Skip links

Taşikardi Hastalığı

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2022

Kalp atım sayısının 60’tan az olması durumu bradikardi olarak tanımlanırken, 100’ün üzerinde olması durumu taşikardi olarak tanımlanmaktadır. Taşikardi, kalp atım sayısının az olması durumu olan bradikardi rahatsızlığına oranla oldukça sık bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Ciddi kalp rahatsızlıkları arasında yer alan taşikardi, birçok çevresel nedenden ötürü meydana gelebilmektedir.

Taşikardi Hastalığı Nedir?

Kalbin 100’ünde üzerinde atması durumunda taşikardi hastalığı meydana gelmektedir. Sinüs düğümü, kalpte meydana gelen değişikliklerde uyarı üretimini sağlayan merkez olarak tanımlanmaktadır. Taşikardi veya bradikardi durumu meydana geldiği takdirde, sinüs düğümünden tüm vücuda uyarı gönderimi sağlanmaktadır. Aritmi ise bu uyarının sinüs düğümünden çıkmadığı durumları tanımlamaktadır. Uyarının kalpteki farklı bölümlerden iletilmesi durumunda aritmi ortaya çıkmaktadır.

Taşikardi Hastalığı Neden Olur?

Taşikardi hastalığı birçok çevresel faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilirken, bazı hastalıklar sonucunda da görülebilmektedir. Taşikardi hastalığının nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Egzersiz sonucunda vücudun oksijen ve kan ihtiyacının artması
  2. Kalbi zorlayacak fiziksel aktivitelerin gerçekleştirilmesi
  3. Kansızlık
  4. Ani korku
  5. Tiroit bezinin gerekenden fazla çalışması
  6. Ani ateş yükselmesi
  7. Alkol ve sigara kullanımı
  8. Stres ve baskı
  9. Aşırı miktarda kafein içeren içecek tüketimi

Taşikardinin 30 saniyenin üzerinde meydana gelmesi ‘’sürekli taşikardi hastalığı’’ olarak tanımlanmaktadır. ‘’Süreksiz taşikardi hastalığı’’ ise 30 saniyenin altında gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Taşikardinin bazı hastalarda nöbet şeklinde gerçekleşebilmesi de olasıdır. Bazı durumlarda hastanın kısa sürede normale dönmesi mümkünken, bazı durumlarda taşikardi saatlerce veya günlerce sürebilmektedir. Kulakçık ve karıncıklardan taşikardi hastalığının oluşabildiği bilinmektedir. Karıncıktan kaynaklanan taşikardi ventüküler taşikardi olarak tanımlanmaktadır ve oldukça riskli olması yönüyle bilinmektedir. Ventüküler taşikardi meydana geldiği takdirde anında müdahale edilmez ise kişinin yaşantısını sonlandırmaya dahi neden olabilecek sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu durumda kişinin kesinlikle vakit kaybetmemesi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Taşikardi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Taşikardi hastalığının belirtilerinde kişiden kişiye ve hastalığın ilerleyip ilerlememesine göre farklılıklar görülmektedir. Fakat sıklıkla görülen taşikardi belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kalpte çarpıntının meydana gelmesi
  2. Ani bir şekilde düşme
  3. Nefes almada güçlük, nefes darlığı
  4. Göz kararması
  5. Bayılma
  6. Halsizlik
  7. Nabzın oldukça yüksek olması
  8. Gün içerisinde yorgun hissetme
  9. Göğüste meydana gelen ağrı

Taşikardi hastalığı kalp durması durumuna dahi neden olabilmektedir. Bu durum kişinin yaşantısının sona ermesine neden olabilmektedir. Bu nedenle, taşikardinin ciddi bir hastalık olduğu unutulmamalı ve belirtilerden bir veya birkaçı meydana geldiği takdirde tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Taşikardi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Taşikardi belirtilerinden bir veya birkaçına sahip kişilerin vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Bu muayene sırasında uzman tarafından kişinin birtakım tahlil ve tetkikleri yaptırması istenebilmektedir. Bu tetkikler arasında en sık uygulanan EKG olmaktadır. Bu esnada tam bir gün boyunca hastanın kalp ritmi takip edilir. Bir günden fazla süre için kalp ritimlerinin takip edilmesi gerektiği takdirde farklı bir tıbbi cihaz kullanılır.

Taşikardi hastalığından şüphelenen kişilerin kandaki mineral seviyesi, tiroit hormonları ve kan sayımları uzman tarafından incelenir. Kişilerin mutlaka kan tahlili yaptırmaları gerekir. Efor durumuna bakmak sebebiyle yapılan efor testi ise yalnızca uzman tarafından gerekli görüldüğü takdirde gerçekleştirilir.

Ciddi bir rahatsızlık olan taşikardinin erken teşhis edilmesi ve vakit kaybetmeden gerekli tedavi yönteminin başlatılması oldukça önemlidir. Belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan kişiler, belirtilerin kendiliğinden geçmesini beklememeli ve mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmelidirler. Aksi takdirde vücutta geri dönülemez hasarların meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Belirtilerin yanı sıra hiçbir belirtiye sahip olmayan kişilerin de düzenli olarak kalp muayenesine gitmeleri tavsiye edilmektedir. Taşikardi, özellikle başlangıç seviyesinde hiçbir belirtiye sahip olmadan ortaya çıkabilmektedir. Bu durum da ciddi sorunların engellenmesinin önünde büyük bir engel olmaktadır.

Hastalığın tedavisinde hastanın durumu ve hastalığın ilerlemiş olup olmaması oldukça önemlidir. Tedavi belirlenmeden önce, hastalığa neden olan faktör veya faktörler tespit edilir. Hastalık kansızlık gibi bir rahatsızlıktan meydana geldiği takdirde ilk olarak bu rahatsızlıkların tedavisi gerçekleştirilir. Hastalığın nedenlerinin zaman kaybetmeden belirlenmesi oldukça önemlidir.

Taşikardi hastalığı, birtakım hastalıkların yanı sıra bazı çevresel faktörler nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Hastalık meydana geldiği takdirde kişinin yaşam standartlarını mutlaka gözden geçirmesi ve varsa zararlı alışkanlıklarını terk etmesi gerekmektedir. Bu zararlı alışkanlıklar arasında başlıca; sigara ve alkol kullanımı, aşırı kafein tüketimi gibi durumlar yer almaktadır. Taşikardi hastalarının gündelik yaşantıda stres ve baskılardan mümkün olduğunca uzak durmaları, gerektiği takdirde psikolojik destek almaları gerekmektedir. Bu hastaların grip ilaçlarından bazılarını kullanmaları sakıncalıdır, uzman tarafından kişilerin hangi ilaçları kullanamayacakları belirtilecektir. Bu ilaçlar arasında başlıca; digoksin, kalsiyum kanal brokerleri ve betabloker gibi ilaçlar yer almaktadır. Her ilacın mutlaka yan etkisi olduğu unutulmamalıdır. Uzman tarafından taşikardi hastalarına ilaç kullanmaları gerektiği belirtilir isekişiler bu ilaçları yan etkilerine dikkat ederek,düzenli şekilde kullanmalıdırlar. Uzman tarafından belirtilmeyen hiçbir ilaç kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kişinin yaşantısını tehlikeye atacak ciddi sonuçlar doğabilmektedir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar