Skip links

Göz kapağında kızarıklık neden olur?

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2018

Göz kapağı, gözün hassas yapısını dış etkenlerden koruyan önemli bir faktördür. Göz kapakları, vücutta en hassas noktalardandır. Göz kapağında oluşan kızarıklıklar başta önemsenmeyebilir fakat tedavi edilmediği takdirde kötü sonuçlara neden olabilir.

Göz kapağında meydana gelen rahatsızlığın öncelikle sebebini bulmak tedavinin hızlı ve doğru şekilde bulunması için oldukça önemlidir. Kişisel hijyene dikkat edilmemesi de gözlerin kolayca enfeksiyon kapıp iltihap oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle en önemli faktörlerden biri hijyen konusunda dikkatli olunmamasıdır. Birçok enfeksiyonun belirtisi olarak göz kapağında kızarıklıklar görülebilir.

Nedenleri:

Alerji: Göz kapağının kızarmasının en önemli sebeplerinden biri alerjidir. Bazı alerjiler göz kapağının kendisinden kaynaklanır ve bu durumda göz kapağı şişmesi görülür. Alerji nedenli göz kapağı şişliklerinde genellikle ağrı görülmez fakat hemen hemen her zaman kaşıntı gözükmektedir. Alerjinin sebepleri arasında yediğiniz bir yemek, temas halinde olduğunuz bir madde, herhangi bir krem vb. olabilir.

Arpacık (hordeolum): Kirpik diplerinde folikül denilen iltihaplanma olayına denilir. Göz kapağında kızarıklık, hassasiyet ve şişlikler oluşabilir. Sorun olan bölgeye sıcak kompres uygulaması yapılabilir. Arpacık sorununun görülmesinin en önemli nedeni bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Arpacık tedavisinde yaygın olarak ilaç tedavisi uygulanır.

Göz kapağı iltihabı (blefarit):

Şalazyon: Göz kapaklarında bulunan salgı bezlerinin iltihaplanması durumunda şalazyon durumu görülür. Göz kapağında ağrısız, sert ve yuvarlak bir nodül şeklinde görülür.

Orbital Selülit: Daha çok çocuklarda gözüken bu durum göz çukurunda enfeksiyonların görülmesi şeklinde meydana gelmektedir. Gözde, göz kapaklarında yaygın kızarıklık, şişlik, ağrı ve ödem görülür.

Ektropion: Kirpik ile göz kapağının içe dönmesi olarak tanımlanan ektropion, tedavi edilmesi mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Enfeksiyonlar: Göz yapısı hassas olması sebebiyle daima temiz tutulmalıdır. Enfeksiyon tedavisine karar vermeden önce muhakkak göz incelenmeli ve doktor tarafından uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Bazı enfeksiyon durumlarının tedavisinde koruyucu damlalar yeterli gelmeyebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisine başvurularak bu reaksiyonlar etkisiz hale getirilebilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir.

Göz kuruluğu: Göz kuruluğu genellikle genetik olarak görülen bir durumdur. Çok sık görülmemesine rağmen çevresel etkenler sonucu da meydana gelebilir.

Göz kapağında kızarıklık oluşmaması için hangi önlemler alınmalıdır?

Göz kapağı kızarıklığı oluşmaması için en önemli faktör göz çevresini temiz tutmaktır. Göz temizliği için muhakkak zaman ayrılmalı ve herhangi bir mikrop ile temasının sağlanmaması için dikkatli olunmalıdır.

Sigara dumanının bulunduğu, kirli ve tozlu ortamlarda bulunmamak, bulunulduğu takdirde el ile göz temasından kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

Göz kapağındaki kızarıklık nasıl geçer?

Göz kapağı kızarıklığı üzerine en uygun tedavinin belirlenmesi teşhise göre belirlenir. En önemli faktör tedaviye geçmeden önce kızarıklığın nedeninin doğru belirlenmesidir. Kızarıklık ve şişkinliğe sebep olan faktör bir enfeksiyon ise sebep olan faktörün zamanında teşhis ve tedavi edilmesi etkilerin göze zarar vermeden önüne geçilebilmesi olanağını sunar. Kızarıklıkların sebebi ciddi olabileceği gibi yalnızca tahriş etmekten ötürü gerçekleşmiş de olabilir.

Koruyucu damlaların yeterli gelmediği durumlarda doktorunuz tarafından antibiyotik tedavisi başlatılabilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisinin yeterli olmaması durumu gerçekleşebilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir.

Göz kapağındaki kızarıklık hangi hastalıkların belirtisidir?

Göz kapağı şişliği bazı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir. Kronik böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği, karaciğer yetersizliği, graves hastalığında göz kapağı kızarıklığı ve şişliği görülebilir.

Hipotiroidi; tiroid hormonlarının yetersizliği ile seyreden bu durumda göz kapağı şişliği görülebilir.

Uzman bir doktor tarafından bu belirtiler dikkate alınıp değerlendirilmeli ve vakit kaybetmeden uygun bir tedavi yöntemi başlatılmalıdır.

Göz kapağı kızarıklığı için tedavi yöntemleri

Göz kapağı kızarıklığı tedavisi için öncelikle bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz önerdiği takdirde antibiyotikli steroidli kremle iltihabın kurutulması gerekmektedir. Kremi temizlemek için sıcak su ve pamuk kullanılması daha uygun olacaktır. Tedavi süresince denize ve havuza girmemek, sigara dumanının bulunduğu, kirli ortamlara girmemek gerekmektedir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar