Güncelleme Tarihi: 3 Temmuz 2018
Göğüs ağrıları arasında oldukça sık bir şekilde görülen kalp spazmı, koroner arter rahatsızlığının nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. Kalp damarlarında meydana gelen tıkanma sonucunda damarda daralma ve sıkışma meydana gelir. Kalp kaslarında meydana gelen sıkışma sonucunda göğüs ağrısı olarak meydana gelen kalp spazmı görülür. Anjina pektoris (anjinave, koroner arter rahatsızlığı) sonucunda meydana gelen kalp spazmı ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Kalp Spazmı Nedir?
Kalp spazmı ciddi bir rahatsızlık olan koroner arter rahatsızlığının nedenleri arasında yer almaktadır. Damarlardan birinin daralması sonucunda damarlar aracılığıyla gerçekleşen beslenme durumunda ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir.
Kalp spazmı, kalp kriziyle ortak belirtilere sahiptir fakat kalp krizi kalp spazmından daha uzun sürede ve etkili bir şekilde gerçekleşmektedir. Her iki durum da görüldüğü takdirde kişi bir uzmana danışmalıdır. Kalp spazmı ciddi kalp rahatsızlıklarının belirtisi olabilmektedir.
Kalp Spazmının Türleri Nelerdir?
Kalp spazmı iki ayrı türde ele alınmaktadır. Bu kalp spazmı türleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sabit anjina: Kararlı anjina olarak da bilinmekte olan sabit anjina, göğüs ağrılarının azalarak devam etmesi olarak tanımlanabilmektedir. Kişinin aşırı derecede enerji kaybetmesi sonucunda sabit anjina meydana gelebilmektedir. Kalp spazmı aşırı derecede enerji kaybedildiği takdirde ortaya çıkar ve dinlenmenin ardından spazm durumu önlenir. Sabit anjina durumu kramp belirtileri şeklinde ortaya çıkabilmektedir.
- Sabit olmayan anstabil anjina: Kalp spazmının oldukça uzun bir süre boyunca devam ettiği durumlarda ise sabit olmayan anjina meydana geldiği bilinmektedir. Sabit olmayan anstabil anjina meydana geldiği takdirde göğüste şiddetli ve sık bir şekilde ağrıların görüldüğü bilinmektedir. Sabit olmayan anstabil anjinanın kişi yorgun olmadığı takdirde dahi görülebildiği bilinmektedir. Göğüs ağrılarının şiddetini arttırması ve giderek daha sık meydana gelmesi ise bir uzmana danışılması gerektiğini göstermektedir.
Kalp Spazmının Belirtileri Nelerdir?
Kalp spazmı görülen hastalarda birtakım ortak belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Göğüste aşırı yanma hissi
- Göğüste baskı hissi
- Yüzme ve koşu gibi enerji gerektiren sporlarda meydana gelen aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Aşırı halsizlik hissi
- Nefeste daralma ve nefes alamama
- Terleme
20 dakikadan fazla süren kalp spazmı görüldüğü takdirde kişide kalp krizi riski geçirebilme riski bulunabilmektedir.
Kalp Spazmının Nedenleri Nelerdir?
Kalp spazmı farklı sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir. Kalp spazmı başlıca şu nedenlerle görülebilmektedir;
- Aşırı yağlı yemekler tüketmek ve yağlanma sonucu anjiyo rahatsızlığına sahip olmak
- Stres ve aşırı baskı altında olmak
- Gündelik yaşantıda uzun süreli korku, huzursuzluk hislerine sahip olmak
Kalp spazmı durumunun yaklaşık beş ile on dakika arasında sürdüğü bilinmektedir. Bu süreden fazla olduğu takdirde mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Kalp Spazmı ve Kalp Krizi Arasındaki Farklar
Kalp krizi ile kalp spazmı arasındaki en temel farkın görüldüğü süreler olduğu bilinmektedir. Kalp spazmı yaklaşık beş ile on dakika sürer, kalp spazmının yirmi dakikadan fazla sürmesi sonucunda ise kalp krizinden şüphelenilebilmektedir. Kalp krizinden şüphelenildiği takdirde mutlaka vakit kaybetmeden bir hastaneye gitmek gerekmektedir.
Kalp spazmı durumunda damarların tıkanmasına karşın kalbin beslenmeye devam ettiği bilinir. Kalp krizi durumunda ise damar yolunun 5’te 4’ünün tıkanması ve beslenememesinden ötürü ciddi problemler meydana gelir. Bu nedenle kalp krizi gerçekleşmesi durumunda kişinin vakit kaybetmemesi oldukça önemlidir. Kalp krizinin acil müdahale gerektirdiği unutulmamalıdır.
Kalp krizinin acil müdahale gerektirmesi, kalp spazmı durumunun ciddi bir problem olmadığını düşündürtmemelidir. Kalp spazmının ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabildiği ve aynı zamanda bazı sağlık problemlerine neden olabildiği unutulmamalıdır. Göğüs ağrılarının on dakikadan fazla sürmesi durumunda da bir hekime danışmak gerekmektedir.
Kalp Spazmı Nasıl Teşhis Edilir ve Tedavisi Nasıl Olur?
Kişilerin şiddetli göğüs ağrısı çekmeleri sonucunda mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Muayene sonrasında doktor hastadan EKG çektirmesini ve efor testine tabi tutulmasını isteyebilmektedir. Koroner arter rahatsızlığının teşhisinde kullanıldığı bilinen efor testi, kalp spazmının var olup olmadığını öğrenmek açısından da uygulanabilmektedir. Anjiyopilati ve koroner eniyogram yöntemleri de EKG ve efor testinden gerekli sonuç alınamadığı takdirde uygulanabilmektedir.
Kalp spazmı tedavisinde hastanın durumu oldukça önemlidir. Hastanın yaşı, kilosu ve sigara, alkol gibi kalbe zarar veren ürünleri kullanıp kullanılmadığı da doktor tarafından tedavi sürecinde dikkate alınmaktadır. Hastalığın tedavi sürecinde kişinin stres ve baskıdan uzak durması, yaşam şeklini olumlu yönde değiştirmesi gerekmektedir.
Kalp spazmı tedavisi için öncelikle spazma neden olan durumlar teşhis edilir. Daha sonra doktor tarafından uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi doktorun kararına bağlı olarak ilaçlar aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. İlaçlar kan pıhtılaşmasını önler, kan akışını düzenlemeyi sağlar ve kalp atışının olması gereken ritime sahip olmasına yardımcı olur.