Skip links

Kalp Kireçlenmesi

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2022

Kalpte meydana gelen rahatsızlıklar kişinin yaşantısını ciddi oranda etkileyebilmektedir. Bu rahatsızlıklar gerektiği zamanda tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşantısının sonlanmasına dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle kişinin gündelik yaşantısını etkileyen ve kalpte meydana gelen bir belirtide, kişi mutlaka vakit kaybetmeden bir uzmana danışmalıdır.  Her yaşta görülebilmekle birlikte özellikle ileri yaşlarda meydana gelen kalp kireçlenmesi durumu ise aort kapağını ciddi oranda olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Kalp yapısında sol karıncığın alt bölgesi ile aort damarının tam olarak ortasında yer almakta olan aort kapağında meydana gelen bu durum meydana geldiği takdirde ihmal edilmemelidir. Kalp kireçlenmesi durumunun başlıca nedeninin yaşın ilerlemesi olduğu bilinse de bu durumu etkileyen farklı faktörler de bulunmaktadır.

Kalp Kireçlenmesi Nedir?

Kalp kireçlenmesi durumu meydana geldiği takdirde kalp kan pompalama gibi insan vücudu için hayati önem taşıyan işlevlerini yerine getirememeye başlar. Kalp kireçlenmesi durumunda kalp işlevlerini olması gerektiği şekilde yerine getiremez ve böylelikle ciddi rahatsızlıklar meydana gelir. Bu rahatsızlıklar önlem alınmadığı ve müdahale edilmediği takdirde insan yaşantısının sonlanmasına dahi neden olabilmektedir.

Bu durum meydana geldiğinde kanı pompalama işlevini yerine getiren sol karıncık kası olması gerekenden fazla enerji harcar. Böylelikle sol karıncık kasında giderek büyümeler meydana gelir. Bunun sonucunda ise kalbin kasılma yeteneğinde azalmalar meydana gelir. Kasılma yeteneğinin azalması durumu ise kalp kireçlenmesini tanımlamaktadır.

Kalp kireçlenmesi sonucunda aort damarı olması gerekenden dar bir hale gelir ve bu darlaşma gerekenden fazla oksijen harcanma durumunu meydana getirir. Böylelikle gerekenden fazla oksijen harcayan kalpte insan hayatını ciddi oranda olumsuz bir şekilde etkileyen rahatsızlıkların meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir.

Kalp Kireçlenmesi Neden Olur?

Başlıca nedeni yaşın ilerlemesi olarak bilinen kalp kireçlenmesine yaş ilerlemesinin yanı sıra birçok faktör neden olabilmektedir. Kalp kireçlenmesinin nedenleri arasında yer alan tüm faktörler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Sigara ve alkol tüketimi
  2. Yaşın ilerlemesi (Özellikle 65 yaş ve üzeri olmak)
  3. Doğum esnasında meydana gelen komplikasyonlar
  4. Ateşli hastalıklar
  5. Kalp kapakçığının kalınlaşması
  6. Kalp kapakçığının zamanla esnekliğini kaybetmesi
  7. Diyabet (Şeker hastalığı)
  8. Böbrek yetmezliği
  9. Yüksek kolestrol
  10. Romatizmal hastalıklar

Genç yaşta meydana gelen kalp kireçlenmesi durumu ileri yaşta görülenlere oranla daha hızlı bir şekilde kendini belli edecektir. Yaşın ilerlemesi sonucunda kalp kireçlenmesinin erken teşhis edilmesi imkânı azalmaktadır. Bu nedenle özellikle 65 yaş üzeri kişilerin herhangi bir belirtinin gerçekleşmesini beklemeden düzenli bir şekilde kardiyoloji uzmanı tarafından muayeneleri tavsiye edilmektedir.

Kalp Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Tüm kişilerde aynı şekilde meydana gelmese dahi kalp kireçlenmesi durumunda meydana gelen birtakım ortak belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerden bir veya birkaçı meydana geldiği takdirde kişinin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına danışması gerekmektedir.

Kalp kireçlenmesinin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Nefes darlığı
  2. Göğüs ağrısı
  3. Hızlı kalp atışı
  4. Kalp üzerinde baskı hissi
  5. Nefes alışverişinin hızlanması
  6. Bayılma
  7. Gün içerisinde aşırı halsizlik hissine sahip olma
  8. Kalp refleksinde bozulmaların meydana gelmesi

Farklı kalp rahatsızlıklarının sonradan ortaya çıkması durumu da kalp kireçlenmesinin belirtileri arasında yer almaktadır. Kalp kireçlenmesi nedeniyle sıvı birikmesi durumu meydana gelebilmektedir ve bu durum akciğer rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.

Aort kapağının daralması sonucunda kalp basıncı artar. Kalp basıncının artması sonucunda kalp kası olması gerekenden fazla oksijen harcar. Bu durum da kalp atışının olağandan hızlı bir halde gerçekleşmesine neden olur. Kalp atışının hızlanmasıyla birlikte kişi olağandan daha hızlı bir şekilde nefes alıp verir. Tüm bu nedenlerle gereğinden hızlı nefes alıp verme durumu ile kalbin hızlı bir şekilde atması durumu kalp kireçlenmesinin belirtileri arasında yer alır.

Kalp Kireçlenmesinin Tedavisi

Kalp kireçlenmesi durumunda en fazla önem arz eden durum, neredeyse tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhistir. Kalp kireçlenmesi oldukça ciddi problemlere yol açabilmekle birlikte erken teşhis edildiği takdirde bu problemlerin önlenmesi mümkündür.

Kalp kireçlenmesi belirtileri taşıyan kişiler öncelikle kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edilmelidirler. Muayene esnasında kişinin kalp atışı dinlenir. Bunun yanı sıra kişiye üfürüm testi de uygulanmaktadır. Üfürüm testinin ardından ekokardiyografi çekilir. Ekokardiyografi aracılığıyla kalp kapakçığında varsa meydana gelmiş olan darlığın hangi boyutta olduğu tespit edilir.

Bu durum meydana geldiği takdirde ilk olarak daralmanın seviyesi tespit edilmelidir. Ekokardiyografi aracılığıyla belirlenen daralmanın seviyesine göre tedavi şeklinde değişiklikler meydana gelecektir.

Kalp kireçlenmesi durumuna sahip olan fakat herhangi bir rahatsızlık yaşamayan hastalara ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Yalnızca yüksek tansiyon hastalar gerekli ilaçları alabilirler.

Daralmanın ve kireçlenmenin ileri seviye olduğu durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulabilmektedir. Bu cerrahi müdahale genellikle kalp kapakçığının değiştirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Çift yapraklı metal kapakların cerrahi müdahale sırasında kalbe yerleştirilmesi ile operasyon tamamlanır.  Kalp kapakçığının değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ameliyatta hastanın yaşının ileri olmaması durumunda herhangi bir risk bulunmamaktadır. Yalnızca hastanın yaşı ileri ise birtakım risklerin bulunduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ameliyat sonrasında hastanın bir süre için gözetim altında bulunması gerekecektir. Bu süre hastanın durumu dikkate alınarak doktor tarafından belirlenecektir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar