Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2018
Panik bozukluk olarak da bilinmekte olan panik atak, korku ve rahatsızlık hissinin çok kısa bir sürede maksimum seviyeye yükselmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Panik atak görüldüğü takdirde kişide görülebilecek durumlar şöyle sıralanabilmektedir;
- Ani çarpıntı ve kalp ritimlerinin ciddi biçimde hissedilebilmesi
- Yoğun bir şekilde terleme hissi
- Nefes alamama hissi veya boğuluyor gibi olma hissi
- Göğüste, kalbin etrafında ağrı ve sızı
- Mide bulanması
- Karın ağrısı
- Etrafını algılayamama ve etrafında değişiklik hissetme
- Ölüme dair korku
- Vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşma, karıncalanma
- Ani gelen üşüme veya vücudu ateş basması
Panik atak esnasında bu belirtilerden tamamı görünmeyebilmektedir. Aynı zamanda panik atak sırasında görülen belirtiler, kalp krizi gibi birtakım ciddi rahatsızlıkların belirtisiyle oldukça benzerdir. Bu nedenle öncelikle bu belirtilerin panik atak belirtileri olup olmadıkları tespit edilmelidir.
Panik Ataklar Nasıl Oluşmaktadır?
Panik ataklar aşırı korku gibi nedenlerle vücudun kendini tehlikede hissettiği anlarda oluşabilmektedir. Vücut kendini tehlikede hissettiği takdirde birtakım savunma mekanizmaları ortaya çıkacaktır. Bu savunma mekanizmaları kendisini hızlı bir şekilde nefes alıp verme, kalp atışlarının hızlanması, kan basıncının artması şeklinde gösterecektir. Bunun yanı sıra panik ataklar esnasında sindirim sistemine kan pompalama miktarının azalması ile kandaki oksijen miktarının azalması durumları da görülebilmektedir. Bunun sonucu olarak beyindeki kan sirkülasyonu değişim gösterir ve kişi etrafını algılayamaz veya yanlış algılar hale gelir.
Daha önce yaşanmış olan panik ataktan ötürü de kişide birtakım korkular meydana gelebilir ve bu korkular panik atak durumunu tetikleyebilir. Kişi daha önce gerçekleştiği için en ufak bir belirtinin tekrar panik atağa neden olabileceği korkusuyla hareket edebilir. Bu korku sonucu ise vücut tekrar savunma mekanizmasını devreye sokabilmektedir.
Panik Atak Hangi Durumlarda Tetiklenir?
- Düzensiz ve yetersiz beslenme alışkanlıkları
- Aşırı sık nefes alışverişi
- Sindirim problemleri
- Gıda alerjileri
- Depresyona yönelik başlatılmış olan ilaç tedavileri
- Kafein tüketimi
- Alkol ve sigara tüketimi
- Sakinleştirici kullanan hastalar için sakinleştiricileri bırakmak
- Fiziksel yorgunluklar ve ağrılar
- Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Yoğun stres ve çevresel baskı
- İşitme ve görme zorlukları
- Kapalı alanda kalma korkusu
Panik atak durumu tedavi edilmediği takdirde kişide uzun vadede olumsuz sorunlara neden olacaktır. Kişinin bu durumdan ötürü psikolojik rahatsızlıklar yaşaması ve birtakım kötü alışkanlıklara başlaması durumu görülebilmektedir.
Panik Atak Tedavileri Nelerdir?
Araştırmalar sonucunda panik atak bozukluğu olan insanların trafiğe çıkmaktan korktukları, yaşamını sonlandırmaya meyilli oldukları, alkol madde gibi bağımlılıklara yatkın olduğu ve spor gibi aktivitelerde daha az bulundukları görülmüştür. Tedavi edilmemesi durumunda panik atak, kişinin sosyal yaşantısını oldukça olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Bu nedenle panik atak durumunun, kişiye en uygun tedavi yöntemi seçilerek tedavi edilmesi gerekmektedir.
Panik atak önlenebilen ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Panik atak durumunda bir psikiyatriste danışmak ve önerildiği takdirde ilaç tedavisine başlamak gerekmektedir. Kişi kendi araştırmaları veya tavsiyeler sonucu ilaç tedavisine başlamamalıdır. İlaç tedavisi kullanıldığı dönem boyunca etkili olabilmektedir fakat bırakıldığı takdirde tekrar panik atak durumunun yaşanması mümkündür. İlaç tedavisinin terapiler ile desteklenmesi önerilmektedir. Tedavi esnasında en önemli nokta hastadaki stres yönetiminin sağlanması ve korkunun kontrol altına alınmasıdır. Bunun içinse birtakım özel terapi yöntemleri bulunmaktadır. En doğru terapinin uygulanması için bir psikiyatriste danışmak gerekmektedir.