Skip links

Burun Estetiği

Estetik Cerrahi

Anasayfa » Sağlık & Güzellik » Yüz Estetiği » Burun Estetiği
Numaranızı bize gönderin. Ekibimiz sizi arasın!

    Bilgi / Randevu

    444 0 212

    Genel Bakış

    Burun estetiği ya da rinoplasti, burnun şeklini yapılandırmak için gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Rinoplasti sebepleri arasında yaralanmaya bağlı şekil bozukluklarının düzeltilmesi, doğum kusurlarının düzeltilmesi için burnun görünümünün değiştirilmesi veya bazı solunum rahatsızlıklarının iyileştirilmesi yoluyla nefesin iyileştirilmesi yer alır. Bazı durumlarda hem nefes almada zorluk aynı zamanda da fiziksel görünüm rinoplastiyi tercih etme nedenlerinden biri olabilir.

    Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Burun estetiği ameliyatı, ihtiyaçlarınıza göre kemik, kıkırdak, cilt katmanlarını veya üçünü de değiştirebilir. Bir rinoplasti planlarken, cerrah hastanın yüzünün geri kalanını oluşturan organların özelliklerini, burun derisini ve hastanın neyi değiştirmek istediği gibi önemli noktaları göz önünde bulundurur. Burun ameliyatı gerçekleşmesi için kişilerin kendileri için bireysel bir planı olacaktır. Tüm diğer ameliyatlarda olduğu gibi rinoplasti de bazı risk durumları mevcut olabilir. Büyük cerrahilerde enfeksiyon, kanama ve anesteziye bağlı yan etki riski vardır.

    Rinoplastiye özgü başka riskler de vardır. Nefes almada güçlük, burun içinde ve çevresinde sürekli uyuşma, düzensiz burun, renk değişikliği veya kalıcı şişlik bu riskler arasında bulunur. Bu riskler hakkında daha kapsamlı bilgiler burun estetiği cerrahları tarafından burun estetiği ameliyatının aşamalarını düşünen kişilerle paylaşılır. Rinoplasti planlama aşamasına geçmeden önce, cerrahi prosedürün etkili olup olmadığını belirlemek için doktor ve rinoplasti yaptırmayı düşünen kişi detaylı bir görüşme gerçekleştirir.

    Burun Estetiği Ameliyatı Esnasında Olanlar

    Burun estetiği ameliyatı işlemi için sıralı bir aşama ilerlemesi yoktur. Her ameliyat, benzersiz anatominize ve hedeflerinize göre kişiselleştirilir. Ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak ameliyat, lokal veya genel anestezi uygulaması gerektirebilir. Bu karar herhangi bir operasyondan önce verilir. Sedasyonlu olan lokalanestezi etkileri vücudun belirli bölgeleri ile sınırlıdır. Bir sağlık ekibi, ağrıyı azaltmak için burun dokularınıza ağrı kesiciler ve damarlarınıza intravenöz (IV) bir hat yoluyla ilaçlar enjekte edecektir. Genel anestezi ise tüm vücuda etki eder ve operasyon sırasında sizi bilinçsiz hale getirir. Burun düzeltme aşamalarına bağlı olarak anestezinin türü belirlenir.

    Burun Ameliyatı Sonrası

    Burun estetiği sonrası iç bandajlar genellikle ameliyattan 1 ila 7 gün sonra yerinde kalır. Cerrahınız burnunuza bir atel bantlayarak destek sağlayabilir. Rinoplasti sonrası kanamayı ve şişliği azaltmak için, başınız göğsünüzden yukarıda olacak şekilde yatakta yatmalısınız. Ameliyat sırasında şişlik veya atel burnunuzu tıkayabilir. Ameliyattan sonra birkaç gün veya pansuman çıkana kadar mukus ve biriken kanın az miktarda kanama ile akmayı sürdürmesi normaldir. Cerrahlar kanama ve şişlik olasılığını en aza indirebilmek için ameliyatı takip eden haftalarda bazı önlemler almak isterler. Spor yapmak ve koşmak gibi yorucu aktivitelerden kaçınmak, bandajlarla burnunuzdan su akan duşlar yerine daha ideal bir banyo yapmak, burnunuzu sümkürmek, meyve ve sebzeler gibi lifli yiyeceklere yönelmek bunlara dâhildir. Yüz ifadelerinden ve mimiklerden kaçınmak, dişlerinizi nazikçe fırçalamak veya üst dudağınızın hareketini sınırlamak da önlemler arasında bulunur.

    Ayrıca ameliyat tamamlandıktan sonra en az 4 hafta boyunca burnunuza gözlük takmayın. Burun tamamı ile iyileşene kadar gözlük takılmaması şarttır. Dış mekânlarda bulunulacağı zaman özellikle de burun bölgesinde en az 30 faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Yılın yaz aylarında güneş ışınları, burnunuzdaki derinin rengini kalıcı olarak değiştirebilir. Burun estetiği ameliyatı ağrı gibi durumlara da neden olabilir. Ameliyattan sonraki ilk günlerde burun bölgesinde bir ağrı hissetmek son derece normaldir. Ancak ameliyatın üzerinden epeyce zaman geçtikten sonra dahi bu ağrılar devam ediyorsa mutlaka bu durum doktora danışılmalıdır.

    Sık Sorulan Sorular

    Burun estetiği ameliyatı sırasında anestezinin etkisi ile herhangi bir ağrı hissetmeniz mümkün olmayacaktır. Ameliyattan sonra ise birkaç gün boyunca bütün hastalara ağrı kesici verilmektedir. Ameliyat olduktan sonra ki ilk gece nefes almakta biraz zorlanabilirsiniz. Fakat burnunuza yerleştirdiğimiz burun içi pansumanları çıktıktan sonra daha rahat nefes alabileceksiniz. Burun içi pansumanları ameliyatın ertesi günü çıkartılabilmektedir. Bu esnadan sonra da hiçbir ağrı ve sıkıntınız olmayacaktır.

    Burun estetiği ameliyatının bir alt yaş sınırı vardır. Bu sınır kadınlarda 17 iken erkeklerde 18’dir. Burun estetiği ameliyatının herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Çocuklarda ciddi bir burun tıkanıklığı gözüküyor ise ve bu durum çocuğunuzun gelişimini bozuyor ise erken yaşta cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

    Biliyorsunuz ki cilt üzerinde yapılan herhangi bir kesik bile iz bırakmaktadır. Fakat ameliyat izi denildiğinde aklınıza gelen o büyük dikişler burun estetiğinde olmayacaktır. Çünkü burun estetiği operasyonlarında açılan her bir kesik ve dikişler son derece dikkatli bir şekilde yapılacağı için gözle görülmeyecektir. Burun estetiği ameliyatı açık ve kapalı olarak iki şekilde yapılmaktadır. Kapalı olan operasyonda kesikler burnunuzun içinde kalacağı için gözükmeyecektir. Açık burun operasyonunda ise burnun tabanında küçücük bir iz kalacaktır. Açık operasyon yapılması gereken bir durum olduğunda hastalara önceden gerekli bilgi verilecektir.

    Burun ameliyatından hemen sonra evinize gidebilir ve normal yaşantınıza devam edebilirsiniz. Ameliyattan sonra burnunuzun içine yerleştirdiğimiz ince silikon sayesinde rahatlıkla nefes alabilirsiniz. Burun estetiği operasyonunun ardından bir saat kadar gözetimimizde kalabilir ve sonrasında refakatçiniz ile beraber eve gidebilirsiniz. Yine de ameliyatın ardından bir gün hastanede gözetimimiz altında kalmanızı tavsiye etmekteyiz.

    Tıbbi Birimler

    Sağlık & Güzellik

    Doktorlar

    Online Randevu

    Tahlil Sonuçları

    E-Doktor

    İletişim Bilgileri

    Anlaşmalı Kurumlar

    Sağlık Köşesi

    International Patients

    Kurumsal

    Esencan Videolar