Skip links

Çekilen Dişin Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncelleme Tarihi: 2 Temmuz 2018

Diş ağrısının kişinin gündelik yaşantısını oldukça fazla ve olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Kişinin diş bakımına yeterince özen göstermemesi veya kalıtımsal nedenlere sahip olması sonucunda birtakım diş problemlerinin yaşanması olasıdır.

Diş çekimi sonrasında çekilen bölgede ağrı kesicilere rağmen ağrıların görülmesi mümkündür. Diş çekimi sonrasında kişinin kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ağrı kesici kullanması önerilmemektedir. Bu diş ağrılarının nedenleri arasında köküyle çekilen dişin sinirlerde hassasiyete neden olması yer almaktadır. Bunun yanı sıra diş etlerinde hassasiyetin meydana gelmesi durumu da olasıdır. Diş çekimi sonrasında anestezinin etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte kişi çekilen bölgedeki ağrıyı hissedebilmektedir. Diş çekimi sonrası ağrı gündelik yaşamda ciddi problemlere neden olabilmektedir ve görüldüğü takdirde bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Diş çekimi yaptırmanın sebebi olabilen implant tedavisi işlemi hakkında da yazmış olduğumuz bloğu okumak için tıklayın.

Diş Neden Çekilir?

Diş çekimi birçok farklı nedenden ötürü gerçekleştirilebilmektedir. Diş çekiminin nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Çürük ve madde kaybı sonucunda dişin tedavi edilmesinin mümkün olmaması
  2. Dişe alınan darbe sonucunda dişin bir bölümünün onarılamayacak şekilde kırılmış olması
  3. Dişte apse meydana gelmesi ve kanal tedavisi aracılığıyla dahi onarılamıyor olması
  4. İleri derecede diş eti iltihaplanması durumunun meydana gelmesi
  5. Dişin problemlere neden olması
  6. Ağız ölçüsü nedeniyle ortodontik tedavinin mümkün olmadığı dişlere sahip olunması
  7. Dişin kist veya tümörde bulunması
  8. Şekil değişikliği sonucunda dişte problemin meydana gelmesi

Diş Çekiminden Sonra Neler Yapılmalıdır?

Diş çekimi öncesinde ve sonrasında mutlaka doktor tarafından diş ağrısını önlemek veya etkilerini azaltmak amacıyla ilaç aracılığıyla uyuşturmaya başvurulur. Dişi uyuşturmak özellikle diş çekimi sonrasındaki ilk saatlerde herhangi bir ağrı hissetmemenizi sağlar. Dişi uyuşturulan kişinin ağzını hissetmiyor oluşu oldukça normaldir ve böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde kişi endişe etmemelidir.

Diş çekimi tamamlandıktan sonra doktor tarafından diş çekim işleminin gerçekleştiği bölgeye tampon uygulanır. Tamponun bulunduğu yerin yaklaşık 1 saat boyunca sıkılarak ısırılması tavsiye edilir. Tampon kullanımı kanamanın önlenmesini sağlar ve diş çekimi sonrasında açık olan bölgeyi korur. Tampon kullanımı diş çekimi sonrasında iyileşmeyi hızlandırır. Tampon işlevini yerine getirmesi için kişinin tampon harici pamuk gibi maddeleri kullanması kesinlikle önerilmemektedir. Tampon dışındaki ürünler dişin çekildiği bölgede enfeksiyon meydana gelmesine neden olabilmektedir. Tampona gerek kalmadığı takdirde tampon atılmalı ve yeniden kullanılmamalıdır.

Diş çekiminin üzerinden bir gün geçmeden kişinin alkol ve sigara kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Sigara ve alkol kullanımının iyileştirme sürecini uzattığı bilinmektedir.

Diş Çekiminde Oluşabilecek Problemler Nelerdir?

Günümüz teknolojilerinin sonucu olarak diş çekimi işlemi günümüzde oldukça profesyonel bir şekilde uygulanmaktadır. Fakat buna rağmen birtakım problemlerin meydana gelme ihtimali tüm işlemlerde olduğu gibi diş çekimi işleminde de bulunmaktadır. Diş çekimi sırasında oluşabilecek problemleri önlemek için dikkat edilmesi gereken ilk unsur çekim işleminin tam donanımlı bir hastane veya klinikte gerçekleştirilmesidir. Bunun yanı sıra diş çekiminin alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Diş çekimi sırasında hatalı dişin çekilmesi ve çekilen dişin yanında yer alan diş veya dişlerin zarar görmesi gibi problemler meydana gelebilmektedir.

Çekilmiş Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş çekimi sonrasında ağrıların meydana gelmesi oldukça olasıdır. Doktor tarafından diş çekimi sonrası meydana gelme ihtimali olan ağrıları önlemek için birtakım ağrı kesiciler önerilebilmektedir. Doktor tarafından önerilen ağrı kesicilerin tüm hastalarda aynı etkiyi göstermediği ve bazı kişilerin ağrı kesici kullanmalarına rağmen diş çekimi sonrasında ağrının dinmediği bilinmektedir. Diş çekimi gerçekleştikten sonra meydana gelme ihtimali olan ağrıların geçmesi için başlıca şu yöntemler uygulanabilmektedir;

Ayrıca yayın çocukluk dönemi hastalıklarını incelemek için tıklayın.

  1. Kişi sıkça tükürmemeli: Diş çekimi gerçekleştirildikten sonra kişide sıkça tükürme hissi meydana gelebilmektedir. Fakat sık sık tükürme durumu ağızda kuruluğa sebebiyet vereceği için diş ağrısının artmasına neden olacaktır. Bu nedenle özellikle diş çekimi sonrasında kişinin sıkça tükürmemesi tavsiye edilir. Kişi, ağzının nemli kalmasına ve kurumamasına dikkat etmelidir. Bu durum ağrıyla doğrudan ilişkilidir.
  2. Belli bir süre yemek yenilmemeli: Diş çekimi sonrasında tüketilen yiyecekler ve içeceklerin diş çekilen bölgeyle temas etmesi sonucunda diş ağrısının meydana gelmesi mümkündür. Diş çekiminden hemen sonra yiyecek tüketilmesi durumunda diş çekilen bölgede oluşan yaralar açılır ve bu nedenle diş ağrısı meydana gelir. Diş çekimi sonrasında belli bir süre yemek yememeye ve tüketilen ürünlerin sert olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
  3. Kürdan kullanılmamalı: Kürdan kullanma durumunun diş ve diş etlerine hasar verebilme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle diş çekimi sonrasında ağrının meydana gelmemesi amacıyla kürdan kullanılmamalıdır.
  4. Gargara yaparak ağız hijyeni sağlanmalı: Özellikle ağız hijyeninin sağlamak amacıyla gargara yapmanın önemli olduğu kişi tarafından dikkate alınmalıdır. Bu nedenle diş çekimi işleminden sonra ağız hijyeninin sağlanması amacıyla gargara yapılmalıdır. Ağızda meydana gelen bakterilerin ağrıya sebep olmaması amacıyla gargara yapmak oldukça önemlidir. Gargara yapmak hijyeni sağlamakla birlikte diş ağrısının geçmesine de katkıda bulunmaktadır.
  5. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı: Diş fırçalamanın olası diş ağrısını önlediği gibi aynı zamanda diş ağrısı meydana geldiğinde bu ağrıyı azalttığı da bilinmektedir. Dişin çekildiği bölgenin hassas olduğu unutulmamalı ve fırçalama esnasında bu durum dikkate alınmalıdır.
  6. Yanağa buz tamponu yöntemi uygulanmalı: Diş ağrısının oldukça şiddetli bir hale gelmesi sonucunda yanağa buz tamponunun uygulanabilmesi gerekebilmektedir. Buz tamponu uygulama sonucunda uyuşma meydana gelir ve ağrı azalır. Buz tamponunun düzenli aralıklarla uygulanması tavsiye edilmektedir.

Çekilen Diş Ağrısına Yönelik Bitkisel Tedavi Nasıl Gerçekleştirilir?

Çekilen dişin ağrısının geçmesi için önerilen yöntemlerin yanı sıra birtakım bitkisel tedavilere de başvurulabilmektedir. Çekilen dişin ağrısına yönelik bitkisel tedaviler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Limon ve tuzun karıştırılıp çekilen diş bölgesine uygulamak
  2. Nemli bir gazlı bezini çekilen diş bölgesinin üzerinde bekletmek
  3. Zerdeçal, hardal çayı ve tuz karışımını macun haline getirip çekilen diş bölgesine uygulamak
  4. Zerdeçal tozu ve suyu karıştırıp ağızda bir süre tutup çalkalamak
  5. Pamuk üzerine karanfil yağı döküp pamuğu çekilen diş bölgesinde bekletmek
  6. Ilık su ile tuzu karıştırıp ağızda çalkalamak

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar