Güncelleme Tarihi: 9 Kasım 2020
- Sivilce Neden Oluşur?
- Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Sivilce İzleri Nasıl Ortadan Kaldırılır?
- Sivilcesiz Bir Cilde Sahip Olmak İçin Öneriler
Sivilce Neden Oluşur?
Sivilce veya diğer adıyla akne cilt altında bulunan yağ bezlerinin veya kıl köklerinin çeşitli nedenlerle tıkanması sonucu oluşan ve zaman zaman ağrılı olabilen küçük şişliklere verilen genel addır.
Yaygın olarak yüz, alın, sırt ve omuzlarda görülen akneler her yaştan insanı etkileyebilir ancak yaygın olarak 13 – 21 yaş aralığındaki gençlerde görülür.
Estetik açıdan pek çok insanı rahatsız eden sivilcenin en önemli tetikleyicisi genetiktir. Bununla beraber, ani hormonal değişimler, düzensiz beslenme, stres ve cildin aşırı yağlanması da aknenin ortaya çıkmasından sorumludur.
Diğer nedenler ise şöyledir:
- Hamilelik,
- Ergenlik,
- Birtakım doğum kontrol hapları veya kortikosteroidler,
- Karbonhidrat bakımından zengin beslenme,
- Ailede akne öyküsünün bulunması,
- Gözeneklerde biriken ölü cilt hücreleri,
- Bazı bakteriler.
Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sivilce tedavisi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır; bu yöntemlerden hangisinin veya hangilerinin kullanılacağını öğrenmek için bir dermatoloğa başvurmak gerekir. Bununla beraber tedavi, sivilce türüne, yoğunluğuna ve hastanın ne derece özverili olabileceğine göre değişiklik gösterir.
Akne tedavisi yöntemlerinden ilki oral yolla alınan ilaçlardır. Bu ilaçlar, antibiyotikler, doğum kontrol hapları ve A vitamini tedavisini içeren izotretinoin haplarını içermektedir. Sivilceleri baskılayan ilaçlar vücuttaki sebum üretimini azaltır; ciltteki inflamasyonla mücadele eder. Birçok reçeteli sivilce ilacı ilk sekiz hafta boyunca gözle görülür bir etki göstermez. Sivilcelerin tamamen yok olması aylar hatta yıllar alabilir.
En yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden bir diğeri de sivilceli bölgeye dışarıdan uygulanan merhem ve kremlerdir. Bu çeşit ilaçlardan en bilinenleri, içerisinde retinoid maddesi bulunan Avita veya Differin gibi kremlerdir. Bunlar çok yoğun olmayan, orta şiddetli sivilceler için kullanılır ve cildi güneşe karşı hassas hale getirdiğinden kızarıklık yapabilir. Sözü geçen kremlere ek olarak, bakteriler tarafından doğal yolla üretilen azelaik asit ve salisilik asit de sivilce tedavisinde etkilidir; bu maddeler özellikle hamilelik sırasında oluşan sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Dapson ise çoğunlukla kadın hastalar için kullanılması önerilen jel formunda bir ilaçtır.
Bunların haricinde antibiyotik özelliğe kremler de akne tedavisi amacıyla sıklıkla reçete edilmektedir. Ancak bu ürünler aşırı kullanımda vücutta antibiyotik direnci oluşturacağı için benzoil peroksitle birlikte uygulanması gerekir.
Aynı zamanda sivilce yok eden terapi çeşitleri de tedavi yöntemi olarak kullanılır; lazer olarak bilinen ışık terapisi bunlardan biridir. Doktorlar ilaç tedavilerinin sonuç vermediği durumlarda kesin sonuçlar veren lazer tedavisini hastalara önerebilir. Bununla beraber, kapanmış gözeneklere uygulanan steroid enjeksiyonu da başka bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.
Sivilce İzleri Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tedaviler ile sivilceler ortadan kaldırılsa dahi, bunların sebep olduğu izler varlığını sürdürebilir. Sivilce izleri özgüven açısından ciddi sorunlara neden olmaktadır; neyse ki günümüzde bu izlerden kurtulmak mümkündür.
Sivilce izlerinin ortadan kaldırılması amacıyla birden fazla yöntem geliştirilmiştir. Bunlardan biri olan dermabrazyon yöntemi ile cildin üst tabakasında olan izler medikal bir fırça yardımıyla silinerek düzeltilebilir. Bunun haricinde kimyasal peeling yöntemiyle de cilde güçlü bir çeşit asit uygulanarak daha derin katmanlarda olan yara ve izlerden kurtulmak mümkündür.
Bu iki yöntemle benzer şekilde çalışan lazer tedavisi ile yine cildin üst katmanı soyularak, sağlıklı derinin oluşması ve yarasız & izsiz bir görünüm elde edilmesi sağlanır. Lazer tedavisi, pek çok sivilce izi tedavisinden çok daha kısa bir sürede sonuç verir; iyileşme süreci hızlı bir biçimde tamamlanır.
Son olarak, dolgu yöntemiyle akne izleri kolajenle veya vücuttan alınan yağ ile doldurularak pürüzsüz bir cilt görünümü elde edilir. Dolgu ile gerçekleştirilen sivilce izi tedavisinin ardından, birkaç sene içinde izler eskisi kadar olmasa da görünür hale gelebilir. Bu durumda yeni bir seans almak mümkündür.
Sivilcesiz Bir Cilde Sahip Olmak İçin Öneriler
Sivilce oluşumunu ve izlerini ortadan kaldırmak için, ciddi bir genetik yaygınlık yoksa, yapılması gereken, basit ama etkili önerilerle cildi orta ve az şiddetli sivilcelere karşı korumaktır. Bu öneriler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Günde iki kere sorunlu bölgeyi yumuşak bir sabunla ve ılık suyla yıkamak yağ birikimini engelleyip sivilce oluşumunu azaltır.
- Cilde sürülen ve yağ içeren makyaj malzemeleri, güneş kremleri ve saç şekillendirici ürünlerden olabildiğince uzak durmak yararlı olacaktır.
- Güneş ışığı bazı sivilce türlerinin rengini koyulaştırarak daha kötü gözükmesine neden olur. Bu yüzden doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak en iyisidir.
- Cildi sıkıştıracak takı, sırt çantası veya kask gibi eşyaların çok sık kullanılmaması gözeneklerin sürekli açık olmasını sağlayacağı için faydalıdır.
- Cilt üzerinde yağ veya ter birikmesine neden olan aktivitelerden sonra duş alınması elzemdir.