Güncelleme Tarihi: 8 Mayıs 2018
Kalp Hastalarının Dikkat Etmeleri Gereken Unsurlar Nelerdir?
İnsan vücudu için en önemli organlardan biri olan kalpte herhangi bir rahatsızlık yaşandığı durumda kişinin hayatı ciddi ölçüde etkilenmektedir. Tüm vücuda kan pompalamakta olan kalp, insan vücudunda birçok işlevi yerine getirmektedir. Kalp hastalıklarının en yaygın türü, tıbbi literatürde koroner arter hastalığı olarak geçen koroner arterlerin daralması ve tıkanması durumudur. Oldukça ciddi sorunlara yol açması nedeniyle kalp hastaları yaşam şekillerini düzenlemeli, dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmelidirler.
Kalp Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Kalp hastaları özellikle sindirimi kolay olan besinleri tüketmelidir. Sindirim kalbin çalışması ile doğrudan bağlantılıdır. Tüketilen ürünler kalbi yormamalı ve vücut için gerekli besinleri sağlayacak nitelikte olmalıdır. Kalp hastaları için önerilen beslenme programı şöyle sıralanabilmektedir:
- Su tüketmek: Vücudun gerektirdiği kadar su ihtiyacını karşılamak kalp hastaları için oldukça önemlidir. Fakat bu durum her kalp hastasının gün içerisinde çok fazla su tüketmesi anlamına gelmemektedir. Özellikle dekompanse kalp hastalığı görüldüğü durumda hastaların günde 1 litrenin üzerinde su tüketmemesi gerekmektedir.
- Bitkisel protein kaynaklarının alımını arttırmak: Kalp hastaları günlük protein ihtiyaçlarını karşılamak için hayvansal proteinlerden ziyade bitkisel proteinlerle beslenmeye dikkat etmelidir. Özellikle koyu yeşil bitkilerde bulunan proteinlerden faydalanılmalıdır. Bu sebeple ıspanak ve brokoli gibi besinler tüketilmelidir.
- Şeker tüketimini azaltmak: Şeker tüketimi özellikle kalp hastaları için ciddi sonuçlanabilecek sorunlara yol açabilmektedir. Kan şekerinizi dengelemek için tarçın kullanabilir, böylelikle gereksiz şeker tüketimini önleyebilirsiniz. Özellikle meyveler de içerdikleri şeker miktarlarının fazlalığı sebebiyle kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.
- Tuz tüketimini azaltmak: Tuz tüketimi özellikle dekomoanse kalp hastalığı görüldüğü takdirde çok ciddi sonuçlara yol açar. Vücutta oluşabilecek ödem ve bu ödemin neden olduğu problemlerden kaçınmak sebebiyle tüketilen tuz miktarı daima kontrol edilmelidir.
- Sağlıklı yağlar kullanmak: Fındık, ceviz gibi kuruyemişlerden alınan sağlıklı yağlar da dengeli alındığı takdirde vücuda fayda sağlamaktadır. Ceviz içerisinde balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki aşırı kuruyemiş tüketimi kilo alımına sebep olmaktadır. Bunların yanı sıra vücuda alınması gereken yağlar Genel olarak kalp hastalığına sahip olan kişilerde fazla yağlı beslenme düzeninden ötürü de birtakım problemler yaşandığı görülmektedir. Aşırı yağlı beslenmek kalp ve damar sağlığınızı olumsuz etkileyeceği gibi bu rahatsızlıkların yanı sıra obezite hastalığına da neden olabilmektedir.
- Balık tüketimi ve omega-3 asitleri alımını arttırmak: Özellikle omega-3 içeren besinlerin sahip oldukları zenginlikler nedeniyle tüketilmesi önerilmektedir. Daha önce yapılan araştırmalarda koroner kalp rahatsızlıkları geçiren hastaların durumunun kötüleşmesinin yetersiz omega-3 tüketimiyle dolaylı ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
- Tam tahıl ve lif alımını arttırmak: Ekmek tüketimi çok fazla olmamalı ve tüketildiği takdirde beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday içeren ekmekler tercih edilmelidir. Günümüzde daha sık tüketilmekte olan tam tahıllı ve lif içeren ürünler artık daha ulaşılabilir durumdadır ve kalp sağlığı için oldukça önemlidir.
- Düzenli ve dengeli beslenmek: Vücuda gerekenden fazla veya az besin vermek uzun vadede ciddi sağlık sorunlarının belirtisi haline gelmektedir. Tüm yukarıda bahsedilen besinler konusunda daha bilinçli olmak ve vücudu tanıyıp gereken miktarda temiz beslenmek gerekmektedir.
Kalp Hastalığı Neden Olur?
Kalp hastalıklarının başlıca nedenleri arasında stres ve dengesiz beslenme yer almaktadır. Bu nedenle kalp hastaları için en önemli unsurlardan biri dengeli ve düzenli beslenmedir. Vücuda alınan besinlerin ve sindirim sisteminin kalple doğrudan bağlantısı bulunmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları sigara ve alkol tüketimi, genetik faktörler, aktif olmayan yaşantı gibi unsurlar sebebiyle görülebilmektedir. Özellikle hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmenin yol açtığı kalp hastalıkları günümüzde giderek daha sık görülür hale gelmektedir. Kalp hastalıkları genetik faktörler gibi sorunlardan kaynaklanmadığı takdirde psikolojik ve çevresel hangi nedenlerden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Aşırı stres, yoğun baskı ve gündelik yaşantının aşırı yoğun olması gibi durumlar da vücudu ve kalbi yormaktadır.
Kompanse Kalp Hastalığı Nedir?
Kalp hastalıklar vücudun kendi dengesini yeniden kurabildiği ve kuramadığı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu durumlarda beslenme düzeni önerilerinde de farklılıklar görülür. Kompanse kalp hastalığında kalpte rahatsızlık olmasına rağmen kalp doku gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde kan dolaşımını sağlayabilmektedir. Kompanse kalp hastalarına kolay sindirilebilir ve az miktarda sodyum içeren ürünlerin tüketilmesi önerilmektedir.
Öğünlerde çok aşırı besin tüketmemek ve tüketilen besinlerin içerdikleri protein miktarına dikkat etmemek önemlidir. Çok yer kaplamadan, gerekli miktarda besin tüketmek midenin aşırı gerilmesini önleyecektir ve böylelikle sindirim sistemine daha az kan gidecek, diyagram daha az yükselecektir. Kalp hastalarının gereğinden fazla besin tüketmemek, vücuda aşırı derecede sıvı almamak kalbin aşırı çalışmasını önler ve yorulmasını engeller.
Kalp hastaları gün içerisinde en son yedikleri yemeğin hafif olmasına ve uykudan en az 3 saat önce yenilmiş olmasına dikkat etmelidir. Bu durum özellikle sindirim için oldukça önemlidir. Tüm bunların yanı sıra yemekleri yavaş yavaş çiğnemek de sindirim sistemini rahatlatacak dolayısıyla kalbe iyi gelecektir. Yatmadan önce mutlaka sindirimin tamamlanmış olması gerekir. Bu durum kalbin yükünü azaltacaktır.
Dekompanse Kalp Hastalığı Nedir?
Dekompanse kalp hastalığı durumu görülen hastalarda kalp dokuların oksijen gereksinimini karşılamaması söz konusudur. Bu nedenle dekompanse kalp hastalığında hasta, beslenme konusunda normalden çok daha fazla dikkatli olmalıdır. Sindirim sırasında vücuttaki sindirim organlarına kan gitmektedir.
Dekompanse kalp hastalığında kompanse kalp hastalığına oranla hastanın durumu biraz daha ciddi olmaktadır. Bu nedenle beslenme konusuna da daha ciddi bir şekilde dikkat etmek gerekmektedir. Beslenme konusunda kalbi yoracak besinler tüketilmesi sonucunda hastanın durumunu ani bir şekilde kötüleştirebilmektedir. Günlük ideal kalori miktarı olan 1500 kalori sınırı aşılmamalıdır. Doktorunuzun uygun gördüğü takdirde yalnızca sıvı besinlerden oluşan bir diyet uygulaması da söz konusu olabilir.
Dekompanse kalp hastaları için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri sodyum tüketimidir. Ödemlern başlıca nedeni olan tuz tüketimi kesinlikle sınırlandırılmalıdır. Damar yatağındaki ve dokular arasındaki sıvı miktarını arttırması sebebiyle vücutta tutulmuş olan su, ödem oluşturmaktadır. Hastalığın durumu ne kadar ileri seviyedeyse tutulan sodyum miktarı da o kadar fazla olmaktadır. Bu nedenle her hastaya aynı sodyum miktarını önermek doğru değildir. Hastalığınızın durumuna göre doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.