Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018
PRP Tedavisi Nedir?
Son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılan PRP tedavisi pek çok şikayeti ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan medikal estetik yöntemlerden biridir. Hastanın kendi vücudundan bir miktar kan alınması ve bu kanın yapılan bir işlem ile plazmasının ayrılmasının ardından yeniden hastaya enjekte edilmesi yöntemi ile gerçekleştirilir. Kanda ayrıştırılan platet rich plasma hücreleri cildi yenileme etkisine sahiptir. Aslında platetlerin temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Ancak kozmetik dermatolojide de sıklıkla kullanıldığı bilinir.
PRP İşleminin Özellikleri Nelerdir?
- Uzun süre etkisi devam eder.
- Cildi en natürel şekilde yapılandırır.
- Kolay uygulanır.
- Oldukça güvenli bir işlemdir.
- Cildin tüm yaşamsal işlevlerini destekler.
- Kırışıklık ve çizgileri “gençleşme” etkisiyle giderir.
PRP ile Saç Tedavisi
Herkes için günde 100 ila 150 arasında saç teli kaybı son derece normal kabul edilen bir durumdur. Ancak günlük saç kaybı sayısı daha fazla olduğunda saç dökülmesi probleminden söz edilebilir. Bu durumda uygulanabilecek tedavilerden biri de saç PRP işlemidir. Bu uygulama saç köklerinde bulunan ve fibroblast ismini taşıyan dokuyu besler ve gelişmesini sağlar. Buna bağlı olarak hastanın şikayetini ortadan kaldıracak bir etki de elde edilmiş olur. Çeşitli kan hastalıklarına sahi lanlar, kanser olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar uygulama yapılacak olan bölgede enfeksiyon ya da iltihap bulunanlar saç PRP işleminden faydalanamaz. Saç PRP işleminin 4 ila 6 seans şeklinde uygulanması genellikle istenen sonucun elde edilmesi için yeterli olmaktadır. Seanslar hastanın uygun olduğu dönemlerde ayarlanabilir. Bu açıdan da hasta bakımından gayet konforlu bir tedavi süreci olduğundan söz edilebilir.
PRP İşleminin Saç Üzerindeki Etkisi
- Saç kayıplarını minimuma indirger
- Cilt üzerine çıkamayan ince saç tellerinin uzamasını sağlar.
- Saçları güçlendirir
- Kök hücreleri destekler
- Cilt altında bulunan hücrelerin güçlenmesini sağlar
Saç PRP Nasıl Uygulanır?
Hastadan alınan kan steril tüplerin içerisine konur ve santrifüj cihazında ayrıştırılması sağlanır. Yaklaşık 8 dakika içerisinde ayrıştırılan kanda elde edilen plasma enjeksiyon yöntemi ile hastaya verilir. Gerek duyulması halinde yılda 1 veya 2 defa işlem tekrarlanarak etkisinden maksimum düzeyde istifade edilebilir.
Saç PRP İşleminin Yan Etkisi Var mı?
Saç PRP işlemi enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Dolayısıyla enjeksiyon iğnesinin cilde girdiği bölgelerde belli belirsiz bir morarma ya da hafif şişlik oluşabilir. Fakat bu etki kısa sürede kendiliğinde ortadan kalkar. Bunun dışında işlemin hasta üzerinde herhangi bir yan etkisi olmaz. Çünkü PRP işleminde PRP ilacının yanı sıra trombosit yönünden zengin kan hücreleri bulunur. Karışıma bunlar dışında herhangi bir ilaç ilave edilmediği için hasta üzerinde de bir yan etkisi ortaya çıkmaz. Bu uygulama FDA tarafından onaylanmış ve son derece güvenli bir medikal estetik işlemdir.
PRP Etkisi Neden Kaybolur?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak PRP işleminin saç ya da cilt üzerindeki etkisi bir süre sonrasında yok olur. Bunda en belirleyici olan kişinin hormonal yapısıdır. Hormonlardaki değişimler PRP etkisinin çok daha kısa sürede ortadan kalkmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda dış faktörler de bir süre sonra PRP etkisinin ortadan kalkmasına sebebiyet verebilir.