Skip links

Çocuk Aşıları: Sağlıklı Bir Gelecek İçin İlk Adım

Güncelleme Tarihi: 9 Eylül 2024

Çocuk aşıları, toplum sağlığını korumada hayati bir rol oynar. Aşılar, çocukları ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden hastalıklara karşı koruyan en etkili yöntemlerden biridir. Esencan Hastanesi olarak, çocuklarınızın sağlıklı bir gelecek için hangi aşıları ve ne zaman olması gerektiği konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Bu yazımızda, çocuk aşılarının önemini, uygulanan aşı türlerini ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

Çocuk Aşılarının Önemi Nedir?

Aşılar, bağışıklık sisteminin belirli hastalıklara karşı direnç geliştirmesini sağlar. Bir çocuk aşılandığında, bağışıklık sistemi hastalığa neden olan virüs veya bakteriye karşı savaşmak için antikorlar üretir. Bu sayede, çocuk bu mikropla karşılaştığında ya hiç hastalanmaz ya da hastalığı çok daha hafif atlatır. Aşılar sadece bireysel koruma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal bağışıklık (sürü bağışıklığı) oluşturarak toplumun tamamını hastalıklara karşı korur.

Çocuklar İçin Yapılması Gereken Aşılar

Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği takvime göre çocuklara yapılması gereken aşılar şunlardır:

1. Hepatit B Aşısı: Bebeğin doğumundan itibaren yapılan bu aşı, karaciğeri etkileyen Hepatit B virüsüne karşı koruma sağlar. İlk doz doğumda, ikinci doz birinci ayda, üçüncü doz ise altıncı ayda uygulanır.
  2. BCG (Verem) Aşısı: BCG aşısı, tüberküloz (verem) hastalığına karşı koruma sağlar. Genellikle doğumdan sonraki ilk 2 ay içinde uygulanır.
  3. DaBT-İPA-Hib Aşısı (5’li Karma Aşı): Difteri, boğmaca, tetanoz, inaktive polio (çocuk felci) ve Hib (menenjit) hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bebeklere 2, 4, 6 ve 18. ayda uygulanır.
  4. KPA (Pnömokok) Aşısı: Bu aşı, menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi ciddi hastalıklara neden olabilen pnömokok bakterisine karşı koruma sağlar. 2, 4, 6 ve 12. ayda yapılır.
  5. Rotavirüs Aşısı: Rotavirüs, bebeklerde ve küçük çocuklarda ciddi ishal ve kusmaya neden olabilen bir virüstür. Bu aşı, genellikle 2. ve 4. ayda yapılır.
  6. KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) Aşısı: Bu üçlü aşı, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar. İlk doz 12. ayda, ikinci doz ise ilkokul birinci sınıfta yapılır.
  7. Suçiçeği Aşısı: Suçiçeği, oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Bu aşı, çocuğun 12. ayında uygulanır ve 4-6 yaş arasında tekrarlanır.
  8. Hepatit A Aşısı: Hepatit A virüsü karaciğer iltihabına neden olur. Aşının ilk dozu 18. ayda, ikinci dozu ise 24. ayda yapılır.

Çocuk Aşıları Neden Önemlidir?

• Ciddi Hastalıklardan Korur: Aşılar, kızamık, çocuk felci, difteri, menenjit gibi hastalıkları önleyerek çocukların hayatını korur.
  • Sürü Bağışıklığını Destekler: Bir çocuğun aşılanması, sadece o çocuğu değil, aynı zamanda çevresindeki kişileri de korur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, toplumsal bağışıklık sayesinde korunur.

Hastalıklardan Kurtulma Oranını Artırır: Aşılar, bazı hastalıkları neredeyse tamamen ortadan kaldırmıştır. Çocuk felci ve çiçek hastalığı gibi bazı hastalıklar aşılar sayesinde yok olma noktasına gelmiştir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik