Skip links

Renkli Lens Alacak Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2018

Gözdeki kırılma kusurlarının önlenmesini sağlamak amacıyla kullanılmakta olan kontakt lenslerin yanı sıra renkli lensler de kullanılabilmektedir. Renkli lens kullanan kişiler doktor tarafından belirlenmiş ölçülerde olan lensleri kullanmalıdırlar ve bu ölçüler kişiden kişiye değişebilmektedir. Renkli ve kontakt lenslerde standart bir ölçünün olmadığı bilinmelidir ve kişi yalnızca kendisine uygun olan lensi kullanmalıdır. Satılmakta olan standart ölçüdeki lensler kesinlikle tercih edilmemelidir. Her bir bireyin göz ölçüleri farklıdır ve standart ölçüde lensler göze zarar verebilmektedir. Her lens tek bir kişi için üretilir ve o kişi haricinde biri tarafından kullanılması kesinlikle doğru değildir. Lens kullanımına başlarken dikkat edilmesi gereken durumlar söz konusudur.

Renkli Lens Seçimi Nasıl Gerçekleşmektedir?

Kişi renkli lens tercih etmesi durumunda kullanmak istediği rengi belirlemelidir. Renkli lens tercih eden kişi pupilla aralığı, lens boyutu gibi unsurlarda bilgi sahibi olmalıdır. Türkiye’de lens satışı reçete olmadan gerçekleşmemektedir. Bu durum bilinçsiz bir şekilde lens kullanımının önüne geçmesi için gerekli hale gelmiştir. Lens kullanımı yalnızca göz rengini değiştirme nedeniyle yapıldığı takdirde dahi kişi doktor tarafından belirlenen şekilde lens kullanmalıdır. Renkli lens kullanımında öncelikle doktor tarafından göz ölçülerine uygun olan lens seçilmelidir.    

Renkli lens kullanmak isteyen kişiler özellikle kendi göz renginin belirgin olmamasını tercih etmektedirler. Renkli lensin merkezinde şeffaf bir kısım yer almaktadır. Bu şeffaf kısım pupilla boşluğu olarak adlandırılmaktadır. Pupilla boşluğunun büyük olması durumu kişinin kendi göz renginin görülmesine neden olacaktır. Bu boşluk düşük olduğu takdirde kişinin göz rengi belli olmayacak ve doğal bir görünüm elde edilecektir. Bu sebeple renkli lens alımında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de merkezdeki şeffaf kısmın 5 mm’den geniş olmasıdır.

Renkli lens seçiminde ton ve renk tercihleri tamamen kişiye bağlı olmaktadır. Günümüzde yüzlerce renkli lens seçeneği bulunması sebebiyle karar vermek oldukça zor olmaktadır. Renkli lens seçiminde doktor tarafından kişinin gözüne uygun lens ölçüleri belirlendikten sonraki aşama tamamen kişiye bağlıdır. Lens seçimi yaparken gündelik yaşamda nasıl bir kıyafet, makyaj seçimi yaptığınızı gözden geçirebilir ve bu ölçütlerden faydalanabilirsiniz. Lens seçimi konusunda lens renginin kişiyle uyumlu olması önerilmektedir. Kişinin kendi göz renginden çok uzak olan bir renk tercih etmesi durumu lensin doğal görünümden uzaklaşmasına neden olacaktır. Aynı zamanda lensin merkezindeki şeffaf bölgenin geniş olması durumu da lensin doğal görünümden uzaklaşmasına neden olacaktır. Renk tercihinin yanı sıra gözlerinin olduğundan daha büyük ve belirgin olmasını isteyen kişiler, hareli özelliğe sahip lensleri tercih etmelidirler.

Lens Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gözün oldukça hassas bir organ olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu hassasiyet nedeniyle renkli veya kontakt lens kullanımında dikkat etmek gerekmedir. Lens kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur hijyendir. Gözün enfeksiyon kapmaması için lens takıp çıkarırken lensin veya kişinin elinin muhakkak temiz olması gerekmektedir. Solüsyon kullanımında kaliteli bir solüsyon tercih edilmelidir. Lensler takılmadığı takdirde solüsyon muhakkak değiştirilmeli ve temizlenmelidir.

Günlük, aylık ve yıllık kullanılabilmekte olan lens türleri mevcuttur. Lens kullanımına yeni başlayan kişilere aylık lens kullanımları tavsiye edilmektedir. Aylık lens kullanımı bir ay boyunca lensin gözden hiçbir şekilde çıkarılmaması anlamına gelmemektedir. Kullanıma alışma sürecinde günlük lens kullanımında kişiler birtakım sorunlar yaşanabilir. Kullanım süresi tamamlanmış olan lensleri kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır. Her lensin türüne göre belli bir kullanım süresi bulunur ve bu süre tamamlandıktan sonra lensi kullanmaya devam etmek gözünüze kalıcı zararlar verebilmektedir. Lens kullanım süresi tamamlandığı takdirde kişi tekrar göz doktora gitmeli ve lensleri yenilenmelidir. Lens kullanımına yeni başlayan kişiler lensin yırtılması, kirlenmesi veya kaybolması durumunu sıkça yaşayabilirler. Bu sebeple bu kişilerin yanlarında yedek bir lens taşımaları tavsiye edilir.

Lens Kullanımında Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Renkli veya kontakt lens kullanımında uyulması gereken önemli kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar şu şekilde sıralanmaktadırlar;

  1. Lens solüsyonları kullanım süreleri geçtiği takdirde muhakkak değiştirilmelidir.
  2. Lens takıp çıkarma sırasında el ve göz çevresi mutlaka temiz olmalıdır. El ve göz çevresinin temiz olmaması durumu göz enfeksiyonuna neden olacaktır.
  3. Lens türünün aylık veya yıllık olması durumu kişinin lensle uyuyabileceği anlamına gelmemektedir. Lens türü ne olursa olsun kişi lenslerini çıkarmadan uyumamalıdır.
  4. Gözde batma, yanma hissi oluştuğu takdirde lens kullanımına devam etmemeli ve muhakkak bir doktora danışılmalıdır.
  5. Kişinin lens kullanırken göz kırpması durumunda lensin varlığını hissetmesi doktora danışması gereken durumlardan biridir.
  6. Lens kullanımında lensin yönüne dikkat etmek gerekmektedir. Lensin içe ve dışa doğru oturtulacak olan tarafları karıştırılmamalı, lens ters takılmamalıdır.
  7. Lenslerin kullanılmadığı durumlarda hijyenik bir şekilde saklanması gerekmektedir.
  8. Solüsyon yerine su kullanılması durumu kesinlikle doğru değildir. Lenslerin hijyenik bir biçimde saklanabilmesi için kaliteli ve son kullanım tarihi geçmemiş olan solüsyonların kullanılması gerekmektedir.
  9. Göz enfeksiyonundan korunmak için kirlenen, yırtılan, hasar gören lensler kullanılmamalı ve en yakın zamanda değiştirilmelidir.  

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar