Güncelleme Tarihi: 3 Aralık 2017
Erkeklerde penisin uç kısmında yer alan üst derinin kesilmesi şeklinde uygulanan sünnet, Müslüman ve Yahudi toplumlarda yapılan bir işlemdir. Dünya genelinde en çok uygulanan cerrahi işlem olan sünnet aslında çok basite indirgense de komplikasyonu olmayan, basit bir işlem değildir. Uzman hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan her 1000 sünnet işleminden 1’inde çeşitli komplikasyonların ortaya çıktığı bilinir.
Şayet sünnet işlemi uzman bir hekim tarafından yapılmamışsa, bu rakam her 1000 işlemden 100’ünde komplikasyon olması anlamına gelir. Çünkü hekim tarafından yapılan işlemlerde çocuklarda kanamaya dair bir sorun olup olmadığı sorgulanmıyor. Fiziki bir muayene yapılmıyor ve dolayısıyla çok ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor.
Sünnet Riskleri Neler?
- Penis estetik açıdan istenen görüntüde olmayabilir
- Penisin uç bölümünde yaralanma meydana gelebilir
- Sünnet sonrasında cerrahi işlem gerekebilir
- Kesi uygulanan yerde kanama olabilir ve kanama durmayabilir
- Derinin tamamı alınmayabilir ve yeniden cerrahi işleme gereksinim duyulabilir
- İdrarın penis ucuna akışında sıkıntı yaşanabilir
- Enfeksiyon gelişebilir
- Peniste eğrilik oluşabilir
Bu komplikasyonlar hekim tarafından yapılmayan sünnet işlemlerinde çok daha yoğun bir şekilde oluşabilir. Aslında hatalı sünnet hafife alınmaması gereken unsurlar arasında yer alır. Çünkü idrar açıklığının yer değiştirmesinden penis başının tamamen kesilmesine, cinsel yaşam sıkıntılarından idrar yolları sağlığının kaybedilmesine kadar çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle toplu sünnetlerde bu komplikasyonların daha fazla görüldüğü de bilinmektedir.
Hatalı Sünnet Tedavi Edilmeli mi?
Hatalı sünnet mutlaka onarılması gereken bir sorundur. Şayet tedavide geç kalınırsa bu durumda telafisi çok daha zor olan ya da olmayan problemler baş gösterebilir. Bu problemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İdrar yolu darlığı
- Peniste ikinci delik
- Peniste eğrilik
- Yara iyileşmesinde nedbe dokusu oluşması
- Estetik açıdan şekil bozukluğu
- Penis kangreni
Hatalı Sünnet Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hatalı sünnet tedavisi ürolog hekimler tarafından gerçekleştirilir. Ancak tedavi için onarım gerekir ve dolayısıyla cerrahi bir işlem çoğu hatalı sünnet vakasında kaçınılmaz olur. Genel anestezi ya da sedasyon altında gerçekleştirilen müdahalede hatalı sünnet sonucu ortaya çıkan problem giderilir. Uzun vadede sorun yaşanmayacak şekilde bir onarım yapılması hedeflenir.
Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalı?
Lokal anestezi uygulanarak her yaşta sünnet yapılabilir. Ancak uzmanların önerisi erken yaşta gerçekleştirilmesidir. Halk arasında genellikle 7 yaşından sonra sünnet yapılır. Daha erken yaşlarda yapılması travmatik etki doğurmaması bakımından da öneriliyor. Bebeklik döneminde duyular çok fazla gelişmediği için sünnet yapıldığında daha az ağrı olur. Kanama da çok daha az olacağından sünnet için uzmanların önerisi bebeklik döneminde, uzman hekim tarafından, steril koşullarda yapılmasıdır. 6 ay ila 2 yaş arasında yapılan sünnetlerde de travmatik etkilerin oluşma riski daha düşüktür. 2 yaşından sonra yapılan sünnetlerde çocukların daha fazla etkilenmesi söz konusu olabilir. En ideal seçim, yenidoğan sünneti olacaktır.