Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri, ilk evrelerde belirti göstermemektedir. Hastalık ilerledikçe aşağıdaki belirtileri göstermektedir;
- Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi
- Meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi
- İki meme arasında son dönemde ortaya çıkan asimetri
- Meme cildinde portakal kabuğuna benzer görünüm
- Memede çekintiler
- Deride kalınlaşma
- Şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar
- Koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle


Meme Kanserinde Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Meme kanseri tanısı, öncelikle ele muayene sırasında memede ele gelen bir kitle var ise hastanın hekime başvurmasıyla başlanmaktadır. Hekim hastanın anlattığı belirtileri dinler ve fiziksel muayene aşamasına geçilir. Eğer fiziksel muayenede kanser bulgularına rastlanırsa yapılacak testlerle teşhisten emin olunması sağlanmaktadır. Dijital- Tomosentez Mamografi, Ultrasonografi, Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) – 3 Tesla, Biyopsi, Bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET CT testleri yapılarak hastanın teşhisi konulmaktadır.
Hastaya kanser teşhisi konulduktan sonra, kanserin yayılmasına ve türüne bağlı olarak uygun tedavi yöntemi seçilmektedir. Hastalık için tedavi yöntemleri;
- Cerrahi Yöntemler
- Mastektomi
- Meme koruyucu cerrahi
- Lenf bezi cerrahisi
- Radyoterapi tedavisi
- Kemoterapi
- Hormonoterapi