Skip links

Katarakt Hastalarının Kontakt Lens Kullanması

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2018

Toplumda göze perde inmesi olarak bilinmekte olan katarakt, göz içerisinde yer almakta olan lensin saydamlık seviyesinde azalmaların meydana gelmesi sonucunda meydana gelir. Katarakt sonucunda saydamlığı azalmakta olan lensin temel işlevi, göze iletilen görüntünün kırılıp retinaya yansıtılmasıdır.

Günümüzde gelişen teknolojiyle sağlık sektöründe de ciddi ilerlemeler kat edilmiştir. Bunun sonucu olarak göz tedavilerinde de alınan başarı oranının gittikçe arttığı bilinmektedir. Katarakt durumu kişide görüldüğü takdirde cerrahi müdahale uygulanması gerekmektedir. Gözün işlevini yerine getirememesine neden olan katarakt, kalıtsal olabilmektedir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaşlarda katarakt görülme ihtimali de artmaktadır. Aynı zamanda katarakt doğuştan da görülebilmektedir. Kataraktın görülmesinin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kalıtımsal nedenler
  2. Diyabet (şeker hastalığı)
  3. Sigara ve uyuşturucu madde kullanımı
  4. Göze darbe alınması

Katarakt rahatsızlığı yalnızca cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Katarakt problemi yaşayan kişiler öncelikle uzman bir doktor tarafından müdahale edilmelidirler. Muayene sırasında doktor tarafından hastanın ameliyata uygun olup olmadığı belirlenir. Aynı zamanda muayene sırasında kişinin göz içine yerleştirilecek lensin ölçüsü belirlenir. Monofokal, multifokal, trifokal lensler olmak üzere üç çeşit lens bulunmaktadır. Katarakt durumuna sahip hastalarının başka bir rahatsızlığa da sahip olmaları durumunda monofokal lensler önerilmektedir. Bu lensler aracılığıyla hasta uzağı görme konusunda herhangi bir problem yaşamazken yakını görme konusunda gözlüğe ihtiyaç duymaktadırlar. Multifokal lensler hem uzağı hem yakın görme konusunda problem yaşamak istemeyen kişiler tarafından kullanılmalıdır. Trifokal lensler ise multifokal lenslerin daha geliştirilmiş hali olarak bilinmektedir. Trifokal lensler iki odaklı olan hem uzağı hem yakını görmeyi sağlamaktadırlar.

Katarakt Hastalarının Kontakt Lens Kullanmaları Mümkün Müdür?

Göz içi lenslerinin göze yerleştirilmesi yoluyla gerçekleştirilen katarakt ameliyatı sonrasında başarılı sonuç alınamadığı takdirde kontakt lens kullanımına başvurulmaktadır. Bu kişilerin yanı sıra katarakt ameliyatı gerçekleştirilemeyecek kadar küçük olan çocuklar da kontakt lens kullanabilmektedirler. Göz yapısının belli bir yaşta gelişmesi sebebiyle çocuklar açısından katarakt ameliyatı riskli olabilmektedir. Özellikle doğum sonrasında katarakt meydana gelmesi durumunda kontakt lenslerin kullanılmasına ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. Doğum sonrasında katarakt problemi görülen bebeklerin 4 yaşına kadar kontakt lens kullanması tavsiye edilmektedir. Göz içi merceği, dört yaşından sonra takılmalıdır.

Bunun yanı sıra kontakt lensler katarakt ameliyatının gerçekleştiği sırada alınan doğal lensin yerine de kullanılabilmektedir. Kontakt lensin avantajları arasında gözlüklere oranla daha iyi derinlik sağlaması yer almaktadır. Bu sayede kontakt lens kişiye daha iyi bir görüş açısı sunmaktadır. Kontakt lenslerin dezavantajı ise kullanımlarının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Göz hassas bir organdır ve hijyenik tutulması gerekmektedir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı oldukça ciddi bir durumdur. Kontakt lens solüsyonlarının günlük olarak temizlenmesi gerekmektedir. Gözlere temas edeceği için ellerin sürekli olarak temiz tutulması gerekmektedir. Katarakt ameliyatı sonrasında ise kontakt lens kullanımı durumu daha fazla ciddiye alınması gereken bir durum haline gelmektedir. Özellikle enfeksiyon riskini önlemek için kontakt lens mutlaka bir doktora danışarak kullanılmalıdır. Kişilere uzun süreli kullanımı olan kontakt lensler tavsiye edilmektedir.

 

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar