Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2024
Yirmilik dişler bazı diş ve çene yapılarına sahip olan kişilerde birtakım sorunların ortaya çıkmasına yol açabilirler. Gündelik yaşantının zorlaşması sebebiyle ise kişilerin yirmilik dişlerini çektirmeleri gerekebilir. Problemlerin yaşanmasının başlıca nedenleri arasında; yirmilik dişin yandaki dişe baskı yapması ve bazı durumlarda çürümesine yol açması yer almaktadır. Ulaşılması kolay olmayan bir bölgede yer alması sebebiyle yirmilik diş çekimi operasyonu oldukça fazla özen ve dikkat isteyen bir operasyondur. Bu nedenle alanında uzman bir diş hekimi tarafından gerekli koşulları sunan tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Neden 20’lik Yaş Dişleri Çekilmeli?
Ağız içerisinde toplamda dört tane yirmilik diş bulunmaktadır. Sıklıkla on yedi yaşında çıkmaya başlayan dişler, herhangi bir probleme yol açtıkları takdirde çektirilmelidir. Ameliyat oldukça ciddi olan operasyonlar arasında yer almaktadır. Ameliyatın ciddiyetini belirleyen durum, dişlerin pozisyonudur. Operasyon ciddiyet gerektirmektedir, aksi takdirde bölgede operasyonun ardından zedelenmeler ortaya çıkabilmektedir.
Ameliyatta Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Üst çenede bulunmakta olan yirmilik dişlerin üst bölgelerinde sinüs boşluğu mevcuttur. Hava boşlukları olarak da bilinmekte olan bu sinüs boşlukları birçok önemli işlevin yerine getirmesinde etkili olmaktadır. Sinüslerin başlıca işlevleri arasında; solunan havanın temizlenmesi ve kafatasının mevcut ağırlığının azaltılması gibi önemli unsurlar yer almaktadır. Yirmilik diş çekimi esnasında meydana gelme ihtimali olan ani kırılmanın sinüs boşluğuna kaçması ise olumsuz sonuçların doğmasına neden olmaktadır.
Alt çenede mevcut olan yirmilik diş çekiminde ise sinirlerin zarar görmesine dikkat etmek gerekmektedir. Aksi takdirde dudak bölgesinde geçici veya kalıcı uyuşmaların görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Alt çenede, tüm dişlerin kapsamakta olan sinirlerin, yirmilik dişin altından geçmesi sebebiyle operasyon oldukça dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Operasyon sırasında lingual sinire zarar verildiği takdirde ise dilde uyuşma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durum genellikle geçici olacak şekilde meydana gelmektedir.
Operasyon uzman tarafından gerçekleştirilmediği takdirde, gerekenden fazla baskı uygulanabilir ve oldukça ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sonuçlar arasında; eklem rahatsızlıklarının ortaya çıkması ve çene kemiklerinin kırılması durumları yer almaktadır.
Yirmilik dişlerin çekilmesi gerektiği durumlar arasında özellikle diş etinde enfeksiyonların ortaya çıkması yer almaktadır. Yirmilik dişlerin ortaya çıktığı bölgede yumuşak doku iltihapları mevcut olmaktadır. Yirmilik dişler çıktığında bazı durumlarda etrafındaki dişlere baskı uygulayabilmektedirler. Böylelikle basıncın ardından tümör ve kist oluşumu görülebilir. Bu durumda yirmilik dişlerin kesinlikle çekilmesi gerekmektedir.
Bazı durumlarda yirmilik diş gömülü kalabilmektedir. Bu durum diş çarpıklığına yol açabilmektedir. Bununla birlikte, uygulanan herhangi bir ortodontik tedavide diş dizilimine engel olabilmektedir. Diş kökünün erimesi ile çürümesine yol açan bu durumlarda da yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmektedir.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Yirmilik diş çektirmeye karar veren kişilerin ilk olarak panoromik röntgen çektirmeleri gerekmektedir. Bu sayede gömülü dişin pozisyonu net bir şekilde görülecektir. Böylelikle uzman tarafından nasıl bir yol izleneceği tespit edilir. 3 boyutlu diş tomografisi ise ihtiyaç duyulduğu takdirde çekilebilmektedir. Kesi aracılığıyla diş etine ulaşılmanın ardından diş eti flebi kaldırılarak gerekli dişe ulaşılır ve operasyon gerçekleştirilir. Operasyonun gerçekleşmesi esnasında dişin alt veya üst çenede bulunmasına bağlı olarak farklılıklar görülebilmektedir. Bu nedenle 20 yaş diş ameliyatı alt çene ve üst çene ameliyatı olarak iki şekilde ele alınabilmektedir.
Alt çene 20 yaş diş ameliyatı
Alt çenedeki yirmilik diş dik, eğik veya yatay olmak üzere üç şekilde yer alabilmektedir. Yirmilik diş dik şekilde yer aldığı takdirde operasyon oldukça rahat bir şekilde, diş etinin kaldırılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Diş kökünde eğriliğin mevcut olduğu durumlar ile dişin kemiğe kaynadığı durumlarda ise operasyon güçleşebilmektedir. Eğik olan yirmilik dişin çekiminde kesi gerçekleştirilerek operasyona başlanılır, çene kemiğinde kesinin gerçekleştirilmesi olasıdır. Yirmilik dişin yatay pozisyonda olduğu durumlarda ise ameliyat oldukça fazla dikkat gerektirmektedir. Ameliyat esnasında birden fazla kesi işlemi gerçekleştirilir. Çene kemiğinin aşındırılması gerekebilir. Operasyonun ardından dikişlerin atılması ve tamponun yaklaşık yirmi dakika ağızda bekletilmesi gerekmektedir.
Üst çene 20 yaş diş ameliyatı
Alt çene yirmilik diş ameliyatına oranla üst çene ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bunun sebebi üst çenenin kolay ulaşılabilir olmasıdır. Dişe ulaşma zorluğu ise alt çene ameliyatında olduğu gibi ameliyatın zorluk derecesini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Ameliyat, alt çene ameliyatında olduğu gibi kesi aracılığıyla dişe ulaşılarak başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.
20’lik Diş Çekildikten Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yirmilik diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yarayı yabancı madde ile kurcalamamak
- İlk gün diş çekilen bölge ile herhangi bir şey çiğnememek
- İlk gün sigara içmemek
- Diş çekiminin ardından tükürmemek
- Dikiş atılmadı ise tamponu yarım saat bölgede tutmak
- Kanama devam ettiği takdirde tamponu tutmaya devam etmek
- Bölgeye soğuk tampon uygulayarak yüz bölgesinde gerçekleşebilen şişkinlikleri önlemek
- İlk gün iki saatte bir olacak şekilde ılık tuzlu su ile gargara yapmak
- Ağız hijyenine dikkat etmek
- Dişleri düzenli ve yeterli şekilde fırçalamak ve fırçaladıktan sonra gargara yapmak
Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler
Yirmilik diş ameliyatı oldukça ciddi bir ameliyattır. Gerçekleştirilmediği takdirde bazı kişilerde ciddi problemlerin yaşanmasına yol açabilmektedir. Yirmilik diş ameliyatına karar veren kişilerin ameliyatı gerçekleştirecek diş hekiminin tecrübelerini dikkate almaları gerekmektedir. Ameliyatın ardından ise kişiler ağız hijyenine dikkat etmeyi unutmamalıdırlar. Ameliyattan sonra diş hekimi tarafından bildirilecek olan unsurlar mutlaka dikkate alınmalıdır.
Ameliyat Sonrası Karşılaşılan Sorunlar
Ameliyat sonrasında karşılaşılmakta olan sorunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yaklaşık iki gün sürmekte olan ağrı
- Ağzın bir süre kısıtlı bir şekilde açılması
- Operasyonun ardından kanamanın gerçekleşmesi
- Ödem oluşması
- Dikişin açılması
- Doku altında kan sızıntısının meydana gelmesi
Bu durumlar meydana geldiği takdirde kişiler endişelenmemeli, yalnızca ameliyatı gerçekleştiren diş hekimlerine danışmalıdırlar. Bu durumlar genellikle önlenebilmekte veya kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çektirilmeli?
Yirmilik yaş dişlerinde mevcut olan yuvada gerçekleşen birikintilerin birtakım sorunlara yol açabilmektedir. Kalıntı, bakteri ve tükürük nedeniyle diş çürümesi ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ise enfeksiyon ile apse oluşumuna yol açabilmektedir. Bazı kişilerde yirmilik dişler basınç nedeniyle ağrıya yol açabilmektedir. Ağrının yanı sıra aşınma durumu da meydana gelebilir ve bunun sonucunda kist oluşabilmektedir. Tüm bu nedenlerden ötürü bazı kişilerin yirmilik dişlerini çektirmeleri gerekebilmektedir. Yaş ilerlediği takdirde iyileşme sürecinin uzaması ve operasyonun güçleşmesi açısından, bahsedilen probleme sahip kişilerin vakit kaybetmeden operasyona başvurmaları tavsiye edilmektedir.