Tüp Mide

Tüp Mide  morbid obezite hastalığı yaşayan bireylerin vücutlarında normal olandan çok daha fazla şekilde meydana gelen yağ birikiminin önüne geçen bir ameliyat olarak ele alınabilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, günlük yaşamın hareketsiz olması ya da hormonal bozukluklar gibi pek çok farklı etken günümüzde çok sayıda insanın obezite problemiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en tehlikeli 10 hastalıktan biri olarak kabul edilen obezite zaman içerisinde hastaların çok daha ciddi problemler yaşamasına neden olurken yaşanan problemler hem fiziksel hem de ruhsal olarak etki etmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler Tarafından Tercih Edilir?

Tüp mide ameliyatı yaptırmak zor bir karar olsa da morbid obezite hastalığı ile karşı karşıya kalan kişiler için tek seçenek olabilir. Günümüzde en çok uygulanan cerrahi girişimlerden biri olarak bilinmesi sebebiyle internet gibi platformlarda yaygın olarak araştırılan tüp mide ameliyatı mide küçültme ameliyatı olarak da bilinmektedir.

Bu ameliyatta mide ince bir tüpe çevrilmekte ve bu sayede midenin% seksenlik kısmını kesip çıkarılmaktadır. Bu operasyon ile amaçlanan midenin gıda alımının kısıtlanmasıdır. Düşük olsa da gıda emilimini azaltma etkisi de bulunan bu uygulama hastaların iştahının azalmasını sağlar ve kilo kaybı olmasa bile insülin direncinin kırılmış olmasını mümkün hale getirir. Dolayısıyla bu operasyon özellikle morbid obezite hastalığı için en etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak ele alınabilir.

Sleeve Gastrectomy Nedir?

Sleeve gastrectomy işlemi ya da bilinen adıyla tüp mide ameliyatı ölümcül şişmanlık olarak da bilinen morbid obezite hastalığının tedavisi için uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Hastaların vücutlarına yerleşen depo edilmiş yağın ortadan kaldırılmasını mümkün hale getiren ve hastalığın ilerlemesini engelleyen bu operasyon vücut kitle indeksi obeziteyi gösteren hastalar için uygulanmaktadır.

Mide küçültme operasyonu olarak da bilinen bu uygulama obezite cerrahisi seçenekleri içerisinde bulunur ve pek çok kişi tarafından yaygın olarak tercih edilir. İlk seçenek olması ve etkili yöntemlerden biri olarak bilinmesi sebebiyle tercih edilen bu uygulamada midenin %80’i ya da daha büyük bir bölümü çıkarılır ve mide hacmi küçültülür.

Tüp Mide Operasyonu Kimlere Yapılır?

Sleeve gastrectomy sonrası hastalar midelerinin %80’lik kısmını kaybettikleri için gıda alımları düşmektedir. Bu durum ise direkt olarak kilo vermeye neden olurken insülin direncini normal hale getirir. Ancak elbette bu gibi bir operasyon gerçekleştirmeden önce pek çok farklı tıp bilim dalı üzerinde muayene olmanız gerektiğini dile getirmek gerekmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonuçları internet üzerinde en sık araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. 18 ile 65 yaş arası morbid obezite problemiyle karşı karşıya kalan hastalara yapılabilecek olan bu uygulama vücut kitle indeksi değerinin 35 ve üzerinde olan kişilere yapıldığı bilinen bir işlemdir.

Obezite Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Mide Küçültme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ortalama bir buçuk saatte gerçekleşen bu operasyon hastanın durumuna ve operasyon esnasında meydana gelen değişikliklere göre daha kısa yada daha uzun olabilir. Morbid obezite hastaları için pek çok avantaj sağlamakta olan bu operasyon işlemden sonra hastaların iştahının kesilmesine yol açarken midenin çok büyük bir bölümünün alınmasına neden olur.

Genellikle obezite ameliyatı saatinizden 24 saat öncesinde hastaneye yatılması tavsiye edilmektedir. Yine bir gün öncesinde de sıvı diyetine girmeli ve katı yiyecek yememelisiniz. Gece 12’den itibaren yemek yemek tamamen bırakılmalıdır. Ameliyat saatinizden 8 saat öncesinde de ağızdan su alımı bırakılmalıdır.
    Tüp mide ameliyatının avantajları arasında mide geçiş yolunun daralması, az miktarda gıdayla doyma, iştah azalması ve dengeli beslenme bulunmaktadır. Tüp mide ameliyatı gastrik bypass ameliyatına oranla daha kolay, kısa bir ameliyattır ve hastanede kalış süresi de daha kısadır. Tüp mide ameliyatı gerektiğinde diğer bazı obezite ameliyatlarına da çevrilebilmektedir.
    Fazla kilosundan şikâyet eden herkes tüp mide ameliyatına girememektedir. Bu ameliyata girebilmek için hastanın 18 ve 65 yaş aralığında olması ve beden kitle indeksinin 35-40 üzerinde olması gerekmektedir. Kişinin fazla kilolarından kaynaklanan kalp damar hastalıkları tip 2 diyabet ve ciddi sağlık problemleri varsa, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı yoksa psikolojik durumu hayat şeklinin değişmesine engel değilse ve ameliyat stresinin üzerinden gelebilecek seviyedeyse, sağlık durumu uygunsa, kişi kilo vermek için cerrahi yöntem dışında kilo veremiyorsa tüp mide ameliyatı için uygun demektir.
    Tüp mide ameliyatından sonra sağlıklı beslenir ve düzenli egzersizlerinizi yaparsanız ameliyattan sonra 1 yıl içerisinde %65-80 oranında kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Ancak beslenme alışkanlıklarınızı oturtamaz ve sağlıklı beslenemezseniz ilerleyen zamanlarda yaklaşık olarak %5 oranında tekrar kilo alımı yaşayabilirsiniz.