Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2018
Konuşmak, gündelik yaşamda iletişim için kullandığımız en önemli araçlardan biridir. Konuşmak içinse kullandığımız organ olan dilin; tat almak, yutkunmak ve nefes almak gibi işlevleri de bulunmaktadır. Sindirimin başlangıcı olan besinlerin ağızdan alınması süreci de dil aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Tüm bu işlevleri nedeniyle dil, yüzde yer alan en önemli organlardan biridir. Bu işlevlerini yerine getirememesi halinde birçok sağlık problemi ortaya çıkmaktadır.
Dil rahatsızlıklarının başlıca nedeni, ağız ve diş bakımını yeterince önemsemiyor olmaktan kaynaklanmaktadır.
Üzerinde birçok hücre bulunmakta olan dil, temas ettiği nesnelerin tat, sertlik, basınç, sıcaklığını hissetmektedir. Aynı zamanda dil, salgılama ve ıslatma yoluyla besinlerin sindirimine yardımcı olmaktadır. Besinlerin yemek borusu ve mideye inmesine yardımcı olmaktadır.
Dilde Meydana Gelen Uyuşmanın Başlıca Nedenleri Nelerdir?
- Dilde bölgesel his kayıplarının görülmesi
- Dildeki sinirlerin zarar görmesi
- Sinir hasarı kaynaklı görülen parestezi
- Dil dokusunun zarar görmesi
- Kanal tedavisi, implant tedavisi gibi diş tedavileri
- Beyin hastalıkları
- Ağızda yanmaların görülmesi
- Kabızlık
- Dilde meydana gelen tümörler
- Gebelik
- Migren
- Hipotroit
- Geçici istemik atak
- Zehirlenme
- İlaç yan etkileri
- B 12 vitamini ve mineral eksikliği
- Sigara ve alkol kullanımı
- Uyuşturucu ilaçlar
- Emes
- Radyoterapi
- Metal zehirlenmesi
Dil Uyuşmasının Belirtileri Nelerdir?
Dilde uyuşmayla birlikte dilde batma ve karıncalanma da görülebilmektedir. Dil uyuşmasının başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ağızda gerçekleşen rahatsız edici tat
- Konuşma problemleri
- Tat almada problemler
- Solunumda problem yaşama
- Şiddetli baş ağrısı
- Yüz bölgesinde yaşanan his kaybı
- İdrar tutamama
- Görmede problemler
- Boyunda gerçekleşen ağrı hissi
- Halüsinasyon görme
Dilde Meydana Gelen Uyuşma Nasıl Tedavi Edilir?
Dildeki uyuşmanın tedavisi için öncelikle bir uzman tarafından dildeki uyuşmaya sebep olan durum belirlenmelidir. Dildeki uyuşma vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa kişi vitamin tedavisine başlatılabilmektedir. Dildeki uyuşmanın özellikle B12 eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle dilde uyuşma gören kişiye süt, yumurta ve yeşillik tüketmesi tavsiye edilmektedir. Vitamin takviyesinin yanı sıra kişinin beslenmesine de dikkat etmesi ve gerekli besinleri yeterli miktarda tüketmesi gerekmektedir.
Uyuşmayı önlemek için sigara ve alkol tüketiminin bırakılması tavsiye edilmektedir. Dil uyuşması migrenden ötürü meydana geliyor ise kişinin zencefil tüketmesi gerekebilmektedir. Tiroid hastalarında görülen dil uyuşmaları içinse tiroid hormonunun kontrol altına alınması yeterli olacaktır.