Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2018
Yaz aylarında mevsimsel birtakım rahatsızlıkların görülmesi mümkündür. Bu rahatsızlıkların birçok belirtisi olabilmekle birlikte en sık görüleni burun akıntısıdır. Sürekli burun akıntısı durumu gündelik yaşantıda kişi için olumsuz bir durum haline gelir. Sürekli burun akıntılarının yaşanması durumu genel olarak hastalık belirtisi olarak düşünülmez ve ihmal edilir.
Yaz aylarından görülmekte olan sürekli burun akıntısı durumu bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır. Bu durum hastalık belirtisi olarak geçmektedir. Sürekli gerçekleşmekte olan burun akıntısı kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra gün içerisinde sürekli bir burun akıntısına sahip olmak olumsuz durumlar yaratacaktır.
Yaz aylarında görülen sürekli burun akıntısının başlıca nedenleri şunlardır;
- Alerjik reaksiyonlar: Yaz aylarında havada bulunan herhangi bir maddeden ötürü meydana gelen alerjik reaksiyonlar burun akıntısına neden olabilmektedir. Bu alerjilerden en yaygın görüleni güneş alerjisidir. Burun akıntısıyla birlikte sürekli olarak bir hapşırma durumu da görülebilmektedir. Koku almada da problemler yaşanması durumu olasıdır.
- Sinüzitler: Sinüzit kronik olarak görülmektedir ve sinüziti meydana getiren bakteriler enfeksiyona yol açabilmektedir. Sinüzitte sinüslere mukus birikmektedir. Yazın daha sık burun akıntısının görülmesinin sebebi sıcak havalarda enfeksiyonun genleşmesi ve vücudun bu enfeksiyonu kendisini korumak için dışarı atmaya çalışmasıdır. Bu dışarı atım durumu ise burun akıntısı yoluyla meydana gelmektedir.
- Burunda oluşan rahatsızlıklar: Burun dokusunda olağandışı büyümeler görülmesi durumunda damarlarda tıkanıklık görülür ve bu öncelikle burun akıntısına neden olur. Burun akıntısının yanı sıra bu durum koku alamama durumuna da yol açabilmektedir.
- Bakteriler: Yaz mevsiminde özellikle havuz ve denizlerde bulunan bakterilerin burun damarlarına yerleşmesi durumu enfeksiyona yol açabilmektedir. Bu nedenle bakteriler de yazın sürekli burun akıntısı görülmesinin nedenleri arasında yer almaktadır.
- Saman nezlesi: Saman nezlesinin en önemli belirtilerinden biri burun akıntısıdır. Bu burun akıntısı durumunu önlemek için güç içerisinde temas edilen nesnelere dikkat edilmelidir. Enfeksiyon kapma yoluyla bulaşan saman nezlesi kişiyi gündelik yaşantısında oldukça rahatsız edebilmekte olan bir durumdur.
Yazın Sürekli Burun Akıntısını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Sürekli burun akıntısı yaşanması durumu sosyal hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Böyle bir durum görüldüğü takdirde mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Öncelikle uzman tarafından bu durumun sebepleri saptanmalıdır. Daha sonra doktorunuz bu sebeplerden yola çıkarak size en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Saman nezlesi sebebiyle burun akıntısı görülmesi sebebiyle doktor tarafından önerilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Enfeksiyon sebebiyle görülen sürekli burun akıntısı durumunda ise doktor tarafından antibiyotik sprey veya ilaçlar verilebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar sonucu sürekli burun akıntısı görülmesi durumunda kişilerin güneşten uzak durması gerekmektedir. Bunun yanı sıra alerjik maddelerden uzak durmak da gerekmektedir.
Yaz aylarında kişiler beslenme düzenine dikkat etmeli ve özellikle bağışıklık sistemlerini güçlendirecek besinleri tüketmelidir. Günlük su tüketimi miktarına özellikle dikkat edilmelidir. Kişinin çevresinde veya evlerinde alerjik maddelerin bulundurulmaması gerekmektedir.
Burun Akıntısını Önlemek İçin Uygulanan Doğal Yöntemler Nelerdir?
Burun akıntısını önlemek için uygulanan doğal yöntemlerden en önemlisi gerekli miktarda sıvı tüketimidir. Kişi gerek bitki çayları gerekse su tüketimiyle yeterli sıvı tüketimini gerçekleştirmektedir. Sinüslerde biriken mukus atımını kolaylaştırması açısından sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Yeterli sıvı tüketilmediği takdirde mukus yapışkan bir hale gelecektir. Bu durum da burnun tıkanmasına yol açacaktır. Bunların yanı sıra kahve ve siyah çay tüketiminin sıvı atılımını arttırdığı unutulmamalı ve bunlar ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Anti bakteriyel ve antioksidan özellikleri bulunan zerdeçal ve zencefil burun akıntısına yönelik olarak kullanılabilmektedir. Zerdeçalı toz halinde sütle karıştırıp içebilirsiniz. Zencefili ise üzerine tuz serperek günde iki veya üç çiğnemek faydalı olacaktır. Antiseptik ve anti bakteriyel sebeplere sahip olması nedeniyle ise sarımsak burun akıntısını önlemek için oldukça önemlidir. Sarımsağı kaynatıp üzerine şeker ekleme yoluyla içerek tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra sarımsak çiğnemek de burun akıntısına iyi gelmektedir.
Sıcak buharının burun akıntısına iyi geldiği bilinmektedir. Buharın teneffüs edilmesi durumunun iyileşme sürecini hızlandırdığı görülmektedir. İyileşmeyi hızlandıran sıcak buharına birkaç damla adaçayı, nane veya kekik yağları eklenebilmektedir. Bitkisel yağların yanı sıra sıcak buharına kekik ve nane de eklenebilmektedir.